onsdag 3 juni 2009

Veckans träningstips

Ok, jag erkänner, jag föredrar att träna mer på gym än att klättra (träna?) inomhus. Ingen vidare nyhet direkt. Det har varit så ända sen de glada discopumpande åren.

”Kompis, vad tar du i bänk?”
- Din mamma bänkade jag i morse, räcker det?

Skrotpump och mammaskämt går hem i förorten. Med undantag för ovanstående skämt. Numera så finns det andra mål än att enbart vara starkare än polarn i bänk. Tydligen inte mycket man får så mycket nytta av som klättrare.

I ett försök att konsolidera diverse träningsbloggar med TBS så tänkte vi börja erbjuda veckans träningstips.

Vi börjar med Sonnies fingerträning som jag sönder analyserat och dokumenterat in i minsta detalj.

Deadhangs är numera ett allmänt träningstips som många får när de efterfrågar ett ”verktyg” att öka sin fingerstyrka. Problemet är dock att man behöver befinna sig på en viss nivå innan man kan ge sig på detta.

Återigen. Folk är för ivriga för att ens orka bygga en grundstyrka. Men lyckas man kontrollera sitt ego, så kommer man att lyckas komma till denna ”nivå” och passera den med hästlängder.

”Patience my young padawan”
Själv har jag varit för “klen” för att orka med sk One Arm Dead Hangs. Av den anledningen så tilltalade Sonnies tips mig. Jared Roth metoden är något som jag drömt om länge, men endast sett Perminator lyckas med. Någonstans måste man dock börja.

Lyssna noga på vad han säger vid 3:50! Träning i all ära, men man blir som starkast av att just klättra ute. Tyvärr är det inte något man alltid hinner med.
Tipset.
- Välj två bekväma* grepp som du precis kan göra en/två pullup på.
- Packa en ryggsäck med lite vikt. Målet är att komma upp i max 20% av din kroppsvikt.
- Ha tillräckligt med vikt så att du orkar hänga 5-6 sekunder.
- Vila inte efter ett häng, hoppa upp igen, du kommer att lyckas hänga lika länge. Avsluta med ett tredje häng.
- 2 minuter vila mellan seten. 4 set.

* Det ska inte göra ont, och det ska inte skära in i huden.

Glöm inte att variera mellan olika greppositioner samt fingerkombinationer. Ge detta ett halvår, och du kommer att märka ett stor skillnad.

TBS ifrånsäger sig allt ansvar för personskador, förlust av ego samt förlust av karaktär eller socialt liv som kan ha uppstå i samband med nämnd träning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jarred, vilket snille!
Om man tränar så att man blir trött så borde det betyda att man blir starkare... or something!?
/Lillputte