tisdag 26 augusti 2008

Gradhysteri?

I ett gammalt inlägg skrev vi att graderingen i Knutstorp var extremt ojämn. Det hårdaste problemet jag var på var en Marty mat... 7b+ vilken jag upplevde som många gånger barskare än något av de högre graderade problemen på Kristibrudblocket. Huruvida man ska gradera ner Kristibrudblocket eller gradera upp resten av skogen är en smaksak.

Det renderade i vart fall i en direkt passning av Rasmussen. Säg den svensk som åkt till Font och löpt amok i graderna? Typ ingen, inte jag i alla fall. Och Font är tveklöst det område som har påverkat svensk gradering i störst utsträckning. Kjuge bär vittne om detta. Kjuge, Sveriges största och bästa område, har dessutom haft en ganska aktiv och stor population som successivt justerat graderna vilket, med några få undantag, givit en homogen gradering. Knutstorp är bra mycket färskare än Kjuge och graderna där har ännu inte riktigt satt sig. Inget konstigt med det. Tyvärr är BIMBO avsomnat på obestämd tid vilket naturligtvis fördröjer förloppet avsevärt.* Det viktiga med graderingen är att området blir homogent och inte att det blir identisk med graderingen i Magic Woods. Det kommer det aldrig att bli om man inte lyckas forsla blocken till varandra och jämföra sida vid sida.

Med tiden har jag lärt mig att det alltid är enklare att gradera ungefär en hel grad hårdare än din första impuls. För det första brukar det gå mycket snabbare att nedgradera än uppgradera. För det andra är det tveklöst så att en högre grad lockar till repetitioner; en soft 7b drar större massor än en benhård 7a. Har du nu klättrat ett fint problem kan det vara värt att lägga ut lockbeten för att få andra att göra detsamma. Som bonus, kan du med denna inställning vifta bort om några tycker att det var soft eftersom de själva indirekt bad om det.


*BIMBO är på gång på Sverigeföraren. Oavsett vilken form det tar är nästan det viktigaste att det kommer att finnas en bra och smidig kommentarsfunktion.

12 kommentarer:

Anonym sa...

"För det andra är det tveklöst så att en högre grad lockar till repetitioner; en soft 7b drar större massor än en benhård 7a. Har du nu klättrat ett fint problem kan det vara värt att lägga ut lockbeten för att få andra att göra detsamma. Som bonus, kan du med denna inställning vifta bort om några tycker att det var soft eftersom de själva indirekt bad om det."

:D

Anonym sa...

Som FA har man ett litet större ansvar än resterande hopen av idioter som tycker det är tufft att nedgradera.

Om man instinktivt tycker att den är 7C men erfarenhetsmässigt vet att den hamnar på 7B+ efter några repetitioner under bättre väder, bättre rensning och bättre sekvenser så står man inför ett dilemma.

1) Ska man sätta 7B+ direkt och få ta skit att man är en tvättäkta sandbaggare

2) Ska man sätta 7C och få skit för att man bara vill ha extra poäng på scorecard'et

Personligen så har jag gått från 1) till 2) för att försöka tona ner sandbaggningsmentaliteten och låta ryggraden göra vad som mest troligt (i ett idealt scenario) är helt rätt! Om den åker ner i grad så har man ju förgyllt dagen för någon idiot som förväxlat maxkapacitet med sandbaggning.

/Hasse

Anonym sa...

PS. Allt som oftast är man själv idioten med dumstruten ... men så är jag en glad jävel också! DS.

Anonym sa...

Fuck the scorecard!

Anonym sa...

som Ali har nämnt så har ju bleau.info en eminent lösning på problemet...kanske vore en bra feature för 8a att bygga in...reengineering som skulle ge mervärde och samtidigt en ny 'uppfinning' att visa upp för ägarna...;-)

Anonym sa...

Vissa vill skicka hårt lätt. Andra vill veta vart dem kan åka för att få klättra så mycket som möjligt på den gräns som dem tycker är kul.

Så vad är dealen med graderingen om inte att försöka visa vad problemen håller för grad för ANDRA än en själv?

Tex avskyr jag komentarer som "Den måste vara lättare, jag gjorden den så snabbt"

Anonym sa...

Ps Jag är av samma mening som Hasse när det kommer till gradering av FA Ds

/Pierre

AK sa...

Bleau.info modellen skulle vara en enkel sak att implementera på 8a.

Någon risk för att rankingen skulle strulas upp är minimal.

Om användarna fick möjligheten att just lägga sitt gradförslag på leden anonymt så skulle snacket på ned- och uppgradering dö väldigt snabbt. Tänk va skönt det skulle vara.

Personliga reflektioner finns det möjligheter för i just kommentarfältet.

Låt medelvärdet av leden bestämma hur många värdefulla poäng denna led är värd.

Think about it Jens!

Anonym sa...

Eftersom att alla 8a's uppfinningar ändå är plagiat så är det väl lika bra att vi vidareutvecklar iden här?!

1) alla med 8a-användare kan ge gradförslag på precis alla problem/leder som ligger i databasen (man ska även kunna ändra sin uppfattning)

2) dessa behandlas anonymt och har inget med scorecard eller loggböcker att göra

3) dessa redovisas som komplement till nuvarande graf-djungel

4) fler användare och högre trafik = mer sponsorintäkter

AK sa...

OT varning;
Finns dock annat som bör ligga i deras fokus ett tag framöver.

Dags för dem att starta en paralell platform. Projekt 8a+ [lite bättre]. Sikta på att skrota alla html -94 lösningar som skiner igenom på sidan, bl.a.

Finns det någon som har en topologisk skiss på deras snurra?

Anonym sa...

jag tycker det är mycket viktigare att de lär ig stava.

Anonym sa...

Hela problemet med gradering består i att allt ska vara så jävla prestigefullt. Om jag gör en förstabestigning och säger till min kompis att jag tycker den är av åttonde graden, och han sedan tycker att den är av sjunde graden så vafan spelar det för roll? Tappar jag ansiktet om han säger så? Blir jag en sämre klättrare i och med det? Nej. Nonsens!
Släpp prestigen, ingen bryr sig och om någon gör det är de inga människor värda att bry sig om ändå.