fredag 10 oktober 2008

Veckans Bästa [v.42]

Oskar Rennstam Rubbmark repeterar Alla vill till himlen... SS
Platta Skåne spottar ut klätterfantomer i en rasande takt. Fajer, Bohlin, Yu, Boström, Kamf och nu sist, mannen med det sköna dubbelefternamnet, Rennstam Rubbmark. Linjen, som i Stockholm skulle ha försetts med bult och kätting, drar i väg nästan 10 meter från backen och kräver ett rejält stycke mod från bestigaren.

Parallellt med denna nyhet pågick det även en intressant diskussion på 8a.nu om varianter, där även Oskar kom med på ett hörn. Vi riktar därför en öppen fråga till Oskar: Varför klättra ett problem om det är onödigt? Vi misstänker att Bohlin redan har levererat svaret i olika förpackningar. Samtidigt vill vi också klargöra att, trots vår stora förkärlek för att raljera över saker och ting, vår huvudsakliga inställning är som bekant the more the merrier. Trots allt vi skriver gillar vi traverser, mantligar, eliminationer, variationer och ja till och med trad. Var inte oroliga! Alpinism är ett eget kapital och där gör vi inte avsteg men det är på helt andra grunder.

Så länge ett problem klättras och repeteras så existerar det, oavsett hur krystat och tillgjort det än är. Det kanske till och med är så att ett problem som Houdini Eliminini har större berättigande än något av de problem i Kolis som Chrille övervägar att lämna utanför topon. Varför? Jo, för att fler klättrar och utmanas av det. Det är dock bra om det är tydligt i guideböcker att det rör sig om eliminationer och variationer så att ingen missuppfattar att det rör sig om fem rena linjer istället för en.

Robowars guldtajts
Retrotider. Finanskrisen i början av nittiotalet markerade slutet för en gyllene epok som fött både glam- och pudelrock. I kölvattnet till kreditkrunchen 08 verkar detta monster åter ha väckts till liv. Retroavantgardisterna Stefan Lindströms och Robin Dahlbergs framfart på klipporna har fått oss alla att dra på smilbanden.

Jimmy Sundin på Jedi Mind tricks
Inte bara Skånestallånerna är starka, Jantarna och folket som vet när de ska hålla käft kan nypa de med. Stallånerna hör man ju om titt som tätt men det är först på sistonde som vi börjat få lite koll på vad som händer där upp i norr egentligen. Vad har hänt? Har svårmodet släppt sitt grepp över de frostnupna själarna i norr?

Malin Homberg har skickat Den gamle och Havet ute på Hönö. Ingen större överraskning att hon knep till sig 850 poäng. Nu väntar vi spänt på ifall hon hoppar över ett par grader och ger sig på fyrsiffrigt när höststicket kommit. Vi tror nämligen att hon fixar det. Väntar fortfarande på hennes grötrecept...

Mike Brumbaugh bjuder på trevlig läsning i det nummer av Climbing som kom efter att tidningen slutade distribueras i Sverige. En mycket efterlängtad artikel blev tillgänglig på nätet som får oss med USA planer att stärka våra egon i hopp om att graderna kommer anses softa i landet för ”home of the brave”. Bästa citatet utöver beskrivningen på Wookie är ” These guys like getting scared.”

Självklart är vi inte helt drabbade av Ior syndromet och klagar på allt som 8a.nu spottar ur sig. Veckans form toppningstips kommer väldigt lägligt för dem som ska ut i Europa och lifestyla om ett par veckor. Kort och koncist, och rakt på sak precis som vi vill ha det.

Nya Stockholmsföraren är både fin och mer än välkommen men man måste ändå fråga sig varför författare till repklätterguideböcker alltid lyckas trycka pålen i hjärtat på bouldring. Slå upp "boulderbilden" från lilla Hamburgö i Bohusföraren; Scrambling i malätna gympadojor på rutten klippa. Slå upp den nya Stockholmsföraren; Bosma i full vintermundering och, troligtvis, malätna gympadojjor på staty. We rest our case...

1 kommentar:

Pär sa...

I mitt gradspan för tradd är USA hårdare än Sverige.