söndag 5 oktober 2008

Is inbreeding widespread in Sweden?

Vi kanske borde fundera vilka signaler vi sprider ut till vår omvärld. Kanske borde vi bjuda in en delegation till kommande SBO eller BBB4 för att visa upp vår rena, friska och outspädda genpool.

Svårt när det inte går att dipkrimpa.

Det är kul att klättra igen. Hösten har faktiskt varit lite seg. Ända sedan Sydafrika har det varit lite svårt att få det där riktiga suget efter klättring. Vanans makt är som bekant stark så man har ju klättrat på som vanligt nästan. Nu börjar det vända; vi har en vecka med toppturer och viaferrator inbokade i södra Schweiz. Möjligtvis blir det att vi leker lite på blocken i dalen någon vilodag.

Jenny demonstrerar varifrån blocket har fått sitt namn. Ännu namnlös 7a. Namn fanns i gamla gamla BIMBO men försvann när Alliansor raderade informationen.

I lördags var vi i Uppsala och dammade av några gamla block från arkiven. Och vi kan ju fråga oss varför vi inte gjort det tidigare. Sen gammalt finns det två eller tre problem gjorda på blocket. Två av dem är ganska steglösa vilket förärade blocket med namnet Campusblocket. Blocket är stort och brant men bjuder också på ett vertosva av klass.

Två nya problem sattes upp.* Ett lite lättare och ett lite svårare. Sydde måste krediteras det senare problemet eftersom han var visionär nog att upptäcka problemet. Vän av ordning frågar sig nu om det är Sydde eller Steklund som förtjänar de extra bonuspointsen för första bestigning. Troligtvis Sydde; man måste ju premiera hans osvikliga känsla för eliminationer. Etiskt dilemma det här. Vad säger regelboken?

Sändargaranti nästa gång eller vad det nu heter på tompamål.

Tyvärr kom vi inte hela vägen upp på de tre stora projekten på stenen. Ett av dem skulle ha gjorts om det inte var för osedvanligt usel borstning på den triviala urtoppningen. Airpaden visade sig åter vara en osviklig vän när jag kom susande från toppen. Där har man ju bara sig själv att skylla så att säga. En inte allt för vågad gissning är att det problemet är 7c-8a beroende på vilket graderingshumör jag befinner mig i. Antingen ger jag en hög siffra för att tillfredställa mina sponsorer och mitt ego eller så ger jag en låg siffra för att alla mina medklättrare ska känna sig dåliga. Svårt det där. Två riktigt goa känslor och så måste jag bestämma mig för bara en av dem. Ännu ett dilemma. Jobbig dag det här. Men det lutar nog åt det tidigare - exhibitionisten inom en älskar ju att bli upptäckt utan kläder.

Finfint problem trots sin brist på lutning.

Vi avrundade dagen med en tur till ett allt för blött Focksta. Allt som vi fick ihop var en stark team-ascent av Fräschorama assis. Gissningsvis kan man ge den 7b+ så att det ligger mer i linje med Stockholm, Kjuge osv. Men vill man att det ska vara konsistent med blocket i helhet kanske 7a är en vettig grad. Steklund erkände att han i ett svagt ögonblick uppgraderat Fräschorama från 6a till 6a+. Har ni frågetecken övergraderingen på den delen av ängen räcker det att ta en sväng ner till Font och kalibrera. Många problem som kan kännas lite tuffa i graden har helt enkelt tillkommit efter resor till Bleau och graderats efter La Marie Rose, Nescafé, L'angle Allain, Joker osv.

Kilstenar är ett gissel. Tyvärr bidde det inte ens en tumme av det förväntade greppet.


Nu lät det ju som om det skulle vara soft i Kjuge och Stockholm men det är inte riktigt det jag menar. Gissningsvis var vi onödigt barska vid hemkomst eller så beror det på att samtliga problem som känns tufft graderade också är ganska flacka till sin natur. Snart är Bimbo igång igen och då kanske saker och ting slätas ut.

---

Preliminär förare och vägbeskrivning till Campusblocket kommer senare.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Äras den som äras bör - Fint eliminationsproblem Stekarn!

(JAG kom inte upp på problemet och kan inte claima FA, DU ska be om ursäkt och ta åt dig din FA!!!)

Carlos sa...

Gött!

Vad gör ni i helgen? Jag börjar bli lite sugen på fika och lite blockklättring i era trakter.

Anonym sa...

"Sändargaranti", eller egentligen bara "Garanti" (för det är ju osvikligen just Sändning som diskuteras).
Är det Garanti utlovat gratulerar jag redan nu.
Inspirerande bilder, ser fint ut!
Och skönt att se att det inte sticks under stol med vilken verktygsarsenal som Egentligen krävs för nytursprojekterande (Allt annat är antingen romantiserat hopkok, tur eller lögn) Antar att det även ligger en kofot i bagagen?

Anonym sa...

Här tas inte åt någonting. Det kommer att stå FA Sydde tack vare ditt visionära sätt att betrakta oklättrade stenar. Jag har ingen som helst rätt att ta åt mig din FA och kommer heller inte att övertygas om det oavsett argument.

Anonym sa...

Tack Tompa, jag har faktiskt gottat mig åt garantin hela helgen så det är ju fint att andra förstår.

Problemet i fråga är nästan lika fint som Jorden runt i en kundvagn fast inte riktigt naturligtvis.

Hammare och mejsel är ett nödvändigt ont. Allt löst måste bort annars kan ju någon annan komma efteråt och ta bort det lösa och kalla en för softis. Eller så kan man göra som i Schweiz och hävda att greppen på något mystigt sätt har blivit större sen man klättrade det och därmed implicit hävda att den som repeterat problemet chippat det. Aldrig riktigt givit någon tilltro till den typen av resonemang.

Kofot och spett medtages endast vis speciella tillfällen. Blocket som flyttats i Källberga hade imponerande dimensioner. Hatten av för flyttgubbarna.

Sydde och Stefan, vad ska ni kalla erat problem? Problemet som ingen ville ha
, kanske?

Anonym sa...

Hette inte non-eliminate varianten Vildjäst? Vildhjärnan kan den få heta, grad aningen svårare än fräschorama ståstart så 6a+/b eller vad säger du Sydde?

Anonym sa...

Med tanke på att du åkte av ståstarten till Fräschorama efter att ha klarat den svårare sittstarten samtidigt som du tidigare hade gjort det aktuella problemet så kan den ju inte vara hårdare än 6a+?

Hasse sa...

BIMBO är helt död!

Visst, info ligger på sverigeföraren men det är definitivt milsvid skillnad från det BIMBO ämnades vara.

Anonym sa...

Uppenbarligen är Bimbo lite förlegad om jag tolkade Peblin rätt. Är det helt omöjligt att lägga upp BIMBO någon annanstans? Möjligtvis kan vi skrapa loss lite bandbredd och serverutrymme. AK kollar.

Anonym sa...

Med tanke på time/succes-faktorn för oss fem tillsammans lär väl Stefans eliminationsvariant hålla ca 7C+. Lika hård som mitt problem som Jon har uttalat sändargaranti på. (Jag tar åt mig äran för det problemet så slipper vi tjafsa om den också.)

peblin sa...

guys...
som jag skrev på sverigeföraren hade vi hostat bimbo rakt av om det varit möjligt. SÅ kul är det inte att lägga 50h+ av sin fritid på att konvertera något som redan är klart.

men bimbokoden har SQL-injection-hål öppna i alla parametrar. vilken script-kiddie som helst kan blåsa hela databasen och servern som hostar bimbo. det bara är så, tyvärr.

hjälp till med lite konstruktiva förslag om hur bimbo kan bli "äkta" och vad "BIMBO ämnades vara" istället. den som tänker ännu längre och kommer med förslag på "vad BIMBO kan bli" belönas med guldstjärna.

Linkan sa...

Det är kanon att BIMBO är igång i sin nya skepnad.

Det gamla formatet var lite smidigare att kolla igenom, men när du säger att koden är för osäker för att användas nu för tiden så litar jag på ditt ord.. för jag är ingen hejare på sådant :)

Det jag efterlyser är saker som möjlighet att lista problem efter grad, antal stjärnor eller namn.

De var ungefärt det jag hade än så länge, så ingen guldstjärna till mig ;)

Men återigen så vill jag tacka för att ni som håller i sverigeföraren "tog hand" om BIMBO!

Anonym sa...

Kan inte the Bruno Boys starta en insamling så peblin inte behöver lägga fritid då? Vi hyr han en vecka! Men tanke på hur många som använder å saknar BIMBO så borde vi väl kunna betala en "semestervecka" med tillägg för att få någon som kan, att ge oss BIMBO tillbaka? SKF å lokala klubbar borde ju också vara intresserade att "få igång" BIMBO igen.

Carlos sa...

Är det bara jag som tycker att det är dags att starta en site i stil med Bleauinfo?

Jag kan inte bidra med expertkunnande vad gäller databaser men bidrar gärna med cash och andra enkla uppgifter.

Anonym sa...

Precis som Peblin skriver så kan ni bidra med konstruktiva ideér på deras sida. De har gjort ett jättejobb med att bara få in den på SF. Bättre än inget. Eller hur! Att den återlivats är bara ett steg i ledet på något som kan bli väldigt bra. Nu är det upp till oss att ge förslag och möjligen hjälp till dem för hur vi vill ha det.

Det går faktiskt att nå fram till dessa killar.

Se så, fram med svamparna och andra idé bongar och börja flumma.

Bleau.info modellen har jag diskuterat med dem sedan tidigare. De känner till den.

Nu är bara den första version av det nya Bimbo uppe. Nu upprepar jag mig själv, men nu är det upp till oss att bidra lite oxå.