tisdag 15 april 2008

Sluta undra!

Det dröjde inte länge innan Massih snabbt dammade av sitt tradrack som legat i ryggsäcken sen höstens bärsärkargång i Bohuslän.

Säsongen inleddes redan för någon vecka sen efter att han snabbt repeterad Luhrens fina Kill the Bill ute på Östnora som väger in på hela 8+.
”Va fan, undrar om man inte kan köra den på kil?”

Mycket riktigt så tog han reda på denna undran och lyckades med den första? traditionella bestigning av denna knappt 20 meters långa linje.

Undrar vad bultkommiten skulle säga ifall man började knacka bort bultar på leder som gick att bestiga traditionellt?

Det är väl tur för dem att inte Didier Berthod bor i Sverige, annars hade det blivit bra med liv i luckan.Veckans galleritips : Sonnie Trotter

7 kommentarer:

Bruno sa...

Har ingen koll på just denna led men uttrycket "på leder som gick att bestiga traditionellt" är ju ett enormt spektrum som sträcker sig från en fasttejpad skyhook till bombersplaceringar varje meter.

Det är ju egentligen här den riktiga nöten ska knäckas. Frågor om att inget eller allt ska bultas är bara löjliga eftersom det inte är där vi står idag.

kjell borrdell sa...

Känns inte som bultkommitten är nån sorts polisiär verksamhet med absolut veto. Om herr Massih väljer att plocka bort någon annans bultar så står det mellan honom och förstebestigaren. Bulkommitten har inget uttalat "missionstatement" men Solna KK har för avsikt att underhålla leder i Stockholmsregionen. Om en specifik led hamnar i skottlinjen för en uppfräschning så kan det hända att vi tar reda på förstebestigarens åsikt och klättersamhällets generella åsikt om hurvida den ska restaureras bult för bult eller om berget gör sig bättre med lite annorlunda bultning.

AK sa...

För att hindra eventuell ryktesspridning. Det kommer INTE att plockas bort några bult på Kill The Bill.

Finns ett fall som jag känner till där detta har gjorts efter att leden gjorts på kil, och det gjordes av förstabestigaren som även satte dit bultarna.

Anonym sa...

Tänker du på Lord Hård? Den har lite brokigare historia än så om jag inte minns fel.

/j

AK sa...

Tänker på en led som sattes upp i Norrköping.

10 år efter att första bestigaren bultade den så gick han den på kil.
Och tog därefter bort bultarna för att det ökade ledens ”känsla”.

Norrköpingsborna skrek högt.

Denne kontrar, ”Ni har haft den i er bakficka i 10 år och det är ingen som har repeterat den”

P.K sa...

Norrköpingsbor är inte några direkta bultälskare vad jag vet. Du menar Stairway to heaven antar jag. Fin led och det var väl en bult och ngn pitong som togs bort. Med rätta tycker jag. Tror dock inte om det var ngn förstabestigare som rådfrågades först. Därav kanske någon kände sig lite kränkt.
Men det är klart. Herrn ifråga har ju aldrig satt sin fot i Norrköping efter detta efter det att vi jagade honom ut ur paradiset.(Ironi) Lite skvaller. Han sågs faktiskt fira midsommar i Peking förra året.

Robo sa...

Allt går att göra utan bult. Det är ingeting häpnadsväckande med ett sånt påstående. Att påståendet sedan inte betyder något är en annan diskussion.

/Robo