torsdag 31 januari 2008

Försäkring

Klätterförsäkringen är på tapeten på 8a.nu. Som en Linus är inne på är klätterförsäkringen i de flesta fall ganska värdelös om man redan har en hem- och olycksfallsförsäkring. Och det har faktiskt de flesta, direkt eller indirekt.

Av egen erfarenhet är jag extremt tacksam över den hjälp vi fick av min hemförsäkring via SOS International när Katrin bröt benet i Fontan. All den magknip jag hade haft över de praktiska bekymmer gav magknip var som bortblåsta efter ett samtal. De hade koll på allt. Hemresa, ombokningar för övriga medresenär, logi och övriga ersättningar (extra transporter och kläder tex).

Att använda försäkringen som ett argument för att vara medlem i förbundet håller inte. För de flesta klätterutövare känns det som om hem- och olycksfallsförsäkringen räcker väl. Möjligtvis kan helikopterspaning och sådant vara en poäng för bergsvandrade alpinister. Ärligt talat är jag inte säker på om min försäkring täcker helikopterspaning. Den frågan lär jag nog inte heller behöva ställa.

Personligen skulle jag hellre se ett system med förbundsfria klubbmedlemskap. Ett medlemskap i valfri klätterklubb utan att behöva ta del av försäkring och BS skulle passa mig.

Bara en reflexion.

12 kommentarer:

Jonas Paulsson sa...

Visst är det kul när man får nåt i och med ett medlemskap, och jag kan till viss del hålla med om dina reflektioner. Men du kan också se det som att du faktiskt ger nåt i och med ett medlemskap. Genom att vara med i SKF stödjer du t ex arbetet med access (och därmed även dig själv), så om du inte har några djupt ideologiska betänkligheter tycker åtminstone jag att ett medlemskap i SKF är självklart.
En annan reflektion: Om du skulle separera klubb- och SKF-medlemskap och bara bli klubbmedlem så undrar jag vad du hoppas få av din klubb.

Anonym sa...

Jag trodde att försäkringen kom till för tävlingsklättringens del, dvs att tävlingsarragemangen krävde
försäkring och det var därför SKF's försäkring skapades.

Vissa klubbar har det du frågar efter typ ett medlemskap i lokala föreningen men inte i SKF (stödmedlem.


Jonas

h sa...

SKF brukar väl per hävd övertolka vad som ingår i access-problematiken?!

När det övergår till etik och moralreglementen för hur en värdig SKF-ansluten repressentant ska uppföra sig så är de väl lite utanför deras kompetensområde. Var man äter, sover och skiter bör inte på något sätt påverka accessgruppens mål. Givetvis, så finns det folk som knappt vågar vara i skogen och därmed både lämnar avföring och skräp inom den personliga sektorn men det är fortfarande inte accessgruppens uppgift att skapa regelverk om detta.

Att chipping och bultning skulle vara en hörnsten i access är även det direkt felaktigt. Givetvis så ser de den personliga kontakten med markägaren som nödvändig och då passar den sura bonden på att ställa krav som inte har med access att göra. Om han blir sur över att nedskräpning och svineri så ska dessa polisanmälas mot personen och fortfarande så har SKF inget med dessa personers uppförande att göra.

Access är således enbart ett problem för folk som är medlemmar i SKF! Vill jag bulta, chippa, bajsa, bygga hydda etc så kan jag själv ta kontakt med markägaren för lämplig etik och moralpredikningar.

Men det var en bra kommentar Jonas. Nu har vi två starka argument för att inte gå med i SKF! Några fler?;
1) Bättre försäkring
2) Bättre Access
3) ...

Pierre sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det värkar vara lätt att glömma bort att det är vanliga mäniskor, oftast, med ett jobb och ett liv utanför klättringen som skall förvärkliga dem saker vi klättrare kräver av våra surt förvärvade 300kr det kostar att vara med.


//Pierre

Bruno sa...

Pierre, glöm inte att resurserna är ännu mindre eftersom en stor del av dessa 300 kronor går till försäkring och BS.

Personligen känner jag inget behov av att längre medlem av en klubb eftersom jag inte:

1) är intresserad av att tävla.
2) anser mig ha en fullgod försäkring i min hemförsäkring.
3) min egen klättring är inte kopplad till någon klubbeverksamhet. Jag klättrar på kommersiella klättergym och mitt klättersociala nätverk ligger också det utanför klubbverksamheten.
4) övriga frågor såsom access har jag i praktiken upplevt inte upplevt som så akuta att jag måste ansluta mig till ett förbund. De erfarenheter jag har haft av organiserat accessarbete är inte heller av det positiva slaget.

Anonym sa...

Själv är jag fullvärdig medlem i Blocstar för jag tror dem gör ett bra jobb ang tävlingar, även om jag själv inte tävlar tror jag att det blir bra.

I Solna kk blev jag stödmedlem förra året (kommer bli det i år igen!) när jag pynta 100 spänn en fredag kväll. Det var Boulder "tävling" och man fick klättra nya problem, ett bra alternativ till å spendera 100 spänn på öl tyckte jag. En oväntad bonus är att jag fått information/inbjudningar om en del skoj saker som bildvisningar mm.

Jag är stödmedlem av exakt så enkla grunder och om det i sin tur leder till att en å annan junior har lite medel till å ha det kul på gymmet mår jag bra. Vem vet det kanske finns andra saker jag inte kan förutse som är bra också med att jag mfl är stödmedlemmar.

För att vara ärlig funderar jag på att joina en GTB klubb också! Jag är där rätt ofta och lär få avgiften återbetald genom besöken på Fabben eller Domen under året.

Allt detta även om jag:

1) inte är intresserad av att tävla.

2) anser mig ha en fullgod försäkring i min hemförsäkring.

3) min egen klättring är inte kopplad till någon klubbeverksamhet. Jag klättrar på kommersiella klättergym och mitt klättersociala nätverk ligger också det utanför klubbverksamheten.

4) övriga frågor såsom access har jag ingen uppfattning då jag inte är aktiv i acess frågan, iom det kan jag heller inte se skadan av det. De obefintliga erfarenheter jag har av organiserat accessarbete är inte heller av det positiva eller negativa slaget utan det lämnar jag till så kallade eld själar som värkar hitta saker å göra för dem slantar som blir över efter att en av Sveriges få klättertidningar och försäkring har delats ut.

Vissa kommer tycka att det är moraliskt förkastligt att vara oaktiv medlem i flera klubbar och samtidigt få ut nått ut av det, själv resonerar jag så att det kanske är någon som får nått gjort pga mig och dem gångerna jag själv vill/kan bidra så får jag känslan av att det faktisk va rätt uppskattat.

Ibland behöver man inte försöka så mycket det blir bra endå

Fridens

//Pierre

Anonym sa...

Klockren försäkring för mig, drar jag ut ett par tänder för att jag får en isyxa i nyllet kan det bli dyrt, inte heller många hemförsäkringar som är sugna på att täcka alpin klättring i asien.
Förbundet har tydligen rätt skiftande medlemmar. Att som endast bouldrare ha nytta av försäkring och förbund är väl rätt tveksamt.
C

Anonym sa...

Fick inte ens en tiondel av vad sjukhus räkningen kostade när jag kraja foten! En jävla skitförsäkring!

Brizz

Bruno sa...

Är inte alkohol en force majeure?

Anonym sa...

Hehe, själv är jag fullbetalande medlem i två klätterklubbar. Mest för att gå på fest - samt få två Bergsport.

/mellpat

Linus sa...

Jag tror att C slog huvudet på spiken!