måndag 12 april 2010

F som i Fibban

Bokstaven F och bouldring är en bra kombination. Focksta, Fiby, Fontainebleau, Filan, Farsta, Flempan och så vidare und so weiter et cetera. Vid en närmare granskning visar det sig att just bokstaven F är den optimala begynnelsebokstaven när det gäller högkvalitativa boulderområden. Att bära med sig som en lite tumregel när man är ute och rekar liksom. Vi har gjort en vetenskaplig undersökning och kommit till följande resultat:

Klipp ut och stoppa in i innerfickan.

I helgen blev det inte så mycket Focksta tyvärr. Men vi blåste lite nytt liv i Fiby med dubbla besök. Lördagens idoga regnande sållade bort agnarna från vetet redan i Björnome. Crell och Olof vet inte vad de missade när de vände tillbaka mot värmen och tryggheten hemma på K2. Vi andra drog till ett fuktigt Fiby. Fiby har länge befunnit sig lite perifert i mitt boulderfokus men en liten oklättrad detalj har legat och gnagt i några års tid. Efter lite hederligt brännarjobb utmed areten började det stå klart vad TUS-gänget helt klart går miste om när de valde Font framför 2 veckor i Fibban. En del vet helt enkelt inte sitt eget bästa.

Di Stefano

Samtidigt som areten inspekterades lite närmare noterade vi att fibyklassikern Med ena foten i bäcken faktiskt går att klättra rakt upp istället för att escapa ut åt höger. Efter ofruktbara hudoffer till kristallguden fortsatte vi över till areten och lyckades lösa alla sekvenser upp till det känsliga slutet.

El Greco

Tillbaka på söndan och direttissiman till Med ena foten… såg äntligen dagens ljus. Namn? Ännu oklart men Sydde bjöd i fredags på lite inspiration: [Det blir perfekt att ni drar tidigt och torkar upp blocken och borstar lite och hittar betan, så kommer jag och sopar upp FA sen. [… ]…. Hmm, vad ska de heta nu då mina nya FA:s? ”När Jon Sydde föll av mitt uppvärmningsproblem” 7A+, ” Olof Sydde can’t touch this” 7B+, ” Björn Sydde is a Kabanoss” 7C. Ja, det blir bra. Tack grabbar!]. Grad: ännu oklar men inte hårdare än 8a i alla fall.

Areten, som redan innan den är gjord är en klassiker, fick se ett par fina försök och med lite mer beslutsamhet och kanske lite bättre beta på slutet så är projektet ett minne blott.Innan solen försvann tittade till Tidelagstaket. Lockfågel aka Superchoss aka Dabalot blev av med både första krimp och startgrepp. Det senare plockades ut helt utan ansträngning, den förra var för klen för 82 kilo undertecknad. Problemen Lockfågel och Babe den kåta lilla grisen klättrades igen. I avvaktan på nya namn och grader, i och med de nya FA, ser jag gärna att alla som klättrat problemen sen tidigare tar tillbaka sina bestigningar eftersom problemen inte längre finns. Kanske en ursäkt också vore på sin plats? Jag hoppas ni förstår. När ni väl fått lite perspektiv på saken kommer ni innerst inne veta att ni gjorde rätt, hur surt det än känns idag.

Män mellan två björkar

---

Annars var helgens stora ämnen Compton crips LS, vad annars? Hur går den egentligen och vad skiljer den från CC OG?

---

Foto: K

15 kommentarer:

Phatkat sa...

Bra undersökning! Viktigt och modigt!

nossodo sa...

Hur fan kan både Åland och Geta få kvalitetsindex 0? Har vi det så risigt här?

/tomas, åland

Shawn Boye sa...

If you want the arete filmed, let me know... It would be nice to come full circle.

Cheers,
Shawn

AK sa...

Tomas: Fågelberget!

hassemannen sa...

Shawn: Taget! Du står för hyrbil, boende, resa, mat, paddor, skor, krita, öl, vin och sprit och vi garanterar både FA, repetition och nedgradering. Hä bli som int bättre!

Shawn Boye sa...

Filmmaking a.k.a lookin' to get used. At least the hydration shouldn't be a problem ;-)

Anonym sa...

Vetenskap och journalistik på högsta nivå. Bruno, har du månne någon släkting som är journalist?

Jonas Wiklund sa...

Varför är inte begynnelsebokstäverna i alfabetisk ordning? Tillåt mig vara skeptisk.

sydde sa...

Jag tänkte exakt detsamma. TYcker det vetenskapliga värdet kan ifrågasättas. E kommer väl ändå före D? ...men iofs det är ju gjort av en utbildad statistiker så jag väljer ändå att lita på resultaten.

Och om man tänker efter så stämmer det ju faktiskt: R har högt värde - Rocklands, Rocky Mountain, Rocktown, Rosendal, Rimbo...

M har högt, Magic Woods, Mt Evans, Mosjön, rocky Mountains, Myggstenen.

Solida bevis.

Linkan sa...

Jag är övertygad :)

Anonym sa...

Shulmanism

Johan O sa...

20% av innehållet i erat inlägg är falskt. True story.

Anonym sa...

WTF? En till med statiskterexamen.

Anonym sa...

Ska själv kolla upp korrelationskoefficienten i detta fall. Återkommer om detta.
/PO

Anonym sa...

GORDO!!! Vafan hade du sonder greppen pa klassikern Babe den kata lilla grisen. Min finaste FA, men d e lungt. Dags o boka flygbiljett sa man kan komma o roffa at sej areten dara.. Jag laser den! Godtas ej om nagon gor den. "Babe ar en kinky ekollonsgris" kanske ?

// Saget