onsdag 13 augusti 2008

Ode över en svunnen våg

Så är det dags att säga farväl till en Stockholms bästa boulderformation. Det gör ont att se en sådan best inburad bakom ett träskelett på Karbin. Tillsammans med den branta väggen på Verket har du tronat på boulderväggarnas parnass. Nu är din tid över och du kommer att vara saknad.

Eller har vi missuppfattat allt? Kanske ska den vara kvar ändå.

Att Karbin är i byggartagen har knappast undgått någon. Vi gjorde i förrgår ett kort besök och kunde snabbt konstatera att bygget sannolikt kommer att bli något försenat. Ingen skada med det, för våran del i alla fall, det händer ganska ofta att förseningar inträffar. Nu är väggarna långt ifrån färdiga men vi vill ändå uttrycka vår oro. Vågen har pensionerats och ingen fullvärdig ersättare ser ut att vara på gång. Femtiogradersväggen har försätts med ett härligt destruktivt nittiogradershörn med tillhörande vertovägg. Istället byggs en mastodonttunnel som avslutas med ett megatak under tunneln byggs en vägg som är brant men inte riktigt lika brant. Vi förstår att själva syftet med tunneln, den gillar vi, är att på allvar kunna konkurrera med Verket. Men just nu ser det ut som om det är för få branta boulderväggar på Karbin. De som gillar tunnlar som fortsätter till evigheten gillar även väggar som får speleologen att kuttra av lycka.

Men än är det lite tidigt att bedömma sommarens ombyggnad. Väggarna är ännu i sin linda. Även om det ser ut som om vi brantälskare kan komma att känna oss något svältfödda den kommande vintern förefaller framtiden för Karbins bouldring mycket ljus.

Steffo skriver dock detta på Bloxc:
"Glömde jag måhända nämna att vi förstås bygger grunden så stabil att det icke vore särdeles problematiskt att placera en mängd grepp fastsatta på vägg ovan alltesammens? En övervåning.. Coming soon to Karbin near you..."

Betyder det att vi kan hoppas på att vågväggen återuppstår på en framtida övervåning? Kommer vi åter att få se en stor femtiogradersvägg?

---


Damen på bilden har ingenting med texten att göra. Katrin gör slarvsylta av A question of balance. Ett boulderproblem kan faktiskt inte bli mycket bättre än så här.

Nu är tiden inne för det sedvanliga svamlandet. Ali gjorde tidigare en fin genomgång över filmer att se fram emot i höst. På listan hittar vi en produktion av Chuck Fryberger. Sett till hans tidigare alster Specimen kan det bara gå uppför. Specimen måste vara en av de allra sämsta klätterfilmer som någonsin har producerats i förhållande till hur bra fotot bitvis är. Specimen innehåller väldigt lite klättring men väldigt många jänkare som sitter och pratar på toppen av ett block. Ni kan gissa vad vi tycker om det. På Momentumvm hittar ni en trailer av Pure. Och ja, ni hör väl varningsklockorna ljuda?

-The rock is so nice with all this crazy features her. I love it here.
-It's nice to be in competitions once in a while but thats not the main thing... Right now I have no life...osv

Man kan tycka att det hela låter knastertorrt men vad skulle du säga? Vad ska man egentligen säga i kameran? Förmodligen något liknande. Även om man kan tycka att det låter lite torrt får man ändå ge honom stort cred att han inte hemfaller åt den amerikanska ovanan att ge sig in på spirituella irrfärder. Nalles koncentrat förvandlar blaskig amerikansk buljong till finaste finska demiglace.

Poängen är egentligen att man får höra någonting för femtioelfte gången vilket är minst femtiotio gånger för mycket. Och förresten, hörde vi inte det där redan i Specimen eller i den andra Rocklandsfilmen förresten? Kanske lite tröttsamt i längden. Nya infallsvinklar, tack!

Låt oss hoppas att det blir minst fem gånger så mycket klättring i Pure som det var i Specimen.

Apropå dåliga filmer hör Schwaigerbrödernas filmklipp till bottennappen. Hur tänker man när man producerar filmklipp där man faktiskt aldrig får se ett enda hårt move i helhet?


---

Vi väntar på att dottersitens nya scorecardshållarservice ska bli allmän. En elektronisk liten caddie som följer med en överallt och registrerar dina skick utan att du behöver göra ett endaste knapptryck. Ganska coolt faktiskt. Platsar definitivt in på deras lista över 8a.nu-uppfinningar. Vi menar, detta är ju en verklig innovation som definitivt sparkar skiten ur det mesta. Nu har ju Robo redan avhandlat denna fantastiska lista men vi måste uttrycka vår stora tacksamhet över att 8a.nu uppfann boulders och eliminationer samt konsten att säkra mjukt.

Nu får det räcka för denna gång, nu måste vi gå och uppfinna hjulet.

Igen.

Håhåjaja!

3 kommentarer:

michael sa...

vågen var ca 30 graders lutning, nya breda väggen i valvet har 32 graders lutning, med ett avslut på ca 60 grader.

i botten på tunnel blir 360 bred och kommer att användas som en vanlig bouldervägg också.

håll till godo.

50 gradersväggen är ett oskrivet kapitel.
den kanske inte förstör så mycket som man kan tro.

sydde sa...

Visst är det tråkigt att vår kära våg förvinner - funderar på om jag ska genomföra en räddningsaktion och spika upp den hemma istället. Men jag litar på att det blir ännu bättre bouldring på Karbin i.o.m. ombyggnationen.

p.s. - skit i folket som vill ha vikter på Karbin - det finns massor med gym de kan hänga på om de vill komplettera sin klätterträning. Den yta som finns ska givetvis användas till klättring i första hand.

Jon sa...

Just det håller med Sydde om vikterna.

Hoppas naturligtvis att slutresultatet blir grymt. Det är lite synd att alla böljande strukturer försvinner från stockholms väggar. Verket byggde ju bort sin också. Är de för jobbiga att konstruera? För de är ju de blir ju oftast riktigt intressanta att klättra på i jämförelse med helt plana ytor.