lördag 21 juli 2007

Sommarstiltje

Snart går vi in i den riktiga sommarstiltjen. Ali är på väg för att ansluta med Crell och John i Europa någonstans. Var nu det kan vara. Säg det klätterställe som denna oroliga duo inte har hunnit med hittills under sin eurotrip. Steklund, nyss hemkommen från Rocklands, lär spendera någon månad i MW eftersom han är "mellan två jobb". Brunos tredje ben kommer att befinna sig i Franken och Frankrike de kommande tre veckorna. Alla ni som har prövat Eichlers "internet" vet att det kan komma att bli ganska klent med uppdateringar en tid framåt.

Den senaste veckan har det heller inte blivit särskilt mycket klättring. Vädret var sisådär sammarbetsvilligt men det blev två korta besök i Svanvik och Solvik. Det har varit pumpfokus och jag kan bara konstatera att det är otroligt jobbigt att komma igång igen. Verkets tunnel bjuder på max 16 moves och det är inte riktigt tillräckligt när lederna krävar 40 flytt eller mer. Tur då att lederna i Franken som siktet är inställt på inte bjuder på pumpodysseer av liknande rang. Lederna? Det är väl egentligen bara en som jag egentligen har funderat på. Subway, 7 moves sedan är det svåra över... En riktigt styv 8b sedan greppet på läppen har gått sönder. Ödmjuka som vi är säger vi redan nu att den är uppe och sniffar på ett plus.

Det närmaste bouldring jag kom denna vecka var att vi var på väg upp till Fjällbacka för att sniffa lite på den nya bouldergrottan och att vi körde förbi "Jorden runt i en kundvagn" för en liten fotosession. Men tyvärr störde både en kraftig vind och tidsbrist båda planerna. Jorden runt i en kundvagn placerar sig lätt på en topp fyra över boulderproblem som jag har klättrat i Sverige. En snabb lista skulle kunna se ut så här: Moby Dick, Baltazar, Den gamle och havet och Jorden runt i en kundvagn.

Linköping och Västervik lär också bjuda på några riktigt fina problem. Västervik har vi bara skrapat lite på ytan och det lär bli ett besök till under hösten. Linköping ser ut att ha gått från att vara en cragdestination i from av Solvik till en boulderdestination där både Höversby och Knutby ser mycket intressanta ut. Det verkar som man får tvinga med någon local ut om man ska ha guidning i området. I vanlig ordning hör man kommentarer som "finaste problemen i Svereige" och närmast obligatoriska "bättre än Kjuge" och i vanlig ordning vet man också att när euforin har lagt sig så är det nog inte riktigt så.

Ett ord om bultpolicy. I diverse dokument som några klätterklubbar och kanske till och med förbundet sprider omkring sig förordas geografiska zoner med bultrestriktioner och man kan läsa att all bultning i Buråsen, Hallinden, Häller, Vinternberget och Välseröd undanbedes. Vi kan hålla med om att det kan vara bra med en restriktiv hållning generellt med bultar; vi klättrat helst givna linjer och inte linkups och krystade varianter. Men att undanhålla Sveriges kanske bästa område är ungeför som när man gick på barnkalas som lite och någon stor stark idiot roffade åt sig tårtan för sig själv och lämnade bullarna åt alla andra. Bullar i all ära men det känns lite fräckt att välja ut alla de absolut bästa klipporna. Samma kille kom senare och bröt upp armen bakom ryggen på en och tvingade en att säga att man älskade AIK ända tills man för att slippa smärtan också gjorde det. Varpå man naturligtvis hatade AIK efter det. Bruno rekommenderar att tidigar nämnda berg / områden skall fortsätta att bultas. För att citera Joakim Olofsson: "En fin linje är en fin linje är en fin linje oavsett om det är en 4 elle 7". Vi tillägger: " Oavsett om den är bultad eller inte.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och grottan i Fjällbacka då? Eftersom det är Jens som höjt den till skyarna befarar man det värsta....