torsdag 28 februari 2008

Ännu en dag med sol

Ännu en sådan där dag när solen retligt steker en i nacken. För man kan bara inte sticka ut; arbete och andra planer sätter krokben för en. För några år sedan hade man kanske givit jobbet långfingret men nu är man slav under tidssaldot. Man får trösta sig med att man fick komma ut i måndags och så kan man alltid smida planer inför helgen. Jahaja, där rök dom. Nåja, det är några som är lyckliga och får vara ute. Vi ringer John och kollar vad han håller på med:

- På väg ut till Kolis.

Det tackar vi för. Assar illustrerade det hela ganska fint häromdan.

Anja, Peter och Stefan verkar det inte heller lida någon nöd på. Att skicka Rumble in the Jungle, The Flame och Power of Landjager är inte illa. Vi noterar att det sistnämnda problemet påminner extremt mycket om det nya problemet Hets i Focksta, säkert inte samma kvalitet som fockstaproblemet. Men så är ju Focksta också världens bästa boulderområde så jämförelsen blir av naturliga skäl lite orättvis. Bosma gör en 7c+ pek-flash. Har det flashats hårdare än så? Har någon svenne flashat 8a? Tror inte det, men här kan säkert kunskapsbankerna Pohl eller Kraufvelin gräva i rekordmagasinen och fylla igen vår kunskapsgropar.

Till slut noterar vi med viss förvåning att korståget mot halvgrader, som vi gärna skriver under på, har fått en bisarr vändning: hybridgraden. Hybridgraden består till lika delar bouldergrad och ledgrad och kan se ut på följande sätt 9Aa eller 8Bb+ beroende på om man fokuserar mer på boulder eller på led. Ett oändligt fält av möjligheter öppnar sig nu framför oss; som när Olof hittar ett boulderproblem, det kan bli tio. Vi ser fram emot de extremt stilistiska graderna 9aAa och 8bBb. Hur längre problem och tr*****er* ska graderas kan diskuteras. Bruno är lite av den uppfattningen att ledgrad mycket väl kan användas på lite längre problem. Ett problem som Slap that fat bitch skulle lätt kunna ledgraderas. För oss har det inget med om man knyter in sig i ett rep eller inte eller om man är nära marken eller inte hur ett problem ska graderas.


*Steklund, du kommer aldrig lyckas övertyga oss om deras förträfflighet.

14 kommentarer:

AK sa...

Räknar vi Chris som svenne numera? Så kan det nämnas att han har lyckats flasha 2 problem i 8A klassen. Den vita lejoninan [Marsstrand] samt l'Homme Obu [Balkans].

Bruno sa...

Han må vara svenne till hjärta, själ och leverne men sist jag kollade stod det Christopher Richard Daniel Hubertus Ellis i ett australiensiskt pass.

Men visst det är frestande att hotta upp statistiken med lite superimporter à la Ludmilla...

Anonym sa...

så han är dopad? det var det jag befarade.

Anonym sa...

drog till farsta 2 timmar efter jobbet och lyckades så när.. Ser ut att bli en dust imorrn också för att slippa regnet ;)
/C

Slothrop sa...

Christian J kanske. Det har mumlats om snabba åttaan i font, hur snabba vet jag inte. Nån av er tabellbitare borde pressa honom lite. Oftast tiger han dock som muren.

AK sa...

Christian J nedgraderade Dirty Martini on the rock V12 [8A+] i till V10 [7C+] efter att ha flashat den. Detta gjordes under hans Hueco besök i -06. Han tycks numera ha slutat logga på 8a.

Vad gäller Stefan P så har han skickat 7C+ flash förut, men har valt att nedgradera.

Men vi ska inte glömma att bara för att det inte står på the allmighty 8a så betyder det inte att det har gjorts.

Kanske dags för en lista med nyheter som har missats helt.

S sa...

Men vaaad skulle det vara bra för Oh almighty AK?

Bruno sa...

Har du något på kläm ali kan du lika gärna spotta ur dig det!

Oh no its a tr****s!
http://www.infoboulder.com/News/images/2008/Core_Gioia-7.jpg

Sydde sa...

Tycker man ger dubbelgrad till i princip alla leder. På så vis kan man veta innan om leden passar en eller inte. En 8a6A är alltså en jävligt pumpig 8a, medans en 8a7B är extremt cruxbetonad. Exempelvis skulle Frisco kid vara typ 8a6C, eller 6C+ möjligen?
...Hmm, men har för mig att Rage against the machine(8a) i Niemisel har ett crux som brukar jämföras med ca 6C, men det kommer efter ca 20 meters ihållande klättring. Borde alltså vara mkt hårdare än Frisco - vilket den iofs med all säkerthet är, men hur gör man för att beskriva det...? Kanske med flera cruxgrader och pumpgrader - typ, 8a6B+7b+6C
Betyder alltså att leden är 8a, första kruxet är 6B+ (skicket i början), sen 7b+klättring upp till andra cruxet på 6C. Solklart - varför gör man inte så???

Bruno sa...

För att återknyta till en gammal kommentartråd. Är det någon mer än jag och Olof som har repeterat Styx i Focksta?

Kan tänka mig denna som en uppgraderingskandidat. Den bör också vara graderad efter krimpgraderingsskalan och inte sloperskalan som vi först funderade på.

Stefan sa...

Sydde har väl gjort den? Och Niklas M gjorde den snabbt förra året (eller om det var året innan). Han tyckte att graden var rätt tror jag. Bristen på repetitioner beror väl snarare på att den inte är så värst inbjudande.

bruno sa...

Jämfört med andra problem i området är den väl inte så dum. Det är väl något för alla krimpälskare?

Stefan sa...

Jag trodde du föredrog traverser, som Hets exempelvis.

Slothrop sa...

CJ har använt 8a under ca 1% av sin klätterkarriär. Dessutom är han värre än Jon på sandbagging. På jag fortfarnade anser vara min enda 9-nytur föreslog han "max 7+".

F Andersson har gjort Styx. Jag som inte gjort det trots idoga försök vill att den ska vara svårare. Kanske 7Ab/7Ba?