lördag 5 april 2008

De är redan i gång.

Förhoppningen om att vara ett biologiskt unikum grumlades snabbt när min tredje bröstvårta började klia och visade sig vara säsongens första föga efterlängtade myggbett. Från och med nu går det bara utför. Det var Filan som bjöd på denna obehagliga överaskning och mycket av helgens klättring. Filan är kanske inte så värst stort men bjuder på några problem av hyfsad kvalitet. Höjdpunkter är Crells gamla Wasabi 7b+, som numer har fem olika beta på cruxsekvensen, och det nya problemet Cykel på köpet typ 7a med varianten Dogges Deal 7b+. Dogges Deal startar som Wasabi men fortsätter in i Cykel på köpet.

Ful men fungerande beta på Wasabi. Foto: Sydde och Bäckis.

Bäckis fick äntligen till superproblemet Buttman vid Kraftstenen, vilket var hennes andra bestigning av problemet men den första hade diskvalificerats av någon obskyr otillåten hälkroksplacering. Sydde levererade som vanligt med både Wasabi och Moonlander

Vi glömde helt och hållet att notera att problemnamnet Moonlander har förvandlats från riktigt dirty till ett extremt boyscoutigt namn i den nya namnkontexten.---

Med tanke på hur många värderingar man kan proppa in i enkätfrågor är det inte så konstigt att våra politiska partier alltid tvistar om formuleringar inför folkomröstningar. Jonas Paulsson ger oss ett skolexemplet på hur man göra. Vi tar en titt på följande alternativ till frågan om när det är okej att använda bult:


1. Aldrig
2. När det inte går att säkra med naturliga säkringar.
3. När man vill göra en led lättillgänglig för så många som möjligt.


Det tredje alternativet är ett fullkomligt nonsensalternativ med en fånig formulering. Ska man göra en bra enkät måste man ställa rätt frågor från början. I skrivandes stund har nästan 40 procent lagt sin röst på det tredje alternativet. Varför? För det är ju rätt svar! När bör man använda bult? Då man vill gör en led lättillgänglig för så många som möjligt. Naturligtvis! Tycker jag att det ska bultas för det? Näee det beror ju på om det går att lägga några vettiga placeringar, men om man nu vill göra leden leden så lättillgänglig som möjlig så borde den nog bultas.

För att stanna ett tag i Jonas domäner så stötte även vi på den här mannen. Tyvärr verkade han mer intresserad av pinnbröd och grillkorv än att rycka ner de bultar som han hängt upp slingor i. Pinnbröd! Det var inte i går det. Även om vi log mot honom då var vi innerts inne avundsjuka.

5 kommentarer:

Anonym sa...

ok, nu fattar jag betan på wasabi, men är det verkligen lättare? (snyggar är det ju förstås). Och kan man inte toppa ur den där Doggedealen åt höger så det inte blir så fånigt att först gå till ett grepp långt ute till höger för att sedan ändå toppa ur i wasabi?

//Climbingcritic

Anonym sa...

Alternativ tre eller fyra på Wasabi är att lägga ett knälås med högern. Också det lättare än så vi klättrade den.

Det är klart att den ska toppas rakt upp. Det är bara det att det var en syndaflod av vatten, mossa, träd och barr ovanför. Det där trädet borde man ju göra något åt ändå. Urtoppningen blir oavsett en formalitet.

Jonas sa...

Ett bättre alternativ 3 i min enkät borde kanske varit "Alltid". Bot och bättring utlovas.

Anonym sa...

nä, det är ju inte lika kul.

Anonym sa...

Klent med uppdateringar senaste veckan. Trötta på det?