lördag 28 april 2007

Det riktiga Norrlands första 8a

Hasse gnällde över att jag var gnällig igår och visst ibland borde man kanske hålla igen lite, i synnerhet som det var fredag och en kall öl stod och väntade. . Trots alla jeremiader gillar vi Kjuge. Det finns inget bättre område i Sverige. Vi kommer att återvända för den fina klättringens och de fina klättrarnas skull.

Att det smälls upp nya 8a-problem utanför Rasmussons och Flodins domäner hör inte till vanligheterna. Den här veckan har varit annorlunda; två nya hårda problem. Först Carl-Ola och nu Norrlands-Peter, båda verkar vara i ett galet stim. I det TKAK-producerade området Skravel 2 har Peter huggit till med The Four Noble Truth 8a vilket är Kunoichi LS. Big ups! Tyvärr har bimbo legat nere de senaste dagarna så särskilt mycket info om själva ståstarten har jag inte lyckats skrapa fram. Enligt lite info från Sydstrandarn skall det hela vara en ganska brant arete och att det måste vara riktigt hårt att starta lägre än den vanliga starten. 8a är riktigt hårt. Kul för umeklättrarna att de får något att bita i. Norr om Ljusnan har det varit ganska tunnsått med hårda problem. Sundsvall har varit ett lysande undantag men när man är i Sundsvall känns det inte riktigt som man är i det djupaste Norrland. Av samma skäl räknas inte Gästrikland. Först när man kommer norr om Kramfors börjar det lukta Norrland. Norr om Kramfors har de förtvivlat kämpat för att skrapa fram hårda problem. Mest landar de kring den irriterande graden 7b+. Med ingenjörskonst av de mer primitiva graderna har de tvingat fram en 7c i Ökberget. "Hur jävla mycket måste man chippa för att få fram en 7c?" är en klassisk frågeställning i Umeå.

Programenligt har Perminator Holm tickat av No fuel... i Anneberg. Inget att förvånas över. Nästa projekt för Per och Christoffer är Breaking the Law på Örnberget. Jag är ganska säker på att någon av dem har gjort den inom två veckor. Kanske ryggar de för monon, men den är riktigt go och snäll för att vara mono. Mora-Daniel Andersson är en annan talang som börjar bränna av hårda leder i Stockholm. Förra veckan tickade han av Tintin direkt 8a i Stockholm.

Inga kommentarer: