fredag 15 februari 2008

Inne att vara ute?

Vi kippar efter andan.

Konstiga frågeställningar. För det första finns det ingen renodlad utomhusklättrare i Stockholm. För det andra finns det knappt något chippat boulderproblem i Stockholm; de som finns klättras knappt. För det tredje är det jävligt märkligt att uttala sig om utomhusklättringens karaktär kontra inomhusklättringen om man inte har någon erfarenhet av den förra. Personligen struntar jag fullkomligt i vilka val folk gör när det gäller sin klättring, bara jag får göra det jag vill och att ingen annan blir lidande av detta val. Frågan om vad som är riktig klättring är så korkad att den knappt är värd att tas upp. Allt är klättring, tyvärr. Till och med alpinisten som promenerar upp för isfrusna grushögar klättrar. Andra uppfattar tydligen korvgrillning och kaffepimplande som klättring.

Sydde på Ulan Bator.

Gillar du att bouldra inomhus vill slå ett slag för utomhusbouldring. Har du aldrig varit på något av de kvalitetsområden som finns i Europa och resten av världen så kanske man kan få en trevlig överaskning om man väljer att vidga sina horisonter. Bortsett från det sköna att komma ut i naturen ibland istället för att hänga inne på ett dammigt gym - le Stef hävdar att han är betydligt friskare nu än när han jobbade på verket - så finns det en dimension i utomhusklättring som tyvärr är svår att återskapa inomhus. Jag undrar om man kan klättra Nefertiti assis i Gottsunda, Le surplomb de la Coquille i Franchard, Duroxomanie och La Marie-Rose i Cuvier eller Ulan-Bator i Rocklands för att nämna några och sedan säga: Precis det här hade jag lika gärna kunnat klättra hemma på Centret. Gör man det så är man en jävligt grym problemkonstkreationskreatör med riktigt feta resurser. Kanske upptäcker du att du har hittat ett trevligt komplement till inomhusklättringen, ett exotiskt inslag och något att göra på semestern. Eller, om du inte gillar det så har du ändå inte förlorat något - favoritgymmet ligger ju fortfarande kvar.

---

Magnus Lindstedts klassiska Mongomatic, Götets första 8a fick sig sin första och andra avhyvling av Magnus Högström och Emil Lundh. Lill-Mange är verkligen het nu. Vad kan vi vänta näst? Första 8a+ eller 8b?

Magnus L

19 kommentarer:

Anonym sa...

Även Emil Lundh tickade av Mongomatic igår, grattis till båda!

/ Martin

sydde sa...

Fin vägg. Är det den som är denna Mongomatic? Nä, va?

Gött mos hur som helst.

Bruno sa...

Jo, det var den. Hård i början. Lättare på slutet.

M&M sa...

mycket svordomar över ett par åsikter och frågor.

Men jon du måste väl ändå ha nån genre som du tycker är mer klättring än något annat?

Vad är klättring för just dig?

Jonas Wiklund sa...

Klättring är sådant som betraktas som klättring av klättrare.

Ali sa...

bra svar Jonas.

Bruno sa...

...och klättrare är den som utövar klättring.

Anonym sa...

Nefertiti assis, gottsunda? Vad är detta?

Fling sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fling sa...

Jag skulle i alla fall klassa Chrille och Bloxc-admin som utomhusklättrare.

Anonym sa...

De syns inte sällan på något av gymmen.

Njutaren sa...

Gottsundablocket är baske mig en pärla, precis som man vill ha det bakom knuten om man hade bott där. Har varit där några gånger och slitit på de lågt graderade problemen... Pust & stön!

Anonym sa...

Gottsundablocket, hur hittar man dit?

Sydde sa...

Gottsundablocket och problemen på det hittas på tkak.mine.nu/bimbo under Uppsala. Det finns även ett par lättare problem som inte står i bimbo. De går till vänster om Nefertiti och är ok uppvärmningsproblem. Sjukt kul om folk klättrar där. Lonely brigade och Nefertiti är riktigt sjysta problem som förtjänar repetitioner.

Anonym sa...

Om vi säger att jag klättrar inne 8- 10 gånger om året så tycker jag inte att jag syns så ofta. Kommer in o fikar gör ja i.of.s. ganska frekvent.
Förresten heter jag inte Holmgren utan Holmlund

Christer

Anonym sa...

ALIIIII!

M&M sa...

om ni ska skriva att jag är helt dum i huvet och riktigt korkad så kan ni väl ändå svara på min fråga...

vilken genre representerar mest klättring för just dig för tillfället?

mina märkliga tankar och frågeställningar grundar sig på http://robowar.blogspot.com/2008/01/till-inomhusklttrarens-frsvar.html

att jag är en sämre skrivare och retoriker kan jag väl inte göra så mycket åt...

Anonym sa...

Get a grip.

Bruno sa...

Nej Micke, det finns inget som jag skulle vilja hävda är riktig klättring.