fredag 9 maj 2008

Fredag igen

Kort vända till quarryn i Nacka kvarn i går kväll. Sydde var som vanligt imponerande stark och gjorde såväl stå som sitt till West Side Connection 7c. I vanlig ordning skulle det dipkrimpas istället för att klättra som alla andra barnen. Det såg ut att vara en lek för små små barn. Men när både Stekarn och Pierre valde att försöka med ny-OG istället förstod jag att det enbart berodde på Syddes enastående förmåga att dipkrimpa. Tyvärr var ingen annan lika lyckosam. Bruno ägnade sig åt det tvivelaktiga nöjet att misslyckas med ett move 25 gånger på rad. Ingen i sällskapet verkade känna medkänsla utan roade sig efter hand med att häckla mig i min misär.

Mycket Sydde nu, i vanlig ordning. Det är dock uppfriskande när någon vågar backa och ändra åsikt (ni skulle sett när han låg på toppen och försökte borsta):

Sydde sa i onsdags: "Nacka Kvarn är en lite bortglömd godbit i bouldersammanhang. Centralt och lätttillgänligt dessutom. Är skitskoj när gamla områden får nytt liv. Enligt min mening borde alla linjer [i Nacka kvarn] toppa ur om det går, och det tror jag det gör om man lägger lite tid på att rensa urtoppningar. "

Sydde sa i dag: "Efter att ha inspekterat urtoppningarna vid NK lite bättre håller jag med Bruno. Urtoppning känns lite väl overkill. Dels för att klättringen i princip är klar när man kommer till "läppen" - mest moss-skravling kvar - och dels för att det är livsfarligt att ramla från urtoppningen. Alla skulle säkert inte vara överrens om detta, men som sagt tycker jag att det är upp till var och en."

Frågeställningarna som väcks är egentligen ganska intressanta. Pettersson har varit inne på det förr. Ska alla boulderproblem toppa ur om det går och vad innebär "om det går"? Vi stannar där. Det får inte bli för mycket tänk den här dagen.

Istället ska vi ägna oss åt en helt annan grej.

---

Vi tar på oss vår sverkermuscha samt frågar och ägnar oss åt lite ohederlig konsumentjournalistik. Den nya trenden på skor verkar vara gult. Såväl Falcon, Solution och Jet7 är alla små påskkycklingar att stoppa fötterna i. Lite som de där tokiga tofflorna syrran fick i present på sin 11-års dag. Nåväl, det har väl aldrig hänt att någon utanför klättervärlden har tyckt att ett par klätterskor varit snygga. Och vi tenderar att hålla med: De ser förjävliga ut. Vi kommer bara bedömma utseendet på skor efter fulhetsskalan som går från anskrämlig till vedervärdig. Femtio har på den senaste tiden spottat ur sig en rad skor som verkar uppskattas av en rad inflytelserika klättrare. En snabb titt på Hello Hueco eller DG och man förstår vilken sko som gäller. Det är inte just den vi ska titta lite närmare på utan den nya Jet7, inte att förväxla med Jet27, som vunnit stort i popularitet i Stan.Bra puppor är det korta omdömmet. Riktigt bra på tå- och hälkrokar. Där upplever vi att den inte bara sitter utan också ger mycket kraft, klart uppskattat. Vilket har sin förklaring i att den är ganska stel i sidled för att vara en toffla.

Den är pointad och aggressiv men inte riktigt böjd som en banan så på en del fossingar blir det lite luft mellan hålfoten och skon. Skon fungerar bra på både lister och smears men i vi upplever att det finns några andra skor på marknaden som är snäppet vassare på den punkten. Den skillnaden är dock marginell så om man är ute efter en sko för klättring i brant terräng och som ger kraftfulla häl- och tåkrokar så har man definitivt ett strålande alternativ. Vi gillar dock inte de "innovativa" strapen som enda snörning. Bruno fördrar dubbla kardborrband eller snörning för att få skon så tight som möjligt.

Utöver Falcon, Solution och Jet7 bjuder vi på följande lista på skor som får ögonen att blöda:

Vibram eller ej, de är fula, att man sett någon klättra i dessa är en skymf för sporten.

Triop Kova

Bufo Shark

Scarpa Thunder
Kan man blanda en fulare färg?

Boreal Ballet Gold
Att de fortfarande görs!?

La Sportiva Mythos
8b+ solo eller ej, bort från marknaden ska de.

Mad Rock Super Loco
Något för Robinson-Robban kanske? Finns den med trajbal?


---

Till sist: Lite fina bilder från Mosjön

13 kommentarer:

lestef sa...

Sydde Sydde Sydde, jag som trodde att vi något på gång...

Bruno sa...

Eftersom Sydde är lättledd gick han raskt över till Brunos sida när det utlovades starköl på Hjälmaren...

Jonas Wiklund sa...

Jag hade flax och lyckades få tag i Mythos i den gamla chock-lila färgen i höstas.

AK sa...

Du gillar lite ljusare färger Jonas; http://www.flickr.com/photos/par/1449868648/

Jon sa...

ha ha ha!

Jon sa...

Btw

Mythos var nog det första par skor som jag drömde om att ha. Sen var det Vector och sen var det Laser och Kendo. Alvaro har fortfarande ett par Kendo hängandes hemma. Hade Legrand dem så var det ju bara ett måste 1994.

Carlos sa...

Håller inte med. Mithos är ju undersköna, nästan lika estetiskt tilltallande som Boreals Ballet gold som jag skaffade inför min första sportklätterresa. De användes 1 gång och såldes vidare till en stackare som också använde dem 1 gång.

Jonas är givetvis en modeikon i Norrland. Han och Hasse är säkra kandidater för Fab 5 climbers version.

Vad hände med hata Sydde klubben? Jag trodde att vi skulle kunna knäcka honom innan han hinner göra 8A. Det börjar bli bråttom!

lestef sa...

Jag tycker att Jet8 är den snyggaste skon som fem tio har producerat. Grymt mycket hetare än sjuan, kommer till hösten...

sydde sa...

Sorry Stef, men jag ju byter åsikt lika ofta som kallingar (...and you know what that means...) så jag ändrar mig säkert snart igen.

Hjälmaren förresten - Bra skit. Där borde vi hänga mer.

Ang skor. Är alldeles för ung för att ha en åsikt om Mythos eller andra 70-talssulor. Men mina första pjuck - Boreal Quantum - var inte alls snygga + att det tog en kvart att lyckas få på dem. Katrins favvosko om jag minns rätt?
Provade Jet7 (i butik alltså), men tyckte inte den verkade sitta helt klockers i hälen. Av de nya racermodellerna lutar det åt att testa Solution.

Anonym sa...

Verkar som de flesta missat fem10 ordlek med jetsetskorna...

Hasse sa...

Eftersom att Sydde alltid kommer att förbli norrlänning så kan han gått och väl få smaka av den beska medicin som alltid ordineras till uppstickare.

Man behöver inte alltid nedgradera alla hårda leder som han sätter ... det räcker med att nedgradera prestationerna. Men nu ska ni säkert vara så förbannat urbana och uppmuntra, rida på vågen, kramas och allt annat trams som bara skapar hybris på de utvaldas bekostnad?!

Jon sa...

Jet sept på franska men är det en ordlek på amerikanska också?

Det där med hälar är svårt och naturligtvis en fråga om kroppskonstitution. Hälen på Jet7 passar mig bra medan hälen på Dragon inte gör det. Absolut bäst hälkänsla får jag av Boreal Crux.
Som vanligt är det ju bästa att ha flera olika modeller i klätterpåsen. Det är ju inte så ovanligt att se folk klättra med två olika skor numer.

Anonym sa...

Sydde spelar inte rent spel när man klättrar med honom! Han delar ut kladdiga nötter som måste plockas upp ur förslutna påsar, så när man ska krimpa som han floppar man bara å skrapar upp knogarna...... Förövrigt tror jag han är rädd för den stardom som följer en 8a bestigning, han är ju trots allt en norrläning.......