torsdag 21 augusti 2008

OS vs RP

"Also, since i don't fuck with television, 8a provides my comedic entertainment. "

Matthew från staterna träffar rätt. Varje dag något nytt. Det är ju lite märkligt egentligen att en av de största klättersiterna skall skapa så mycket kontorvers och då tänker vi inte på att de har hjälpt till att tvätta prestationshymlandet ur klättersporten. Igår skrevs det en mycket märklig blog av David Fält, vilken följdes av en intressant kommentar från Jens.

- Min tanke med rankingen var från början att få bort redpoint-tanken som präglade klättringen i slutet av 90-talet.

Men varför?

Vi stämmer in i Bäckis lovsång till redpointandet. Redpointing definierar den yttersta gränsen för den mänskliga/personliga klätterförmågan men det är tydligen inte lika fint som att klara något lättare på första försöket. Det är inte för inte som vi i första hand sysslar med bouldring även om The Kraufmachine© då och då förleds in i traddlandets värd av Massih. Vi trodde att det fanns en strävan att skapa balans mellan redpoint- och onsightpoäng på scorecardet men det hela är egentligen bara en liten del av den stora planen att styra in populationen på onsightande och slutligen värlsherravälde (iom att DD är en del av det hela och han har ju aldrig hymlat med sina ambitioner). Och vi undrar också om det inte är lite av en historierevision att hävda att nittiotalet var ett decenium fyllt av redpointhetsande. Det kan självklart diskuteras. Och än idag händer det att någon jobbar på en enda led eller problem under en veckas tid, ungefär lika vanligt som på nittiotalet. Själv är jag inte så intresserad av det men jag är ännu mindre intresserad av att försöka ändra på de som faktiskt gör det. Vad är poängen med det? Varför är det så viktigt att lyfta fram onsightande? Vi fattar faktiskt ingenting. Skulle det vara en finare form av klättring. Pyttsan!

Nu när vi är inne på citat ska vi inom kort släppa en lista som vi har samlat på oss under året. Både gammalt och nyt, tyvärr blir det lite väl mycket från the usual suspects men vad kan man egentligen göra åt den saken.

Vi gillar ju att stalka Carl Fredrik Augustin Sydstrand och hans framfart på de svenska klipporna. Efter att ha bevittnat en session på Anneberg i lördags insåg vi att de bara var en tidsfråga innan han skulle ticka en 8a+. Sydde gjorde samma sak som Stark-Erik gjorde några dar tidigare och betade av leden med det märkliga namnet No Fuel for the Pilgrim. Uppenbarligen döljer det sig en liten schism bakom hela namnet, troligtvis är det någon gammal chippingfejd mellan Luhr och Lundahl/Selin. Fråga Hedman om ni råkar korsa hans väg, han ruvar på de bästa anekdoterna från stockholmssportklättringens ungdom. Eventuell retrochipping på grannleden Pilgrim kan ha varit ursprunget. Frågan är om Pilgrim överhuvudtaget har repeterats. Möjligtvis av Luhren men har någon annan gjort det. Även om graderingen är densamma är stalltipset att Pilgrim i slutändan kommer anses vara klippans hårdaste led. Så alla ni som är kåta på stämpeln 1:rep, 2:rep eller eventuellt 3:rep skynda er ut med borste och jobba in ett stycke stockholmshistiora.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Skit i RP och OS. Alla bör ha som ambition att klättra upp till toppen på klippan och titta över kanten. Det är det som klättring verkligen handlar om. Flytta upp ankarna!!!

La môme Annabel Lee sa...

Haha, Ska man klättra upp för att titta över kanten kan man ju lika gärna kliva dit bakvägen. Jag trodde att klättringen upp var målet i sig. Har för mig att SKF marknadsförde klättring så vid något tillfälle "det är inte toppen som är målet, utan vägen dit", eller liknande. Jag tycker att det plingar lite fint och högtidligt faktiskt.

Anonym sa...

Mycket har hänt sen 90-talet. Dags att släppa sargen och komma in i matchen igen.

E9 sa...

Forst och framst blir jag forvanad over all indignation jag mott pa div bloggar over mitt forslag att vikta om rankingen pa 8a. Sedan tycker jag att ni forvanskar det jag sa en aning.

Jag skriver tydligt att redpoint ar kul och bra och by far det basta sattet att vidga horisonterna och flytta granser foar vad som ar mojligt. Om detta rader det ingen tvekan. Var jag otydlig sa sorry.

Jag menar verkligen inte att onsight ar en battre form av klattring snarare en mer "sann" for av klattring. Min poang ar att ingen ar en battre klattrare an vad den kan prestera onsight.

Men min verkliga poang ar att dagen scorecard system enligt min mening skulle bli intressantare om det baserades pa onsight. Eller kanske battre det borde finnas minst tva satt att titta pa en klattrares ranking. Som det ar nu. kanske bara redpoint presstationer samt med bara onsight presstationer.

Dvs jag var ute efter att fraga Jens om det inte vore dags att vidga ranking och scorecard systemet. Personligen sa tycker jag som ni sakert kan se i mitt scorecard om att redpointa eller snarare jag ar sa dalig sa jag maste gora det for att klara hardare leder.

Ni sager at mig att slappa sarganten men hur vore det om ni tog till en mer konstruktiv dialog?

Ps

er blogg ar grymt rolig och mycket underhallande.

Ds


David Falt

hasse sa...

Om on-sight'andet skulle viktas upp så skulle alla som lever enbart för 8a-rankingen bara ändra träningsupplägg/specialitet.

Folk som värderar OS högst har (enligt min erfarenhet) betydligt högre OS/RP-kvot jämfört med de som prioriterar RP högst.

Man blir bra på det man tränar på!

Fredrik S sa...

Fast det som är så störande med ditt inlägg David, är ju att du anser att "det måste ju vara en ambition att fler ska OS klättra..." WTF!? Varför det? Vad har du för glädje av att andra klättrar mer OS? Kan du inte bara låta folk klättra det dom tycker är roligast? Jag förstår att det är i första hand i poängräknandet du menar detta, men alltså: jag har mycket svårt att tro att folk i gemen ändrar sitt sätt att klättra för att få mer poäng på 8a. Jag blir sjukt impad av att någon onsightar en 8b för att det är jättejättesvårt - inte för att det ger dem 1200 poäng på scorecardet.

Jon sa...

Jag tycker att du ska ägna lite tid åt att utveckla din poäng.

"Min poang ar att ingen ar en battre klattrare an vad den kan prestera onsight. "

Det här är bara ett påstående taget ur luften. Det hade lika gärna kunnat stå redpoint osm onsight. Men hur menar du med bättre egentligen?

E9 sa...

Fan Fredrik gillar du inte lite skon centralstyrning via dikret fran centralkommiten? Eller varre kanske for dig fran 8a...

Seriost Fredrik du har saklart ratt det spelar inte mig nagon roll om folk redpointar eller klattrar OS. Det har jag verkligen inget att gora med.

Jag kanske uttrycker mig pundigt. Men min poang var att rankingen och scorecardet skulle bli intressantare om det viktas sa att OS ar det som raknas. Det bottnar i min filosofi att man inte ar en battre klattrare an vad man kan gora OS. Detta i sin tur kan ifragasattas men det ar sa jag bedomer mig sjalv.

Haller du inte med om att det kunde vara ett vettigt satt att utvckla www.8a genom att ha olika rankings. Det skulle ge en riktigare och mer sann bild enligt min menig. Men viktigast det skulle vara roligt.

1. Classic scorecard
2. Redpoint scorecard
3. Onsight scorecard

Bosse sa...

Intressant idé David. Men jag tror inte de skulle vara så kul på längre sikt. Jens är inte helt främmande på att addera ihop OS poäng på valda personer för att sedan informera om vilken placering de skulle ha om man bara utgick från OS.

Helt ärligt, så skulle det inte funka. Tror jag vilket fall. Finns många starka personer som kan onsighta 8b utomlands t.ex. men sen ha problem med att redpointa en 7c på hemmaplan.

AK sa...

Det borde ju inte vara ett större problem för 8a's utvecklare att införa en till graf som grundar sig på OS.

När vi ändå snackar utveckling av deras sida så skulle jag vilja lobba för gradförslag a la bleau.info. Så tar vi död på ned- och uppgraderingssnacket.

La môme Annabel Lee sa...

David, kan du inte bara utveckla ditt resonemang (precis som Jon också efterfrågar). Det är det som var min fråga från början också, alltså VARFÖR, eller PÅ VILKET SÄTT tycker du att man inte är en bättre klättrare än vad man kan klättra os? Det blir just nu lite som att du påstår att godis är gott, men att du saknar förmåga att ge exempel på varför godis är gott i termer som de flesta kan ta till sig och relatera till, t.ex. det smakar sött, eller det är mycket fett i, Tja.. eller nåt.

Anonym sa...

Vilka är det som onsightar 8b utomlands? Jävligt grymt i vilket fall.

Anonym sa...

Finns redan en os ranking.. den kallas LEAD-TÄVLING

Lämna tävlingsklättringen åt klättertävlingarna och lägg ned allt som har med 8a.nu rankingen att göra. För allt det gör är att ställa till problem.

Trodde klättring handlade om äventyr och att pressa sina EGNA gränser, när blev det så tävlingsinriktat att folk började bråka om så obetydliga små saker som grader?

Anonym sa...

Klättring handlar om att ticka hårda grader, spelar ingen roll om du gör det os eller rp. Förutom i tävlingar dvs, fyfan vilken nolla som skrev precis innan mej. Jag tickar hårt därmed är jag bättre än alla som inte tickar lika hårt som jag.

Anonym sa...

Rimligtvis så är det samma person som skrivit båda ovanstående inlägg.

Anonym sa...

"det är inte toppen som är målet, utan vägen dit"


*ryser* Boye *ryser*

E9 sa...

David

"Min poang ar att ingen ar en battre klattrare an vad den kan prestera onsight. "

@Jon samtannabel

Det här är bara ett påstående taget ur luften. Det hade lika gärna kunnat stå redpoint osm onsight. Men hur menar du med bättre egentligen?

Hej har varit ute och just det redpointat nagra timar...


Jag ska utveckla min tanke lite. Jag vaxte upp som 15 arig klattrare i Stockholm och klattra och influerades av de som var ledande pa den tiden sa som Janne Liljemark, LAsse Svadangs? Lasse Grankvist mfl. Men jag var ocksa intresserad av alpinism och storvaggsklattring. Da jag formade mitt intresse for klattring kallades det ovningsberg och man tranade for stora turer i alperna. I slutet av min aktiva period sa klattra jag en hel del med Johan Lur, Thomas Hansson och andra mer utpraglade sportklattrare. Det ar viktigt att forst att det pa den tiden bara fans ca 5 till 10 personer i Sverige som tranade specifikt for klippklattring. Jag och Johan mfl byggde den forsta inomhusvaggen i Fryshuset och allt holl pa att utvecklas mot sportklattring.

Nar jag sager att man inte ar batttre klattrare an vad man kan klattra OS sa ser jag det pa det sattet att OS satter gransen for vad du fysiskt och mentalt klara av. Dvs det ar gransen for hur bra du ar utan att nota och inspektera etc. Det ar det som ar gransen for vad man kan ge sig pa om man maste klattra ground up.

Hade jag bara hitta pa det sa kan man ju fraga sig varfor vi alla inte kan skicka en 8a OS? Vi kan det inte for vi ar inte sa bra klattrare. For att klara en 8a maste vi ova pa rorelserna.

Alla koper indelningen

Onsight
Flash
Redpoint

sa varfor denna indelning om det inte vore en skillnad i svarigheten att utfora dem?

David

wilhelm sa...

Man får tycka vad man vill, klättra hur man vill, ha vilka mål man vill och tävla om man vill.

Mina .02$:
Kicken man får av att klara ett problem man övat på länge är många gånger härligare än den kick man får av att klara ett problem på första försöket. Alltså slår redpoint högre än onsight för mig.

Det bör tilläggas att det är kicken av mina prestationer som driver mig i min klättring. Fast alla är förstås olika. Om någon tycker att jag är kass för att jag aldrig gör något onsight så får han tycka det. Jag klättrar inte för dennes erkännande.

Anonym sa...

Ang. Pilgrim rep.

Johan har gjort den (tror att Hedman har en bra story om det).
Har vid nå´t tillfälle hört att Patrik Andersson kan ha gjort den, är dock inte säker på den infon, och att Patrik Gelin oxå gjort den men om det råder tydligen skilda meningar, vad vet jag.
Paladino =)

Jonas Wiklund sa...

Är man intresserad av att klättra på stora klippor så är naturligtvis O/S-förmågan viktigare än RP förmågan. Inövning av jättelånga leder går väl i nödfall om man är någonstans där vädret jämt är bra (=amerikanska västkusten), men det verkar ju hysteriskt långtråkigt.

Clmbrdude sa...

Ang. Pilgrim så har, naturligtvis, Hansson gjort den, innan han blev förortsfarsa.