måndag 14 januari 2008

La Copa 080112

I helgen var det som bekant tävling på Karbin. Bruno var faktiskt förbi en vända och lyckades få se slutet av evenemanget även om besöket på Karbin i första hand handlade om den egna träningen. Eller, jag såg inte mycket alls. Det första jag såg var en tjej som campade i tio minuter uppe på en stor volym uppe på väggen. Och det fick mig att tänka på Phil Collins, så då gick jag och klättrade istället. Sedan kollade jag lite på slutet av herrarnas final.

Arrangörerna meddelar genom dottersiten att hela arrangemanget var mycket lyckat. För att få en lite mer objektiv bild låter vi istället en ur den gråa massan publiken komma till tals:

"Tävlingen ja, har ju hört att de kan va segdragna tillställningar. Nu skulle vi ju bara se finalerna men bara de var ju sjukt långdragna. Hade förstås att göra med att det var så många klasser, vilket jag nog uppfattar som ett inte jättebra koncept varken för tävlande eller publik. Lång väntan helt enkelt.

Reagerade även mot det som stod på 8a om att det var leder som passade alla. Äldre flickor fick tävla på en finalled som definitivt inte passade dem. Alla kom i princip till andra klippet och flera såg jävligt skraja ut efter att ha stått o balanserat länge o väl för att kunna göra det klippet i vilket de riskerade markfall. Nån såg ut o nästan bryta samman o gick in o grät i omklädningsrummet efter sitt press …och en ramlade i backen igenom spottarna.

Samma led kördes av yngre killar och damseniorer - funkade väl ok, men de flesta kom inte särskilt långt, såg nästan ut att va lite väl teknisk för många.
Leden för yngre knattar, knattar och yngre flickor funkade väl rätt bra, förutom att några av de yngsta inte kom nånstans och att det var lite väl bra vila på den stora volymen.

Leden för äldre killar och herrseniorer funkade bra förutom att det verkligen var ett stopperkrux för alla utom de, tror det var fyra, bästa. …alltså egentligen för hårt för äldre pojkar när jag tänker efter.

Som helhet tycker jag det kunde vara lite mer dynamisk klättring som är roligare att titta på än att 15 pers står och balanserar på samma ställe i tio minuter var för att hitta rätt sekvens. Mer aktion där det blir mer utslagsgivande krux högre upp på lederna... "


Tyvärr kommer man nog inte från problemet att det är för många klasser som ska klättra samtidigt när det är svårt att hitta arrangörer och väggar för tävlingarna. Trots allt har ju arrangörer och ledbyggare gjort en enorm arbetsinsats för att arrangera tävlingen. På rak arm ser vi två punkter som skulle kunna förbättras:

1) Skippa allt tekniskt trams på lederna. Om möjligt: bygg dynamiskt, spektakulärt och framför allt inga vilor.
2) Tidsbegränsning på lederna. Det ska gå snabbt.

Förresten, grattis till alla segrare! Till nästa tävling hoppas vi att det är lite fler äldre herrar och damer som ids ställa upp.

3 kommentarer:

Anonym sa...

SHIT!

"Nån såg ut o nästan bryta samman o gick in o grät i omklädningsrummet efter sitt press …och en ramlade i backen igenom spottarna."

Anonym sa...

min personliga åsikt och enligt resultat listan så verkades deltagarna separeras ganska så bra med tanke på att det bara var s.a.s. 3 final leder.

först till mitt försvar så skulle jag vilja nämna två punkter.
1. jag trodde att det skulle vara tid i finalen, därav min förvåning när huvuddomaren säger att det är obegränsat med tid, då sjunker dynamiken och det spektakulära rejält och deltagare segar sig upp.
2. äldre flickor och damers final led, var byggd för yngre juniorer killar och där trodde jag att det skulle vara 2 förklippta "enligt tävlingskommitténs 2008 normer" för yngre juniorklassen.
jag håller med att det var en lite scary klipp men om man skulle lägga lite tid på att läsa leden så var det inga problem. det var många småkillar (under 160cm) som inte några som helst problem med det klippet.
kanske det skulle varit förklippt, men med en huvuddomare som sa tvärnej när jag frågade så orkade jag inte göra så mycket mer det verkade inte vara några problem.

"Reagerade även mot det som stod på 8a om att det var leder som passade alla. Äldre flickor fick tävla på en finalled som definitivt inte passade dem"

min fråga: är dom inte bara jävligt dåliga? eller kan ni säga vad för led som "passar" dom?

Anonym sa...

en förbättring skulle ju kunna vara att inte samköra dom vuxna med juniorer.

låt alla under 15 ha egna tävlingar och alla över ha seniortävlingar.

korta ner tiden ordentligt.
att klättra en 12 meters vägg kan inte ta mer än 2 - 3 minuter.
bort med obegränsad tid.