onsdag 28 maj 2008

Dagens sista

Det brantar till sig i Sverige. På västkusten har något definitivt tiltat. Vanligtvis brukar vi beklaga oss över brist på brant hos våra kära kollegor i väst och det har ju onekligen legat något i saken. Boxvik - är det så grymt som det ser ut? I och för sig brukar ju allt som läggs upp på Crimp och Climbingpics vara fingerlicking good.


Ett ordentligt stenkast längre norrut fortsätter utvecklingen. Här är Sveriges just nu mest intressanta forumtråd och grepp. Man liksom slits både norrut och söderut men det blir nog inget förrän efter sommaren. Man vet ju hur det är med mygg i norr och fästingar och knott på västkusten. Förhoppningsvis hinner det också komma upp lite fler etablerade linjer. etablerade linjer.


När vi ändå är inne på intressanta grepp passar vi på att ta en koll på Mikael Anderssons sida och en klassisk sten i Stugun

Lite i skymundan hamnar då den senaste tidens utveckling i Uppsala. I den allra djupaste skogen under de allra raraste mossorna döljer sig några godbitar. Området består av både block och motlutande väggar. Hyfsat grovkornig granit men inte av den allra vassaste kalibern. Kan nog bli bortåt femtio problem. Det sitter några bultar här och var som jag för egen hand placerade innan jag ens hade hört talas om bouldring. Väggarna är naturligtvis möjliga utan bult om bara paddantalet är det rätta. Samma höjd som Long John Kalle Silver ungefär. Smakprov på området hittar ni här, här och här.


Slutligen noterar vi att det klättras flitigt i det förbjudna området Kvärk. En sak är att göra det och vara diskret med det (läs inte regga det på 8a.nu). Men det är en helt annan sak att göra det och regga det i ett scorecard. Även om klippan inte nämns vid namn så kommer det att tolkas som att det är okej att klättra där och leda till ytterligare trafik på klippan. Snart är det kanske inte klippans test-piece som kommer att locka utan även andra leder i andra grader. Oavsett hur obefogat man tycker att ett klätterförbud må vara anser vi att det är förbannat onödigt, för att uttrycka sig lindrigt, att skylta med att man bryter mot detta. Jag vet inte om denna text fortfarande är aktuell men om man får tro texten ser det inte ljust ut i accessfrågan.

4 kommentarer:

Emil Rylander sa...

Det är skillnad på att regga lederna man gör där och faktiskt skriva ut att man gjort lederna på kvärk...

Jon sa...

Exakt vad är skillnaden mellan att skriva Gåsapågen eller Jassåsåpass och "I den skånska vildmarken" istället för "Kvärk"? Eftersom det är enklast att utgå från att ingen är mer korkad än vad man själv är så kan man sluta sig till att alla förstår att det är Kvärk som avses med "I den skånska vildmarken". Slutsatsen blir alltså att det är ok att klättra i området. Jag ser två skäl till att regga det på 8a.nu. Antingen för att öppet demonstrera sitt ogillande mot förbudet eller för att man vill åt poängen på scorecardet.

Gör man det av den första anledningen så tror jag att man skjuter sig i foten eftersom det verkar som att en ökad klätteraktivitet i området inte främjar att klätterförbudethävs. Är det pga den senare skiter man nog om bultarna tas bort om man själv hunnit klättra lederna.

Emil Rylander sa...

skillnaden är väl vad jag ser det att de som vet vad det är för leder uppmärksammar det, de som itne vet var de ligger(läs länsstyrelsen, men även andra) bryr sig itne...

Jon sa...

Om nu länsstyrelsen är så avancerad att de är inne på 8a.nu, vilket jag starkt betvivlar, för att söka reda på eventuell klätteraktivitet på Kvärk har de nog också tagit reda på vad de heter. Men det är inte det som är poängen är att alla som klättrar och lägger ett minimum av tid på internet förstår att det klättras på Kvärk.

Poängen är att om man skyltar med att man klättrar på Kvärk kommer det att leda till en ökad klätteraktivitet i området. Att det klättras där offentligt minskar respekten för klätterförbudet. En ökad aktivitet = dåligt.

Jag tror säkert att jag skulle dra dit och klättra om jag bodde där nere. Men, jag skulle inte gå runt och skylta med att jag gör det. Jag kan tänka mig att en del (hälften av de som klättrar i Skåne och Danmark samt de som jobbar med accessfrågan) skulle bli jäkligt förbannade på en. Ren självbevarelsedrift mao.