måndag 30 april 2007

Till Svarttjärns försvar

Halvdag på jobbet och snart bär det i väg till Långholmen. Igen. Le Stef ska köra på sitt projekt Gravediggerz och jag ska väl mest heja på. Linjen går på framsidan av stenen och skulle, som Steklund skulle ha uttryckt sig, följa båtkölen uppåt. Tyvärr slutar problemet i intet och tur är väl kanske det då stenen är obehagligt hög på det stället.

Johan Luhr gjorde ett snabbesök i Noret och konstaterade att det var för kallt för att köra på sitt projekt. För kallt! Ni läste rätt. Mannen som svettas inifrån så fort nålen passerar 5 grader tyckte att det var för ruggigt. Som ni vet sken solen och var riktigt behaglig när vinden inte levde om. Istället drog han till Uddeuddsberget för att tradda lite. Det var några som trotsade "kylan": Olof gjorde en 2:go av en ny 7c+/8a och Johan N gjorde detsamma med Kaxi. Olof är nog en av dem som verkligen anammat och omhuldar 2:go konceptet. Enligt honom har det lyft hans scorecardrelation till en helt ny nivå.

Med risk att få Sur-Hasse efter oss: lite tjat.

Jens är ånya ute på korståg mot softa branta småklippor i Stockholm. Trots att vi misstänker att belägringen av Flaten ännu inte är avslutad så har han nu valt att öppna upp på flera fronter. Vi känner att vi måste säga ett och annat ord till Svarttjärns försvar.

Periferi var ursprungligen ansedd som 7c+. En och annan har därefter tyckt att den den hållit 8a. Vad har vi då? Jo, ett föremål för uppgradering! Personligen anser jag att det är ett fall av självbedrägeri att anse att den är hårdare än det ursprungliga gradförslaget. Luhrens två 8b-varianter har bara varit gradförslag. Samtliga repetitörer av Anatomi har ansett att 8a+ varit mer rimligt. Samma sak med Paff. Nya metoder helt enkelt. Det är ju inte direkt så att det är gamla grader som skall nedgraderas, det är snarare nya grader som skall stabiliseras. Samma sak gäller Kristallbandet och Gränslandet. Jag skulle gissa på att Kristallbandet i framtiden kommer att ses som antingen lätt 8b+ eller hård 8b och Gränslandet landar på en gedigen 8c.


"Jag skulle gissa att 80 % av de leder som blir nedgraderade i Sverige är mycket korta och överhängande leder. Den främsta anledningen till detta är att det är relativt sätt enklare för nya klättrare att tillskansa sig '8a power' i jämförelse med '8a teknik och uthållighet'.
8 av 10 som sätter pers gör det på mycket korta leder!"


Jag tror att Jens glömmer att folk tillbringar extremt mycket mer i gymmen idag än 1995. Samtidigt som aktiviteten ute på klipporna, i synnerhet de mindre branta har avstannat, så har aktiviteten inne på gymmen exploderat. Att flera av de branta leder som sattes upp på den tiden har nedgraderats är inget att förvånas över.

Påstående att det relativt sett är enklare att skaffa sig power än teknik är inget som enkelt låter sig bekräftas. Idag tillbringar de flesta fler timmar i gymmet än ute på klippan. När jag började klättra var det i princip uteslutande sva/vertikalt som gällde eftersom det var det enda som fanns i Uppsala. Efter något år kunde jag göra 8+ och hade topprepat Bolanders 9- men jag tyckte ändå att den enda överhängande turen, 8-, som fanns i Ålandsdal var den hårdaste jag hade klättrat. Idag skulle jag campusera den överhängande leden men jag skulle inte ens lätta på de hårdare sva/vertikala turerna.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bara för att göra ett förtydligande så har smeknamnet "sur-Hasse" varit upptaget av Bodin det senaste decenniet.

Sedan så tycker inte jag att det rör sig om gnäll så länge man talar om sanningen för de otrogna hundarna. Grader är alltid ett relevant ämne som ingen tydligen kan få nog av. Det som stör på den fronten är att folk är villiga att göra dåliga jobb för att inkassera FA samt nedvetet felgradera för att boosta rankingen. Men den åsikten är lite för gammal för ett nytt korståg ... vi behöver något nytt!

/Hasse