tisdag 22 april 2008

Chocking!

I det skyttegravskrig som just nu pågår får vi inte heller glömma bort att Norrlands-P också släpat sin röv från marken upp till toppen av Houdini. Grattis, helt galet! (om man fortfarande får använda det uttrycket).

Diskussionen som förs på dottersiten är intressant på många sätt. Jens agerar graderingstaliban och följer sina egna uppställda teorier. Och jag har har en svag känsla av att vi redan har avhandlat det här med gradering vid flera tillfällen och förresten så är det riktigt jävla boring att sitta och teoretisera hela tiden. Vi kan bara konstatera det är helt omöjligt att hoppa över ett gradsteg. För att citera Stefan:

"- Du skall icke hoppa över ett steg på gradskalan, för då kommer Jante-Jens att dra dig i skiten.

-Du skall icke ha en enastående utveckligskurva, för då kommer Jante-Jens och biter dig i röven
."

Jens graderingsteori har sina poänger men den har en hel del svagheter och är dessutom helt omöjlig att tillämpa som ett analysredskap på mikronivå.

"It seems like many climbers are doing The Fly very fast. This fact actually suggest a downgrading. If some can climb an 8B+/9a in some hours, the same person should be able to climb something like;

an 8C/9a+ over two days,
an 8C+/9b over a month, and,
an 9A/9b+ over two years.
"

Bortsett från att tiderna är helt tagna ur luften och att graderingskalan inte är helt linjär så borde man ju utifrån detta resonemang persa med en hel grad bara man följer den, av 8a.nu, stipulerade tiden för att det ska räknas som 8b.

Men det är ju inte det här som är poängen för det är ju poängen som är poängen.

Och det är ju så pinsamt att Bosma ska stå där blottad som i Kejsarns nya kläder och ertappas på detta viset. Vi är chockerade över hur en tidigare så respekterade klättrare claimar att han är en av världens bästa traddare och använder graden som står i guideboken. Chocking är ordet, Chocking sa Bull.

Vänta, innan vi slutar så måste vi lägga till en liten liten bisak. En bisats liksom.

,men det viktigaste är ju att det ska vara kul att klättra. Och ha nu inte så kul så att ni alldeles glömmer bort att fika.

Vänta lite, hur kan man veta att Houdinibouldern är fin om man inte har varit där? Jag tycker det är en bunke skit.

4 kommentarer:

Sydde sa...

Yupp. Grattis Peter!!! Sick va hårt ni köttar!

Anonym sa...

Bra jobbat Peter & Per, otroligt jävla inspirerande, sen får iprenmannen tycka vad han vill!!
Paladino

Anonym sa...

Bra skrivet! Känns som att Iprenmannen och det gänget vill styra över hela klättervärlden med sitt "poängsystem" och graderingssystem. 8a har missat livsstilen och njutningen med klättring helt. Där gäller bara gradhets och poäng. Stackars satar!

Det bästa dom har åstakommit är 8a padden ...2000 talets dyraste luftmadrass.

"Livsstilsklättraren"

Anonym sa...

Notera att det inte finns något "gäng" i 8a-sfären utan det är helt och hållet en one-man show!
Och 8a-paddan är det väl HGB som tagit fram och tillverkat med hjälp av framförallt Magnus Lindstedt. 8a's del i det hela är väl att dom sålt och gjort (undermålig) reklam för den.
Fast å andra sidan om nu alla vi andra _inte_ bryr oss om grader, utan bara klättrar för njutningens skull, varför blir det sånt herrans liv då.....?