fredag 4 januari 2008

Twist it like a twin

Det är kul att läsa att bouldersäsongen aldrig tar slut numer, förutom på sommaren förstås. I kjuge klättras det året runt men nu verkar också bouldrarna längre norrut dra man ur huse nuder de mörka månaderna. Uppe i Umeå har de notoriska vinterklättrar tvillingarna slagit till med ännu en norrländsk 8a. Den ser fin ut. Kanske kanske blir det en tur till Umeå igen om sisådär två tre år.

M&Ms problemkonstbyggnationsblogg för tyvärr en borttynande tillvaro.. Istället har han istället gjort genidraget att skicka in sina alster till BS; BS behöver alltid material och har en långt större läsekrets än en vanlig blogg. Smart. M&Ms roligaste bidrag har dock kommit under ett flitigt 8a.nu kommenterande under högtidshelgerna. Åter är det konsekvens som är på tapeten. Midtbös och Saids har gjort några mycket fina och imponerande skick, men det rapporteras inte på samma sätt. Båda lederna anses vara lättillgängliga för graden, något bla denna anvädare anser, men detta poängteras bara i Midtbös fall. Synnerligen osnyggt, om vi får säga det själva. För den som har tid så har dansken Jakob har ett intressant inlägg i saken. Jens måste verkligen lära sig att hålla fingrarna från den stora gottepåsen.

Vår käre vän "H", uppenbarligen naturvetenskapligt bevandrad, kommer med följande inlägg gällande limbult kontra expander. Han förklarar det hela ganska bra men vi förstår fortfarande inte ett smack. Varför kan man använda limbult på kalk men inte granit, finns det verkligen inga lim som passar granit och låga temperaturer och, till sist, hur tusan ska man kunna rotera borren inne i hållet om man inte är stålmannen? Om det nu är så att temperatur och hålhygien har en inverkan kanske man kan tillse att gynnsamma förhållande råder genom att tex bulta när dyngstemperaturen tillåter och genom att rengöra hålet tillräckligt. Varför detta inte gäller för kalk förstår vi inte.

"Visst, kanske hör limmning av bult till oorganisk kemi om man bortser från limmet och enbart fokuserar på en kiselbaserade molekylen i den kristallina fasen.
Ok, adsorption av limhelvetet till oorganiska ytor kanske också ligger i den lilla olyckliga oorganikerns intresseområde.

Men (big f-king MEN), ska ni lösa problemet så behöver ni en revirhävdande alfahanne direkt från organisk kemi! Det är trots allt egenskaperna på limmet som är A och O på om limhelvetet härdar och håller för tilltänkt område.

Eftersom att vi i stora drag kan utesluta att det är adsorption som håller en limbult på plats (lika lite som att adsorption håller en expanderbult på plats) så kan man väl fråga sig om det verkligen är så smart att trycka in limbultar i svenne-granit. Härdar inte limmet ordentligt (pga av temperatur, ej bra rengjort hål, belastning etc) så är det direkt livsfarligt.
However, genom att rotera borren så att diametern på hålet ökar med djupet på hålet så reduceras risken för att rippa en limbult väsentligt.

Further, faktorer som låg dygnstemperatur samt relativt låg korrisionseffekt gör det direkt korkat att frångå expanderbult. Ska man bulta havsklippor så finns ju alltid rostfritt. Är det någon idiot som hävdar att det inte håller mer än några år så kanske jag får vara först med att informera om att det finns olika kvaliteter av rostfritt. Man får det man betalar för!

Thus, tvåkomponents epoxylim reagerar inte likadant för granit (jmfr med kalksten) samt korrisionseffekten på en bult inne i granithålet är tämligen noll och inget.

Så visst känns det så jävla tradigt att folk aldrig lär sig att allt gott från sydeuropa inte ter sig lika gott på hemmaplan. Det är en jävla skillnad på att importera franska graderingssystem och att applicera limbultar på granit.
"

17 kommentarer:

Anonym sa...

Bultar luktar kiss!
Briz

Bruno sa...

Briz,

om du någon gång skulle få för dig att byta blöja så skulle inte allt i din värld stinka urin.

Carlos sa...

"...om sisådär två tre år"

Vad? Jag räknade med besök resan i april ;-)

Kan inte ni samla ihop ett gäng och komma på besök, boende och gästfrihet är inga bristvaror här uppe.

Vad säger Ali, Sydde, Jenny, Katrin m.fl.?

Anonym sa...

Bara det finns lika mycket tillgång till "vatten" som det fanns på SBO 2006. :-P

Carlos sa...

Ali,det råder ingen torka i Umeå.

jwi sa...

Angående limbultar så sätter ju mastbolagen limbultar. I granit. (Detta vet jag eftersom jag känner en f.d. mastklättrande klättrare.) De vet tydligen inte vad de gör.

Lim finnes för våra temperaturer etc. Expanderbultar är dock mycket lättare att sätta, och tycks hålla mycket lång tid – och bättre ju längre norrut man kommer.

Anonym sa...

Jonas,

Det är ur mitt perspektiv som klättrare som jag förespråkar limbult. Självklart är det mycket enklare att dra in en expanderbult och jag förstår att man gärna undviker att kladda med lim. Men, när man klättrar är limbultar fullkomligt överlägsna.

Carlos sa...

Jag gillar lim. Jag blir glad av lim

jwi sa...

Jon,

varför är limbult bättre? Jag menar i Calanques klipper man ju hellre än limbult än en rostig äcklig expander, men i Sverige har jag då aldrig sett dåliga bultar (förutom några 40 år gamla aidbultar och de där halvvissna 8 mm grejorna de glatt placerade på 80-talet).

Fixe gör numera en sån där hylsexpander man kan dra ut ur hålet. Det är nog ingen dum idé i längden.


Fast det är klart, inget slår ju limbultarna som flottan slår som förtöjningspunkter. Fler sådana i våra berg tack.

Anonym sa...

1. De är snyggare och mer diskreta.
2. Du kan fira av direkt från en om du inte kan eller vill fortsätta uppåt.
3. Om det kniper fungerar de ganska bra som enfingerpockets.

Framförallt är det punkt 2 som jag har utnyttjat vid flertalet tillfällen.

jwi sa...

Ahh. #2 är ju en anledning. Fast själv är jag ju en bergsbestigare så jag klättrar helst till toppen. Och på de flesta leder med genuint vidriga runouts, eller tokigt svåra partier mellan bultarna, brukar det ju alltid finnas en snabblänk eller en firningskabbe som någon vänlig själ lämnat kvar.

Anonym sa...

Och, det räcker med två bultar så har du ett ankare. Behövs inga ringar eller kedjor.

Vet inte om jag kan hålla med om ditt sista påstående. Man ser inte snabblänkar så ofta numer.

jwi sa...

Jag gillar inte två limbultar sida vid sida som firningsankare, då sådana tvistar mina billiga rep alldeles för mycket. Men för den som gillar att sätta upp sådana ankare kan man ju köpa vanliga hängare med smidda firningsringar rätt billigt.

Här är förresten de urdragbara bultarna:
Fixe Removable Bolts

Anonym sa...

Allt funkar men problemet ligger i att vi till stor del får finansiera våra egna bultningar. Rostfri limbult samt tvåkomponentslim som är anpassat för nordiskt klimat kostar kulor. Sedan så måste hålen vara större/längre vilket kostar tid och energi ... särskilt i granit!

Men Jon och company. Ni är något så jävulskt välkomna att besöka över norrland på ett långvarigt studiebesök för att studera och utvärdera den norrlänska modellen med expandernult och ankare med rostfria karbiner. Tror att Sydde kan intyga att den inte lämnar mycket att önska.

Sedan så låg det en blandning av innovation och galenskap när de assymetriska ihåligheterna presenterades ... jag ville bara få in aspekten att i teorin så är det väl bäst men i praktiken ... ungefär som limbultar i allmänhet här uppe!

/H Ass E

Anonym sa...

Just det ja:
Gör en genomskärning på en limbult i granit och en i kalksten så får du se vad jag menade med att de inte reagerar på samma sätt. "Reagerar" kanske var fel ord men jag vet inte viken nivå jag ska lägga förklaringen på för att ni (lekmän) ska bli "tillfredställda"? ;-)

Anonym sa...

Hasse,

Helst inga fyrstaviga ord, absolut inga femstaviga.

Hur är det att fira av från en av de norrländska bulthängarna? Går det att göra utan snabblänk är jag övertygad om deras förträfflighet. Annars inte. Så länge en bult inte är lös eller rostig duger den för mig. I första hand ser jag bultar ur ett användarperspektiv. Att ingen ids lägga energi på att smälla upp limbultar förstår jag mer än väl, då bara ett vanligt 10 mm hål kan ta en kvart att borra. Det är att limbultar generellt är sämre på granit som jag inte riktigt köper, i synnerhet om man kommer dragandes med argument som dåligt rengjorda hål.

Anonym sa...

Eftersom att stölder av karbiner är typ noll och inget på klipporna i norrbotten (främst Niemisel och Källsberget) så är det qd's på tämligen alla roliga/intressanta/hårda leder!

Kommer ni upp så behöver ni typ skor, sele och kritpåse så brukar resten ordna sig! Alla "sörlänningar" som förirrat sig till Källsberget brukar vara grymt tacksamma att det bara är att köra peka ut ett "projekt" som redan har allt uppe. Men tyvärr så funkar det väl inte söderöver?! Skulle ni sätta upp limbultar så skulle väl även de bli stulna!