måndag 14 april 2008

Värsta dealen

Har ni inget bättre för er på onsdag är det verkligen inte bortkastad tid att gå och titta på Stefan Pettersons extremt lovande regidebut "Hello Hueco!". Bakom namnet döljer sig inte bara en snygg passning till projektet "Hola Burrito!" utan också dryga 40 minuter klättring från ett av världens bästa områden. Hello Hueco är en lågbudgetrulle filmad med en vanlig digitalkamera, trots detta utklassar Pettersson de senaste årens svenska klätterfilmer. Hur kan det komma sig? Jo, Petterson har helt enkelt gjort ett bra jobb med att klippa ihop filmen. Fokus ligger mest på klättring men några mellanspel är inklippta så att vi hinner hämta andan i kavalkaden av alla hårda problem. Kul är att vi får höra en och annan gammal dansgolvsrökare mellan varven.

En invändning man kan ha är ungefär samma som Jens lanserade häromveckan: Peter är alldeles för stabil. Det ser alltid sjukt lätt ut när han klättrar. Bra för honom men vi kan ibland önska att han gav lite mer till publiken.

Till sist noterar vi att den svenska produktplaceringskulturen fortfarande ligger kvar vid nittiotalets julgranstänk medan det är jänkarna som för en gångs skull får anses vara diskreta.

Foto: Le Stef.

16 kommentarer:

Joe sa...

OUps! "One more time"?!
Hoppas Petterson "clearat" sina låtar i filmen, om nu filmen ska ha kommersiellt syfte..

Anonym sa...

Jag tvivlar på att det blir något mer än visningarna i Stockholm.

/Jon

Anonym sa...

jaja, ok. Trodde den skulle ut på dvd och sånt.. Det är ju ganska "lätt" att skapa bra atmosfär i sina filmer om man använder kommersiell musik gentemot om man tex som för 20 på Kjuge får skrapa ihop sin egen musik.

Anonym sa...

Det är väl inte sin egen musik man skrapar ihop? Personligen föredrar jag musiken i Swedish Meatballs framför 20påKjuge och Hello H...

Daft punk har jag egentligen inte heller så mycket över för.

/J

Joe sa...

Ok jag erkänner, dåligt exempel. När jag nämde "skrapat" så menade jag att Boye ej gjort musiken själv, men etablerat kontakter. Den förmodligen okända musikanten/er i detta fall har utbyte av att synas samtidigt som regissören får billig musik. Musikutbudet är ju inte så stor som att leta i sin egen CD samling, men som du säger så verkar Boye i Meatballs gjort ett bra jobb. (har ej sett filmen)

Men för min egen del som klipper diverse filmer OCH gör musik till sådana kan jag ju säga att 60 - 75 % av tiden går åt till ljudläggning.
"Ja ä inte bitter" !! :-)

Anonym sa...

Det låter ju inte så dumt att sitta och utforska musik som inte når ut genom de vanliga kommersiella kanalerna på arbetstid.

Skulle gärna byta.

"Ja ä inte bitter" !!

/Jon

Anonym sa...

75 procent av tiden???

Blire inte bättre om du lägger mer tid på klippningen?

Joe sa...

På arbetstid?? Det är inte många som kan livnära sig på media/frilans, så visst sitter man o knegar som vanligt fölk just nu.

75 % av vilken tid?
"anonym" får det att låta som om man gör ett album på 2 veckor och sedan klipper filmen på 2 dagar.

NEJ, Mycket tid läggs på just klippning/redigering, eftereffekter mm. Däremot läggs ÄNNU mer tid ned på musikproducering. I alla fall för min del. 75 % kanske är lite i överkant.. Men en aspekt som glöms bort i det hela är kreativitetens tidsåtgång. Musik kräver mer kreativitet än filmredigering. Alltså det är mer exprimenterande inom musik, som kanske inte alltid leder till något konkret resultat men som ändå är nödvändig för att sålla bort överflödiga ideer. Det förekommer givetvis inom klippning men betydligt mindre(under omständigheterna att 1 person gör hela arbetet med en film).

Jag menade ej att komma här och vara en glädjedödare. Jag tvivlar ej på att Stefans film skulle vara bättre än någon annan svensk klätterfilm som gjorts, med eller utan musik. Hueco som område i sig, är betydligt mer intressant än tex kjuge eller hönö mm. Sen en släng med amerikanska "cheer-rop" kan få vad som helst att vara coolt. :-)

Anonym sa...

Kan man hoppas på visning i Götet?

.climbingpics

Anonym sa...

Inte vad jag har hört. Men om ni har tur kanske Pettersson tar med sig rullen till Götet i samband med någon klättertrip.
/J

lestef sa...

Detta är som sagt en lågbudgetfilm.

Våra hjälpmedel:
två stycken komaktkameror från canon, IXUS 75 och Powershot s5iS med en upplösning på 640-480.
En teleskoppinne
En gorilla tripod
Pinnacle Studio 11
En PC

Filmen är ett hemmabygge med tanke visa "vårat Hueco" samt att ge inpiration till att klättra och filma mer, för man behöver inte ha värsta HD kameran för att göra en skön rulle.

/stefan

Joe sa...

2 stycken kameror!!
/jag skojade bara...

"Filmen är ett hemmabygge med tanke visa "vårat Hueco" samt att ge inpiration till att klättra och filma mer, för man behöver inte ha värsta HD kameran för att göra en skön rulle."
/Stefan

Jag håller med, och än en gång så var min mening ej att dissa själva filmen och dess deltagare på något sätt även om jag fick en lite gnällig ton på slutet. Lycka till med visningen!

Se upp med upplösningen(640 X 480NTSC) om ni
ska bränna till DVD(pal) sen bara.
Jag skulle skapa ett projekt i pal 720 X 576 och sedan behålla NTSC storlek, DVS en ruta i rutan med svart ram runt. Ser snyggare ut än att förstora upp bilden. Blir suddigt med jaggiez i pixlarna...
Du kan bort lite brus med:
www.neatvideo.com

Plugin även för pinnacle.

Om du visste allt detta innan, sorry.

Tielma sa...

To create a DVD project with full PAL(720x576) resolution scale up seamlessly using MB Frames ;-)

http://www.redgiantsoftware.com/magicbulletframes.html

Joe sa...

yepp!! Thats a good one!

Red giant has good plugins but somewhat expensive.

In this case it is still scaling though, the software has to invent new pixels, for ex climbing with lots of movements and perhaps shaky cameramovements the result is unpredictable.

But sometimes one has no choice ;-)

Tielma sa...

Or one could go to Photoshop, and remove the artifacts frame by frame, if one were so inclined...

Expensive? Yeah, but it's made in Sweden ;-)

Joe sa...

He he! Spot on.