torsdag 30 oktober 2008

Font och götet vs resten av världen

Jens är fel ute när han skriver att det enda temat på TBS är att klaga på nyheter på 8a.nu. Det är inte sant. Vi klagar väldigt sällan på nyheter på dottersiten. Däremot brukar vi titt som tätt ha synpunkter på det redaktionella materialet och åsikterna. Vi ska försöka gräva ut våra huvuden ur våra ingrodda navlar och studera den senaste nyheten på ett objektivt vis.

"Samtidigt kan man notera att det utanför Fontainebleau och Göteborg, under de senaste åren, har gjort allt fler 8A+ tick. Varför? "

Här har vi ett mysterium som måste lösas. Hur kommer det sig att det skickas så hårt i MW, Rocklands och Hueco medan det är betydligt tystare från bouldermetropolerna Font och Göteborg? Vi ät mållösa men vi gör ett försök och tar en sväng in på göteborgssiterna Jug och Climbingpics. Fortfarande inget svar. Vi får helt enkelt lägga ner eftersom vi inte kommer längre. Kan det vara så att göteborgsklättringens absoluta klimax kom när Sollentunasonen Hasse trippade upp för Superfettot?

Nu har det visserligen hänt mycket bara det senaste året. Blocken på Orust verkar lovande och det är väl bara en tidsfråga innan det smäller till på riktigt. Kanske saknas det riktiga engagemanget från de allra starkaste? Stockholm har ju haft le Stef som oförtrutet har sökt fram och rensat linjer.

Hur är det med Font förresten, har det svenska intresset för området avtagit? Inte vad jag har sett de gånger jag har varit där. Kanske är det så att många som klättrar lite hårdare hellre tar sig till Schweiz för att få skicka hårt och njuta av de fina sändarförhållandena men man stöter på drösvis med svennar som inte klättrar hårt när man knatar runt i skogarna runt Font. En av de aspekter som gör Font till Font är att de flesta lätta problem bjuder på klättring av klass, något som sällan är fallet på granit och gneis.

Och fick jag välja så skulle jag hellre göra en 7c i Font än i något annat område. En god vän uttryckte sig så här:

Some might say this is just another nine hundred points, but it's not. It's a gold-plated, caviar on the side, sexy time with Angelina Jolie* nine hundred points. Sure, it might only be nine hundred points when you look at the scorecard but when you think about those nine hundred points it makes you feel all warm and tingly.

*Angelina får stå för upphovsmannen. Du kan själv ändra till valfri person som får ditt hjärta att slå ett extra slag.

----

Tidigare idag lades en kommentar till nyheten på 8a.nu upp på engelska som sedemera raderades eftersom klättergym inte får ha konton på siten. Tyvärr fungerar inte vårat minne till hundra men ungefär så här såg den ut i översättning.

1. Varför Göteborg? Finns det någon där som kan klättra så hårt
2. Inte alla har scorecard
3. Vilka har klättrat hårdare än 8a? Finns de någon lista? Är det ens möjligt att lista?
4. ???
5. Inte same stil. MW liknar inomhusklättring
6. Typ: Jens kan bidra så mycket mer till klättringen om han ändrar sitt förhållningssätt på siten.

---

Edit: Älgen blev en flicka. STORT grattis till allihopa från TBS.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Det jag direkt tänkte på när jag läste frågan "Varför görs det så otroligt många hårda ticks utanför Fontan och Göteborg?" var: Glöm inte Blattniksele!!! Varför görs så otroligt många hårda ticks utanför Blattniksele? Jag räknar till noll (0) 8A klättrade i Blattniksele. Jag tror inte ens det klättrats 7B+ där. Är inte det konstigt?

//Sydde

Anonym sa...

Vad vet du om det?

Har du en lista på allt som klättra i Blattniksele eller?


Jno

Anonym sa...

> 6. Typ: Jens kan bidra så mycket mer till klättringen om han ändrar sitt förhållningssätt på siten.

Ujujuj Word! Så sant...

Att den gubben inte fattar att han inte alltid har rätt och att det ibland kan finnas flera "rätt" sätt.

Anonym sa...

Nu blev det så att det var hit, hit till TBS, som jag vände mig med mina frågor som så länge gnagt bakom mitt pannben.

Alltså jag förstår faktiskt inte längre. Vad är det som händer på 8a? Hur kan det komma sig att mer eller mindre varje gång jag går in på sidan och läser något upplagt av dem som administrerar 8a så blir jag irriterad, förbannad eller allmänt uppgiven? Förr så skrattade jag bara åt okunskapen, bubblan och oförmågan att förstå något utanför sin egen hjärnhinna.

Men nu, nu är skrattet borta.

Ja, jag drar alla över en kam och detta kanske inte med rätta. Men nu är det så. Det är så det blir när man inte orkar för att det är så mycket som känns så fel.

Eller är det bara jag som är helt oförstående inför det jag läser och helt enkelt inte kan ta in och förstå det som skrivs? Är det så?

/Olof E

Anonym sa...

Jag tycker iofs att det är en relevant iaktagelse att man har svårare att sända i Font. det är oxå lustigt att folk när när de åker till Font första gången anser att allt är sandbaggat.
Öh.. nej. Font är rimligtvis själva utgångspunkten för det som kallas FONT-gradering.

Men vänta nu. "Utanför Göteborg och Font"... Jag visste inte att Göteborg var centrum för den nordeuropeiska klätterscenen men jag kan ha fel.

Chrille

Linkan sa...

Råkade kopiera det som skrevs och sedan togs bort... det var som en vettig kommentar, men jag misstänkte att den skulle ryka (japp jag har lite att göra på jobbet.. men jag har är ursäktad)

"
1.Why Göteborg, are they capable of such grades? No problem for Sthlm.

2. Not everyone has a SCORECARD, at least in Sthlm.

3. We'd like to see a list of every climber in Sweden who's achieved 8A>. Does it exist? See above.

4. Souvenir d`ete, 8A+ is a traverse now considered trv 8a.

5. If you want to compare magic woods to fontainebleau, magic is steep and powerful (like swedish gyms), it's also granite. Fontainebleau is a very unique style. Do we have Sandstone in Sweden?
"

Anonym sa...

Hittat på UKC

http://www.thepetitionsite.com/1/ban-jens-from-8a

Anonym sa...

Sign the petition!!

//Crewl

Anonym sa...

Kan det vara så att scorecard-folket är alltför fokuserade på att skramla ihop sina poäng för att kunna få bekräftelse eller varför man nu har ett scorecard? Därför väljer de att sticka till MW och GBH för att steka av ett par softisar. Finns ett antal svenskar som tickat 8a i Font. Och dit räknas inte traverser. Kanske finns annat som lockar nere i Font, t.ex. leka runt med en matta. Men annars kära Jens, du kanske skulle själv åka ner och lägga dig under en sten och rycka lite. Så skulle vi kunna se hur lång tid det skulle ta för dig att sätta 8a+ eller hårdare. De är ju bara att räkna ut med din teori. Vi ska se här 7a (Räknar) - Not in a lifetime!
//
Linus

Anonym sa...

Det genererar bara fler användare och ännu mer trafik till hemsidan som jag ser det, eller inte?

Bruno sa...

Kära vänner och ovänner, om vi avhåller oss från att antyda att andra är lite kokta i roten så får vi ett lite trevligare diskussionsklimat.

Jag tog mig friheten att klippa och klistra lite...

angående punkt 6 på listan var det skrivet med vit text...

Anonym sa...

Håller med Big C på i princip alla punkter men Ettan!

1.Why Göteborg, are they capable of such grades? No problem for Sthlm.

Inget ont mot göteborgare men det känns som Bouldersenen har utveklats och är betydligt större på andara håll i Sverige. Man ser till antalet hårda problem tillhörande dess område/stad så kan man bara dra slutsattser.

Potensialen finns ju men i Götet verkar det vara inknytet som är "The shit"?

Det är ju klart att det e svårt att prestera på sånt man inte är van vid! Det är ju det som är så jävla coolt med Font att det är helt unikt och allt är nytt. Man känner sig som en soppa om man börjar gämför sig med de inhemska klättrarna. Friktion istället för grepp, slopers istället för crimpar. sand i kallingarna istället för barr???

Utöver klättringen så är stället otroligt beroend av väder och man kan vara där i längre perioder utan
att fått en enda super dag!

Jag åker oxå till font för utbudet och få klättra mycket. Då det kansk e är mera belönande att få göra ett dussin 7C på ett par veckor än en 8B.

Åkar man till MW så är det fan inte tal om att göra någon Cirkel då utbudet och området inte är idealiskt för den typen av tillhandagångs sätt att klättra.
Det tillhanda håller dock mycket hård klättring men ytters lite fin klättring i de lättare graderna gämfört med Font!

Simon B

Anonym sa...

8a's Scorecards modul är bara ett sätt att lyfta fram klättrare som är bra på en sak! Fokusera på att klättra högt upp i gradskalan!

Då graden bara är en rekomendation och inte ett skalenligt mått så fallerar hela iden om att rankingen skulle vara ett sätt att kröna någon till nått?

hela sidan är helt ovisentligt i det verklika livet som Klättrare!

Tycker bara synd om Jens att han inte fattar hur mycket bra han skulle kunna göra med sidan. Isället känns det som han sitter och stirrar på "Antal klickmätaren" och när den börjar ticka saktare så skriver han bara något provoserande
för att folk ska in och debbatera på hans sida och försöka tillrättavisa honom.
Sedan skriver någon nått om Göteborgare som han personligen inte gillar och då tar han bort det??

Det var bra att det kom upp här istället och nu ska jag montera en symaskin på musen för att klicka gärnet för AK och Bruno! Keep it up!

/Lars

Anonym sa...

Jag har valt att inte kolla in 8a sedan en tid tillbaka. 8a har aldrig gett mig någonting posetivt. Bara en massa gnäll, ryktesspridning och konstiga teorier.

Förövrigt tycker jag även att det är ohövligt och ibland nästan kränkande att redaktören aldrig kan stava namn korrekt i nyheterna. Hur svårt kan det vara att kolla upp vad folk heter innan publiceringsklicket ljuder.

Att det tjänas pengar på detta skräp har givetvis bidragit till mitt val att inte sponsra statistiken.

/Magnus