tisdag 8 januari 2008

Listan 2008

Då blev det dags att publicera listan för ord som vi helst vill slippa höra / läsa under 2008.

#10 Soft – Som tidigare skrivit, våga nedgradera istället. Sluta jaga poäng.

#9 Kötta – det börjar bli lite tröttsamt. Finns andra ord att använda när du peppar någon.

#8 Störta – det gör ont. Nollvision 2008.

#7 Gradteori – vi lovar att erkänna denna teori när den blir accepterad av något högre akademiskt institut.

#6 ;-) – ett sant bevis på att alltför många timmar har spenderats framför exempelvis Lunarstorm chatten - ROFLAARP*

#5 Världsrekord – jo men visst, då ser vi fram emot att läsa det i Guiness book of records nästa upplaga.

#4 Modig – Se nedan

#3 Ödmjuk – läs ovan

#2 Sensationell – Se nedan

#1 Lifestyle – need I say more? Alla lika – alla olika

* ROFLAARP: Rolling On Floor Looking At Assorted Rodent Pornography


Vi börjar oroa oss över den kvällstidningsmentalitet som råder på dottersiten. Vi förväntas uppskatta skithusjournalistik vars enda syfte är att skapa missriktad polemik. Vi förväntas gilla rubriker som "Nicole nedgraderingschockad!", "Här hånas Nicole!" och "Nicole skymfad av amerikansk barnrumpa!". Det är genant att läsarna behandlas som efterblivna babianer. Det är pinsamt. Vi är skymfade. Vi är hånade.

"The world ranking leader, Paul Robinson has repeated Terremer and suggests downgrading to 8C of the Fred Nicole test-piece. Hard facts for Nicole as four out of his five 8C's have been downgraded by American youngsters. "

"Hard facts for Nicole". Vem tror att Nicole bryr sig? Climbing publicerar en helt annan historia. De har definitivt lärt sig att välja sina ord: "Nicole suggested Terremer might be V16, and Robinson doesn't seem inclined to downgrade."

Här har vi allt i ett nötskal:

"A First ascent gets fame and glory when he/shesuggests a high grade. The same person take a risk if they put a hard grade as it can be down graded. What comes around goes around. Fred Nicole is a legend and a icon and one of the reason for this is the grades he suggested for his FA. If he would have chosen one grade lower for all his FA he would not have been as famous. There are many 8B's that have never been repeated that should beupgraded giving fame and glory to climbers who today are anonymous!"

För det första tas det för givet att Fred enbart övergraderar sina problem för att få fame and glory. Ingen tanke på att Fred kanske helt uppriktigt trodde att han var rätt ute när han satte graden. Det är både modigt och ödmjukt med tanke på vad man uppenbarligen riskerar att utsättas för. Det är modigt och ödmjukt att inte sätta en lägre grad för att inte sandbagga. Oavsett graden, är problemen av sådan klass och svårighet att förstebestigaren helt naturligt uppmärksammas.

För det andra finns det problem som inte repeteras för att de generellt suger, har vassa grepp eller är extremt specifika för att nämna några exempel. Naturligtvis blir det inte särskilt många passager på ett sådant problem. Men då det inte får några registrerade repetitioner i 8a.nus databas tolkas det då som hårt för sin grad och att förstebestigaren fått för lite ära och berömmelse för sin prestation. Något som omedelbart borde åtgärdas. Ge oss änglatrumpeter och himlatromboner!

Vad vi önskar oss allra mest i år är att få höra frasen: "Hard facts Fred. What comes around goes around, gloryhunter!".

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jens har förlorat förståndet när han attackerar Fred sådär. Pinsamt 8a.nu! Kan inte Jens sluta skriva sina personliga åsikter på 8a?

Hade jag varit Fred hade jag aldrig mer uttalat mig om grader.

Anonym sa...

word

Carlos sa...

Vad har Bruno emot smileys och allehanda lols och Rofls? Bruno är en gammal gubbe ;-)

Överlägset i min NO-NO lista är komentarer angående leder/problem man inte ens sett, även om man har hört någon säga att den var soft/sandbag. Det sänker 8a.nu ganska ordentligt.

Bruno sa...

Vi har inget emot smileys, bara man kan använda dem. Men, det utarmar läsandet eftersom ingen uppfattar ironi om man inte använder dem.

lol rofl roflmao etc är reserverat för folk som inte passerat 20.

Carlos sa...

Håller med. Tänkte bara på att det är lustigt att jag inte förstår mig på alla dessa förkortningar.

Jonas Wiklund sa...

Kul lista, mer sådana.

Jag har inget emot ordet soft. Det behövs ett ord för leder som är låga i graden, "nybörjar" sägs ofta uppe i landet. Annars ger jag listan godkänt. Några andra ord som bör utgå

"Vuxen" som ett adjektiv för att beskriva klättring.
"Skicka" som synonym för bestigning.

Eftersom jag är en sådan Aspergerunge (ja förutom att jag är motsatsen till fysisk klumpig förstås) förstår jag överhuvudtaget inte vad "lifestyle" betyder i sammanhanget. Livsföring betyder det då rakt inte.

Sydde sa...

Jag håller med Jonas och tänker nog fortsätta "softa" och även "harda" på mitt scorecard.

...Fred Nicole är en soft snubbe som klättrar haaaardt!

Anonym sa...

klassiska uttryck som "soft nybörjar-7b" kan man väl inte bara dissa hur som helst!
de kräver stor respekt och vördnad.

Stojan sa...

Ja ja ja, klart de kan vara hårda eller softa utan att vara graden under eller ovan. Men, det är fånigt att skriva soft och sedan den lägre graden i kommentaren.

Anonym sa...

Aha du tänker så. Ok ska passa mig för det. Kan ju ha att göra med att man är osäker på sin egen förmåga att känna hur pass hårt det kändes... om du fattar. Eller så tycker man bara att det ser bättre ut med den högre graden vilket givetvis går fetbort. Tror dock det är nästan lika vanligt att man tycker, och kanske kommenterar att nått är en grad hårdare, men inte anger det "officiellt" genom att logga in den som den hårdare graden. Vilket jag tycker att man självklart ska göra. Förvirrande? You bet! / F igen.

Carlos sa...

Soft och hard hör ihop i samma debatt som slashgrader.

Vad sägs om soft/nybörjar 7b?

Bruno sa...

Varför spelar detta någon roll egentligen? Om man bortser scorecardspoäng kan väl FA sätta graden precis som han vill. Anser han att problemet håller 7c/c/c+ får han väl göra det. Det är ju trots allt bara en punkt på skalan, lika mycket riktig som någon annan.