fredag 12 december 2008

The freedom att inte vara konstruktiv

Shawn uppmanar oss att vara ett uns mer konstruktiva.

"The deconstruction of ideas without suggesting viable alternatives only debases the very fundamental the critic is relying on. One can only hope that the likes of Charles Graham and Jon Smedsaas can provide more constructive input toward improving 8a.nu, and other aspects of our climbing community, in the future."

Vi ser oss mer som gatusopare som håller gatorna rena från skit än kritiker. Våra två råd är: Skit inte ner dig och om du ändå inte kan hålla dig - plocka upp skiten efter dig. Om det mot förmodan är riktigt riktigt bra skit; se till att du skiter riktigt ordentligt - formulera dig väl för att undvika onödiga missförstånd och glöm för guds skull inte att korrläsa* - annars blir det bara kladdkaka av det hela.

Kladdkaka - Mmmmm...

Vi gillar kritik som inte är konstruktiv. Att vara idéspruttare och komma med idéer för idéernas skull ger vi inte mycket för. Vi har ingen skyldighet att vara konstruktiva och vi ser heller ingen anledning att vara så om idéerna saknar potential. Och vi förvånas faktiskt något att vi förväntas vara det också. Vår agenda borde vara ganska tydlig vid det här laget. Men det är klart att vi kanske skulle kunna vara konstruktiva om vi märkte att det genererade mer trafik till siten. Cykel på köpet så att säga (och kanske en Toshiba laptop).

Det är svårt att komma på idéer men lätt att kritisera är en annan klyscha som vi tröttnat på. En modifierad och mer sann variant ser ut så här: Det är lätt att komma på dåliga idéer men det är svårt att kritisera dem utan att mottagaren tar det personligt.


Vi tar en titt på några idéer som har dykt upp på 8a.

1. Dubbelgradering av långa boulderproblem och traverser utan att ha prövat dem.
Ingen potential.

2. Ankare mitt på leder.
Tillämpas redan. I princip är det inget fel på det om det är mycket stora skillnader mellan två sektioner och/eller finns ett naturligt ställe för det. Förstår inte den enorma kritiken som riktas mot förslaget. Kan dock ha att göra med formuleringsmissförstånd. Noterar förövrigt att DD står för den konservativa rösten medan Jens är lite mer liberal när det gäller scorecardpointsen.

3. Göteborg - världens bästa klätterstad. Sverige - Världens mest välbultade klippor.
Navelskåderi på hög(låg) nivå.

4. Den fjärde och femte greppositionen.
Hur ska man förhålla sig konstruktiv till detta? Vi återkommer med några nya spännande idéer inom kort.* Det gäller iofs även här.

13 kommentarer:

Bruno sa...

Ber om ursäkt för att det blev en riktigt riktigt boring fredag här på TBS.

Anonym sa...

Jag tyckte det var ganska fint skit.

/Bäckis

Anonym sa...

För att undvika fler missförstånd: Det var inte jag.

/brunis

Anonym sa...

Nu går jag till kc med ett leende på läpparna

Anonym sa...

Kom igen. Det handlar om hyfs och gott uppförande. Kritiken må vara befogad, men enda anledningen att såga någon på det sättet är för att boosta sitt eget ego.

Anonym sa...

Skit ska skit ha!

/Linus

Anonym sa...

"Kom igen. Det handlar om hyfs och gott uppförande. Kritiken må vara befogad, men enda anledningen att såga någon på det sättet är för att boosta sitt eget ego."

För att boosta sina egon. Helt fantastiskt rätt och otroligt insiktsfullt. En endaste anledning finns det. Bara en. BARA EN!

Jonas Wiklund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Jonas, Southparkhumor är bara tråkig.

Jonas Wiklund sa...

jo men jag insåg inte det innan jag tryckt på den oranga knappen. Äh jag fixar till det nu.

Jonas Wiklund sa...

Fast i sakfrågan: Så fort en förlängning har tillkommit tycker jag man ska ta bort det lägre ankaret om inte ankaret sitter vid en hylla eller vid en punkt där man kan fly över till en enklare linje.

hassemannen sa...

Kampen mot mörkrets makt är lång, hård och helt meningslös men ...

Jag har ett litet problem som kallas "självinsikt" (och delar den med diverse andra idioter på nätet). Men skriver man rakt ut att man har identifierat den fjärde greppspositionen så ska man ha skit. Ok, efter ett tag så blev det den femte men tydligen så stannade det där. Det är inte enbart en fråga om korrläsning utan helt avsaknad av hur den hastigt påkomna nyheten står sig med redan etablerad fakta. Visst är det kul med faktanyheter men åtminstone så kan man kräva att det är antingen nytt eller hett.

hassemannen sa...

Dessutom så har shawn helt fel (surprise). Alla behöver definitivt inte göra oavlönat arbete för att förbättra informations och nyhetsflödet på 8a.

Det finns tydligen folk som har anställning för att göra just detta. Men det har ju iofs diverse damtidningar och kvällsblaskor också ... för att inte tala om en ding-ding värld!