tisdag 7 oktober 2008

BIMBO

Efter gårdagens BIMBO-diskussion har det uppstått många frågetecken. Man kan ha uppfattningen att man ska hålla käften och vara tacksam över att någon gör något överhuvudtaget, vilket är en så vanlig fras att det snart räcker med akronymen HKOVTÖANGNÖ. Men då kan man ju inte vara med och påverka utvecklingen så det är inte vidare kul.

Hasse satte ribban och förkunnade:

"BIMBO är helt död!

Visst, info ligger på sverigeföraren men det är definitivt milsvid skillnad från det BIMBO ämnades vara."


Följdfrågan blir givetvis: Vad är det ni vill ha egentligen?

"Se så, fram med svamparna och andra idé bongar och börja flumma."

Jag tror inte det finns behov av vare sig svampar eller bongar för det här. Det är ganska uppenbart vad som efterfrågas. Hade jag bara möjlighet att ta fram en skärmdump på gamla bimbo hade det räckt och jag utgår att från att Peblin har bra koll.

Personligen ser jag inte behovet av att infon på BIMBO direkt kopplas till en nätförare. Eftersom Uppsala har stoltserat med diverse tryckta* och elektroniska boulderförare har BIMBO huvudsakligen fungerat som komplementerande dokumentationsdatabas och problemdiskussionsforum, som bieffekt har man också kunnat göra skojiga listor efter stjärnor.

Sverigeföraren har inte samma ambition, åtminstone inte som jag tolkar det:

"Syftet med BIMBO var att ha en databas för problem - syftet med att ha BIMBO på Sverigeföraren är att få kompletta förare över alla boulderområden."

Deras ambition är att få kompletta förare över samtliga områden. Naturligtvis ett gott syfte men om det inte går hand i hand med BIMBO-användarnas behov är det ganska meningslöst. Den genomsnittlige användaren är en man i trettioårsåldern som har extremt god lokalkännedom. Inte har han något behov av kompletta förare på nätet. Man skulle kunna säga att ett fungerande BIMBO är av riksintresse fast på lokal nivå. Om inte Sverigeföraren får med BIMBOs ursprungliga syfte och funktion i sin egen agenda kommer BIMBO vara lika livfull som en tunna med död torsk.

Om ni nu tycker att jag låter allt för butter ska ni veta att jag hyser viss tillförsikt inför framtiden efter Peblins ord:

"Sen vill jag också påpeka att det vi gjort är en bruttoimport och inget åt användargränssnittet - man kan ju knappt hitta bimbosidorna än. Men... det blir nog bra på sikt :-)"*vilka jag inte ämnar underminera ekonomiskt så länge de är någotsånär nytryckta.

14 kommentarer:

peblin sa...

Denna uppblossande debatt känns något "premature". Förtidigt född.

Den ambition vi uttryckt är på intet sätt på kollisionskurs med BIMBO-användarnas behov, tvärtom. För att vara komplett måste man vara det BIMBO var tidigare och DESSUTOM ge möjligheten att skapa kompletta förare.

Nu är data inläst, nu är det dags för funktionalitet. Den kan alla vara med och utforma, testa, revidera och ge feedback på. Det finns alla möjligheter att göra detta precis hur bra som helst.

hassemannen sa...

Pär har fått erbjudande om att lägga upp BIMBO på samma server med samma deal som magnus (borrbult.nu), dvs gratis och snabbt under en lång tid framöver!

Detta har tydligen inte fallit i god jord då offerhällans beskyddare no.1 anser att sverigeföraren är utan tvekan världens bästa site att lägga upp all klätterinfo.

Jag håller definitivt inte med och tycker att det är skillnad på att uppdatera info (a´la wiki) om ett 20-tal tradturer som väldigt sällan klättras jämfört med hundratals boulders som tappar grepp och föräras med nya beta som andra byter kalsonger.

Men det är inte min strid att ta. Jag tillhör väl 30-taggarna som besitter all info som jag själv behöver. För övrigt så har jag inget scorecard så att graderna inte är helt korrekt är dessutom helt egalt ;-)

hassemannen sa...

ps. om ni behöver korrekt info om bouldring i umeå-regionen så är det bara att ringa. ds.

Carlos sa...

Riktigt. Bimbo fungerade mestadels lokalt även om det var en trevlig redskap för internetturistande av olika områden i landet.

I detta sammanhang är det ingen större nytta med problemlistor utan komentarer, stjärnor och helst bilder. Som jag upplevde den för Umeås del var det ett riktigt bra redskap för inhämtning av info kring enskilda problem. Om jag inte misstar mig var det väldigt uppskattat av nyinflyttade och tillfälliga besökande.

Jag köper helst förare över de områden jag besöker, de är oersättliga och roligt att ha men BIMBO gav mer detaljerad info på enskilda problem med komentarer, gradförslag, bilder osv. En möjlig negativ grej var all strunt som skrevs men det kunde man faktiskt leva med.

Jag saknar BIMBO och kan tänka mig att bidra med viss ekonomiskt stöd för att den ska kunna återuppstå. Vem som vill gööra det eller hur det sker är inte av så stor betydelse (dock helst utan lokala graderargurus).

Det skulle vara fantastiskt att kunna ha en site som BIMBO där man kan kolla boulderområden över hela landet med beskrivnigar och bilder för de flesta problem med komentarer och enkel statistik över gradförslagen samt antalet stjärnor. Jag kan tänka mig att fota varenda sten jag klättrar på och skicka in materialet,givetvis i mån av tid.

Anonym sa...

Vet att det snickras friskt på det perfekta komplementet till SF som troligen kommer att tillfredställa tidigare BIMBO-fans (och 8a.nu hatare).

Projektet är väl både ambitiöst och småhemligt, men ska se om de inte kan övertalas att ta kontakt med Peblin. Känns lite onödigt om det dubbelarbetas.

//DT

Bruno sa...

Här finns inga 8a.nu hatare. Vi gillar siten på många sätt.

Tråkigt om det stämmer som Hasse skrivit att Pär var emot att lägga upp BIMBO på samma server som Borrbult.

Anonym sa...

Skulle kanske ha förtydligat "de som inte tycker 8a.nu scorecard är den ultimata ticklistan."

//DT

Stryker sa...

Vi trodde att http://www.globalbouldering.com/index2.php var det svaret när det pratades om detta tidigare. Så det är något annat på g alltså? Det ska bli intressant att följa.

Vad är det för tidshorisont som gäller?

Anonym sa...

Nope. Inte globalbouldering. Även om det både blir globalt och bouldering.

Vi är inte riktigt redo att avslöja detaljer än. Men tidshoristont? Tja stängd beta nångång under hösten och lansering under vintern.

BIMBO-fans kommer säkert känna sig hemma, även om fokuset är lite annat. Lagom kryptiskt?

--w

Linkan sa...

Good enough!

hassemannen sa...

Alltså förlåt mig men formatet på sverigeföraren (wiki) suger mig ingenting jämfört med både nätförare och BIMBO.

Problemet är att det saknas en admin, så anarki kan ställa till med direkt oreda i systemet. En admin kan antingen vara en satans sandpåse eller en rejäl heliumballong men den personen har ändå ett ansvar att förvalta sanningen så som han ser den och brukar därmed vara hyffsat konsekvent.

Det som sker på sverigeföraren är allt annat än konsekvent och konsensus. Vem som helst kan gå in och ändra väl valda delar helt efter eget tycke. För alla som tycker att alla grader är (och ska vara) helt subjektiva har i sverigeföraren definitivt hittat rätt forum.

/hASSe

peblin sa...

Hasse - vet inte hur mycket du använt sverigeföraren men det låter tyvärr som om du talar utifrån synnerligen begränsad erfarenhet.

Under de dryga två år vi kört har på sin höjd ett tiotal leder gradändrats. I majoriteten av fallen har det skett efter diskussion på ledsidan/diskussionssidan och hitills har inte en enda ändring ifrågasatts.

Dina argument är samma som framkastats av motståndare till "dottersiten" Wikipedia sen starten - "otillförlitlig", "anarki", "fritt fram för vandaler". Trots det verkar den fungera ganska bra. Hela poängen med en wiki är ju att alla SER vad som sker och kan ändra tillbaks/ifrågasätta!

Blir det minsta kontrovers så är det bara för en sysop (=admin) (som MÅNGA kan vara - t.ex. locals med god lokalkännedom) att spärra sidan och hänvisa till diskussionssidan och sen administrera sidan precis som i en traditionellt modererad databas. SF har idag 6-7 personer med Sysopstatus och du besitter säkerligen tillräcklig lokalkännedom om "dina" områden för att inneha en sådan roll nån gång.

Så. Vad är problemet - *egentligen*?

Jag fortsätter gärna diskussionen per mail (adress finns på SF), all feedback till oss är bra och du har säkert goda idéer om hur vi ska gå tillväga för att få SFBIMBO så bra som möjligt.

hassemannen sa...

Du behöver inte på något sätt bemöda dig om att hålla mailkontakt med mig;

1) jag är för gammal och uttråkad

2) Du tar kritik om sverigeföraren alldeles för personligt

peblin sa...

http://xkcd.com/438/