måndag 7 april 2008

Paddan

Fucking Viet Cong! Min mage är helt ur spel idag. Tre varv till muggen än så länge. Förvisso tre okonstlade och ärliga upplevelser men ändå...

Eftersom det klagas så mycket på tystnaden är det bäst att någon gör något åt saken.

Vi får ta på oss arbetshandskarna och ta tag i de där gamla surdegarna. Nämligen försöka skriva så objektivt och sakligt som möjligt om ett objekt. Därför kommer jag att bli ganska kortfattad. Hur är luftpaddan egentligen? Bra. Carlos har redan avhandlat ämnet så jag kommer mer fokusera på det som jag tycker att han har missat. Paddan har några dåliga sidor som inte är helt uppenbara till en början.Fördelar:

Gigantisk - Har du bara en padda till hands är den här paddan ett mycket bra alternativ då den täcker upp ett område nästan lika stort som en 120 säng.

Smidig att transportera - Incheckningspersonal som vill ta extra betalt för sportutrustning är ett minne blott. Inga problem att få packa i bagageutrymmen heller.

Nackdelar:

Små och inte så värst bekymrande
Dåligt bärsystem i uppblåst läge för transport lite längre sträckor. Nytt bärsystem ska tydligen vara på gång.

Jobbig att tömma - inte mycket att göra åt men ska tydligen gå snabbare om man får upp båda ventilerna. Kvarstår dock att det inte bara är att vika ihop som en vanlig padda. Ett mindre bekymmer.

Meckig vid sittstarter - för tjock. Det kan bli trångt om stenen är brant och det känns inte alltid helt koscher att starta med 20 cm luft under skinkorna.

Tjockleken gör att den inte alltid vill vara med och spela med andra paddor på problem som kräver att man täcker upp lite större ytor. Det krävs helt enkelt lite mer tid och tanke för att få till en landning som duger.

Lite större
Mjuka hörn och kanter - man tenderar att landa okontrollerat om man hamnar på kanten. Jag tror inte att man riskerar att stuka något även om det är den första tanke som slår en.

Oföljsam - Se nedan.


Av nackdelarna är det i huvudsak att den är stel och oföljsam och de mjuka kanterna som stör mig mest. Att paddan är stel och oföljsam innebär att den tenderar att bli en gungbräda om underlaget är ojämt. Det gör förvisso andra paddor också men det blir lättare att justera om man har många små. Problemet går till viss del att avhjälpa om man tänker till lite och pallar upp den underifrån med någon annan padda förslagsvis. Jens menar dock att detta är en styrka: "...i en brant sluttning så lägger jag upp den på knät och så får man perfekt landning". Det är inte riktigt så jag menar. Föreställ er att ni lägger en plywoodskiva över ett slätt underlag där det sticker upp två stenar så har ni den känsla jag försöker beskriva. Inte helt optimalt med andra ord. På vissa ställen har det helt enkelt varit enklare med vanliga småpaddor som man kan justera lite hur som helst.

Till en början var jag orolig att jag skulle stuka fötterna om jag drog ner i de lite mjukare hörnen. Det tror jag inte man gör men man tenderar fara iväg om man landar på kanten. Naturligtvis avhjälps detta med bra spot men vem har inte varit med om att spottarna stått med båda tummarna i röven och pillat sig i naveln när man behöver dom som bäst? Problemet med de mjuka kanterna minskar dock när paddan är välfylld. Här ser jag gärna att de lägger lite energi för vidare produktutveckling.Paddan i sig är snygg men detaljerna skulle behöva lite mer professionell finnish. I synnerhet de nuvarande bärsystem med alla remmar känns lite B. Paddan hade gärna kunnat ha 10 cm extra på både bredden och längden. Det skulle vara värt den extra vikten. Och angående vikten på ca 9 kg kan jag bara notera att du får mer yta per kilo än med klassiska paddor så det är ju inte så mycket att orda om.

På det stora hela är jag mycket nöjd med min nya padda. Jag vill inte gå så långt och säga att det är den bästa padda jag har prövat - det kan jag inte säga om någon padda. Den är bra helt enkelt. Däremot så tycker jag att den fyller en viktig plats i paddsortimentet. I den bästa av världar har man tillgång till två Airpads, två Mondos och en Satellite så reder man sig på de flesta problem. Om inte priset skrämmer iväg köparna så tror jag att paddan har alla möjligheter att bli en vanlig syn ute på boulderfälten.

3 kommentarer:

Viktor sa...

En synpunkt som ofta kommer upp när folk som inte sett paddan diskuterar den är hur materialet reagerar på vassa stenar, dvs. "punkteringsfaktorn".

Hur ser du på den?

kjell borrdell sa...

"Jag vill inte gå så långt och säga att det är den bästa padda jag har prövat - det kan jag inte säga om någon padda."

huh?

vilken är den bästa paddan du provat då? En som du inte provat?

Bruno sa...

1. Alla paddor har både bra och dåliga sidor så jag kan tyvärr inte entydigt utse en bästa padda.

2. Punkteringsrisken upplever jag som liten. Kanske om drämmer den vassaste sten man kan hitta in i den. Materialet är tjockare än vanligt paddtyg. Den har legat på några stenar som bekymrat mig till en början men den har inte visat upp några märken från dem.