måndag 5 maj 2008

DAB - Don't Ask Bitch

Åland brukar innebära en färja, buffe, tax-free, öl och mycket klättring. Det senare visade sig stämma mycket riktigt, då svenskar från hela landet valt att fira Valborg på Finlands mest? svenskspråkiga ö.

Det var verkligen folk från hela landet på plats, Värnamo, Västervik, Linköping, Eskilstuna, Uppsala, Luleå, Stockholm och en och annan skåning. Sen får vi inte glömma att det fanns en hel del vänner från Riket (ålänska för Finland) oxå.

Stämningen vid Soltunas stugby var verkligen supertrevlig. Framförallt när man äntligen fick träffa lite folk som man enbart hört eller läst om. Tyvärr så lyckades ett par polska snickrare ta död på kvällsnöjet när de på fredagmorgon börjar renovera bastun. Men den kan enbart bli bättre än den varit. Återkommer med en separat recension efter nästa besök.

Vi börjar lite snabbt med redaktionens favorit norrlänning, Sydde, som hade en mycket lyckad helg på ön. Mellan cigarett pauserna så lyckades han skicka på riktigt bra. Framförallt så är vi många som är väldigt imponerande över att han gav Bosma en bra match på en ny fin linje som jag återkommer till strax.

Fanns som sagt fler norrlänningar på plats som sägs ha skickat på rätt bra. Martin Fransson gjorde ett sällsynt framträdade på de sydligare graderna och tickade på rätt friskt. Anja påbörjade resan med att flasha västertraversen och såg väldigt solid ut på de övriga hårda linjerna som hon gav sig på. Jenny B lyckades med den knepiga campusen vid Normipäivä och får mig att lyfta på ögonbrynet. Har enorma problem med den linjen. Förstår inte varför.

Jenny på en 7B i Kasviken Foto : Fredrik Sydstrand

Den stora nyheten som spred sig snabbt bland klättrarna var Bosmas bestigning av Getas, i min mening, snyggaste linje. Normipäivä 8B. Lika ledsen som jag var då, är jag än idag. Under bestigningen så stod jag lite för nära Peter vid spotten av det sista movet, som fick sig en liten sk DAB mot min jacka.


Peter på Normipäivä Foto: Fredrik Sydstrand

Efter mycket ursäktande från min sida så svarar Peter mig att det är upp till klättraren själv hur han tolkar den. En dab innebär oftast att man bryter klättrarens koncentration mer än att man hjälper denne.

Angående Geta så var det skönt att se att många intresserade sig för området trots bilförbudet, och sökte sig ut till fots trots promenaden på hela 2 km. Tror dock inte det var så många som orkade ta sig ut till Fågelberget så brukar innebära en promenad mellan 40 och 60 minuter.

Kasviken har nog aldrig sett lika många klättrare som denna helg. Trots det dåliga utbudet på parkeringsplatser så lyckades hela 14 bilar klämma sig in på den smala väg som finns tillgänglig.

Av just den lättare access möjligheten till Kasviken så har det hänt en del i detta område det senaste halvåret. Utbudet på borstade linjer har ökat lavinartat. Anledningen kan man sönderanalysera, men det tänker jag inte göra här.

Tyvärr är det inte alltid populärt att borsta i jakt efter nya linjer, detta fick en representat från Stockholms bultkommite veta när denne fick onda ögon av förbipasserande klättrare.
Det finns i min mening en skillnad på att putsa bort lite lav och omplantera mosstäcken, detta skiljer sig självklart från område till område.

Den tidigare nämnda metoden valde Bosma och jag att tillämpa på en ny vägglinje nära Game Over taket. När Peter väl var i gång så kliver Sydde fram och visar att hans ökända crimpstyrka och ger Peter en ordentlig match. Men efter tre dagars klättrande så tog det stopp för Fredrik. Misstänker att han just nu frågar sig själv om han hade kunnat gjort linjen om han tagit en vilodag.

Då Peter mest bara gick omkring och snackade skånska hela dagarna så var han betydligt fräschare än Sydde och kunde än en gång sätta sitt namn på en ny hård linje efter att han fått slita sig upp för den. Primal Scream. Graden håller ännu på och diskuteras fram bland dem som jobbade på linjen.

Sist men inte minst så får vi inte glömma Crell och Ry Morrison som bägge haft strul med diverse skador, som nu tycks vara helt borta. Ry lyckades med skicka Wulf’s dynoprojekt, Hale Bob, vid lilla väggen på Kasviken efter att vi var många som hade handen på den lilla slopern som finns tillgänglig.

Crell såg lika oberörd ut som vanligt när han gav sig något och tog en paus från kameran. Helgens största bedrift utöver det att han vågade dela stuga med mig var FA:n vid Dodo väggen. Start på sloperrampen rätt upp för areten. Efter ett samtal med den tasmanska djävulen så säger han att han inte vill namnge linjen mer än att kalla den för Dodo left variation. Graden hamnar enligt Stefan Rasmussen snäppet högre än Dodo stand up. Som ligger på 7C+/8A-

Veckans läxa är följande; handla aldrig på Tax Free efter att ni hetskrökat på buffen med en kille som heter Dag. Det blir dyrt.

25 kommentarer:

lestef sa...

Synd att se att en viss person inte kan hålla sig från att rita med krita på berget. Särkilt efter påpekande från tidigare besök. Eller hur - - -?

AK sa...

My bad. Skulle borstat bort humorinslaget. Sorry.

Bruno sa...

Aj aj, ålandspolisen med byxorna nere.

Nåja, kul att läsa att allt funkade fint trots alla människor.

lestef sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
lestef sa...

Vad är det man inte ska fråga?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
AK sa...

Beror på vad du syftar på?

lestef sa...

Jag fattar inte riktigt vad som menas med titeln och skulle vilja ha ett förtydligande.

AK sa...

Don't Ask Bitch är en personlig tolkning av akronymen DAB.

Butch sa...

lol

lestef sa...

Och vad menar du med det?

lestef sa...

Grym bild på Bosma! Ett riktigt powershot-moment

AK sa...

Nu kan det ju uppfattas som att min tolkning av DAB innebär att man inte ska fråga alls. Men så är inte fallet. Det är upp till var och en att ifrågasätta någons prestaton, vare sig det rör sig om en busksnudd, trädskrap, padsweep, etc. Bör tilläggas att man bör ha varit på plats för att ens få börja diskutera något aktuellt. Allt är en tolkningsfråga som tål att diskuteras fram. Personligen så tycker jag att utnyttjandet av DAB har blivit smått hysterisk här på hemmaplan. Hur det är utomlands orkar jag inte ens tänka på.

Alltså. Min tolkning Don’t Ask Bitch, är enbart eget påhitt som en annan har ”patent” på. Det har ingenting med någons prestation att göra.

Andras tolkningar av DAB kan lyda så här; This is the term for when a part of the body touches anything else other than the rock they are climbing on (the ground, another rock, a spotter, a tree, etc.). The significance is that the act of touching that other thing momentarily takes the weight of the climber and possibly preventing a fall.

I mitt fall så handlade det mer om en sk Terrorist Dab: A dab caused by a spotter who is standing too close - usually happens when the climber's feet swing out, thus helping to stop/controll the swing.

Källa : climbnation.com

/Ali

Anonym sa...

Riktigt fina foton!

Anonym sa...

Gjorde han den på riktigt sen?

AK sa...

Anonym : Säg vad du heter, så får du svaret.

Jon sa...

Gick Crell ut och sov i farstun den här gången också?

AK sa...

Nä, han dunkade mig med kudden.

bix sa...

ali ali... först så tror jag inte att du kan skylla på bufféölen, tror du att de ger bort nåt starkare än lättöl eller?

för övrigt så tror jag att de 39 bilarna som stod halvt ute i vägen eller PÅ TRAKTORSTIGEN(!) är ett betydligt större accessproblem än mossa. mig veterligen är inte borstning ett problem i kasviken.

köper inte din idé om gradskillnad i mossrensning. tror att det handlar om att det stod en massa TJEJJER o borstade en ocreddig SLAB. så HEMSKT! Hade det varit urtoppningen till en fin 7c hade du stått o applåderat. man känner sig inte så jävla värdefull ibland. tyvärr så är det ju lätta problem som kasviken saknar.

egentligen är det ganska odramatiskt. stensötetäcket höll på att glida av stenen ändå. vi råkade få med lite extra och fick på köpet en nedstigning som man inte slog ihjäl sig på. liket gick bra att stuva in i ett osyligt hålrum under stenen. om tre år när nästa lokalbo går förbi är allt överväxt igen.

/bix

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bruno sa...

Vi undanber oss idioter.

Anonym sa...

undrar över namn på ett prooblem. start vid hamas och följ sprickan inne i taket åt vänster och sedan upp för den lodrätta väggen.
någon som vet ??
fredrik

lestef sa...

Västertraversen

Anonym sa...

kan man möjligtvis också få veta graden, snälla.
Fredrik

sydde sa...

7B sägs det. Stämmer väl hyfsat tror jag.