tisdag 16 september 2008

Några tankar från förmiddagen

Först och främst vill vi lyfta på hatten för Strömberg som äntligen gjort sig kvitt sina sendardemoner och kommit till ett avslut. En särskild tanke går också till Shawn som uppenbarligen har spenderat otaliga timmar med att jumarera upp och ner i repen - skönt för honom att det inte rann ut i sanden och att kunna gå vidare. Vi ser fram emot kommande produktion.

Kul blogginlägg för övrigt:

"NÅGON har ju redan varit på leden och kört med brännare överallt så jag misstänker att någon är sugen!? Vad gäller det gjorde det mig nästan förbannad. Hela sommarn har jag sagt till folk att de absolut får köra på leden även om den varit stängd. De flesta har inte velat för de har trott att jag skulle göra den när som helst... Men att gå upp på ett STÄNGT projekt och köra på med brännare i stor utsträckning utan att överhuvudtaget kontakta mig innan tycker jag är extremt konstigt och ett rejält övertramp"

Ni vet ju vad vi tycker om stängda projekt så det ska vi inte fördjupa oss närmare i men vi förstår fortfarande inte problematiken kring brännare på granit och kalk. Tyvärr verkar det som om leden inte kommer att få så många repetitioner med tanke på att det verkar krävas extremt långa torrperioder eller ett idogt torkningsarbete innan den är klätterbar, vilket är synd och skam eftersom den ser väldigt fin ut.

Ibland vet man en sak utan att kunna förklara varifrån denna självsäkerhet kommer ifrån. Nu vet vi bara att det här kommer att arta sig riktigt intressant Vad innebär 'Poorly/Mainly Chipped' egentligen? Betyder det att leder som är 'Greatly Chipped' tar sig igenom nålsögat eller betyder det att leder som borde ha chippats men inte blev det ska markeras? Som vanligt är det här med språkliga nyanser ingenting som vi behärskar, i synnerhet inte när det är på främmande språk. Men det är ju klart, ser man det i ljuset av ett upprepat skuldbeläggande av communityn kanske det inte är så märkligt att det mesta granskas med lupp: "It is a shame that some 8a members criticized this which actually made him take it away." Inte för att jag personligen känner Sharma men att döma av ovanstående kommentar är han snarare en jävligt snarstucken typ som drar öronen till sig för några oskyldiga kommentarer än en skön avslappnad dude.

När vi ändå är inne på 8a.nu fortsätter vi att studera deras encyklopedistiska längtan att mäta, lista och klassificera. Vi gillar listor och tycker att det är ett bra initiativ men när det ska rangordnas inom varje grad är extremt subjektivt. "När lammen tystnar" får en sämre ranking för att det är en kombination av två leder - men i föraren ser det ut som en givnare linje än den högra. Och vad är det som säger att en kombination av två leder lättare än en enskild linje av samma grad. Men visst gick det snabbt för Bosma att göra leden men Bosma anno 2000 var bara ett år yngre än samma man som slutade sexa på en VC ett år senare. Hur lång tid tog det för Midtbö att sätta upp lederna i Granitgrottan? Framför allt, varför är inte Leroy Sveriges hårdaste tur? 124 försök på 24 dagar slår definitivt det arbete som lades ner på Gränslandet. Och var det inte de hårdaste lederna som skulle listas? Men det som är absolut tråkigast med sådana här listor är att de är omöjliga att göra utan att de ska proppas fulla med en massa prestige på olika nivåer, vilket uppenbarligen sker just nu.

---

För ett tag sedan beklagade Jens sig för en gemensam bekant.

"Du, visst känner du Jon ganska bra?"

"Ja"

"Jag förstår inte, han är över trettio år och ägnar sig åt personangrepp..."


Personangrepp? Visst är vi och balanserar på linjen ibland men är det verkligen så illa?

Vi uppskattar helt enkelt när ord och handling inte riktigt synkar:

"As you can see we do not have that many banners lately, just because I do not car about the money and instead keep publishing news than selling banners."

"Istället brukar jag ta upp dig som ett exempel när jag säljer banners och då blir det alltid avslut. "


Men visst, vi lovar att hitta andra saker att svinga mot för att det inte ska bli allt för enahanda.

---

Ja just det, innan vi slutar kom jag på att vi faktiskt kom ut och klättrade lite i helgen. Raz och Fredrik Dahl visade oss runt i skogarna runt Västervik, mycket uppskattat. Bilder hittar ni här

---

Till slut kan vi glädja oss åt att bloggen som får oss att överväga stänga igen butiken äntligen har börjat röra sig igen efter ett långt sommaruppehåll.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Men varför slutar Leroy mitt i ett högervänt quickdrawklipp?
Blir leden 8c+ om karbinen är vänt åt vänster eller kanske tom 9a om man klipper och dunkar handen en meter högre upp i väggen? Eller om man flyttar bulten lite... (eh var inte det exakt det dom gjorde)
Vad har hänt med att en led slutar på toppen eller vid en no-hands rest (eller i alla fall där det är extremt lätt) och det här med att Jens gärna graderar leder vid varje klipp (7a till fjärde klippet, 7c till femte) och tycker det helt ok att sluta vid valfritt klipp för att få ett tick??!!

Bruno sa...

Jag tog mig friheten att editera bort personangreppet i ovanstående inlägg. Hur Leroy slutar har jag ingen aning om men jag förutsätter att det är ett logiskt slut.

Anonym sa...

Tja ibland kan det väl vara ok, typ Biografi - Realization.

Leroys slut ser rätt naturligt ut för mig (precis över läppen)

Jonas Wiklund sa...

"A day in life"* är definitivt en naturligare led än "När lammen tystnar". "När lammen tystnar" sticker högerut när det uppenbarligen är lättare att gå rakt upp. Det går för övrigt att escapa "A day in life/Lammen tystnar" lite drygt halvägs upp. Tror jag.

Jag ogillar standplatser som inte är placerade vid nohandsvilor. Jag kan inte förstå hur "Biografi" kan räknas som en led numera. Så traditionsbunden är jag.

Anonym sa...

Du har helt rätt men det var ju de hårdaste lederna som skulle rankas från början, inte bedömas efter någon mest given-linje-skala. För att göra en någotsånär rättvisande rangordning borde man i alla fall pröva lederna i fråga.

/jon

Jonas Wiklund sa...

Annars har ju "Lammen tystnar" rätt få repetitioner. kommer bara ihåg 1 på rak arm, även om den säkert har några fler. "A day in life" har rätt många rep. å andra sidan och ingen har klagat över graden

sydde sa...

Den har väl bara en rep? Kollade Slouppi och ingen finne verkar ha kommit upp (än)? Dessutom har det, så vitt jag förstår, gått sönder grepp i starten vilket innebär typ 7C boulder innan första builten?

Jonas Wiklund sa...

Niemisel bevakas väl inte varje dag? Det är ett just pit-stop på väg till Lofoten eller Kvalöya så det kan väl mycket väl vara någon som stannat till och klättrat den utan att lokalister fått veta något?

sydde sa...

Nja, jo, ja , kanske.... men hur många som pit-stoppar där på väg till Lofoten klättar 8b+? Som är icke-svenskar också . annnars förutsätter jag nästan att det skulle bli kännt rättså kvickt. Men kan förstås ha fel. Det är säkert betydligt fler duktiga kontinantaleuropeer som drar till Lofoten än vad jag känner till.

Nåväl, en av landets hårdare turer är det väl hur som. Även om man räknar fett chippade historier.

Jonas Wiklund sa...

Nä, visst är det säkert önsketänkande att tro att någon stark 8b+ joggare stannat och rippat av den, men man kan aldrig veta.

Jag ogillar tvärsäkra påståenden om hur många repetitioner leder & boulder har. Även om 8b+ är väldigt hårt, och det är relativt få i sverige som har nivån så kan man aldrig veta. Kirunabor t.ex. brukar ju vara exemplariskt duktiga på att hålla käft.

Jon sa...

@Jonas: Är det en insinuation att Pudde varit nära?
Eller är det bara en misstanke om att han har den kapaciteten?
Eller är det bara en reflektion över att folket med rötterna i norr gärna kämpar och sliter, men inte skrävlar så mkt över sina bedrifter?