måndag 21 maj 2007

Åland, fortsättningen...

Vi avrundade förra veckan med att beklaga oss över våran norrlandstäckning. Visserligen har vi fått med Peter Lindmarks eskapader i Skravel, men det känns ju ändå lite tunnt. Därför känns det bra att kunna dela med oss av den stora nyheten att He-man har repeterats på Källsberget. He-man har motstått repetitioner i 8 år men nu har både Martin Fransson och Urban Dufva varit lyckosamma. Blott 8a och 8 år för att repeteras. Antingen är leden inte särskilt fin eller så är den hårdare. En av repetitörerna antyder dock att den skulle kunna vara lite hårdare än vad graden visar. I Norrland är det dock hårt i förhållande till Stockholm om man får tro Hasse :

"Du glömde ju det viktigaste: Sthlm är SOFT!"



Angående problemet Stockholm-Norrland 8-2 skäms man nästan. Tävlingen vanns ju av en norrlänning. Doh! Dum, dummare, stockholmare. Jag antar att de skrattar friskt där uppe i norr.

Lite längre söderut, på Åland närmare bestämt, befann sig ett gäng fastlänningar. Mestadels (dumma) stockholmare men också lite mer exotiska representanter från Småland och Nederländerna. Hela resan hade en så pass ungdomlig prägel att Anja var tvungen att fråga om vi alltid betedde oss så där. Det blir inga detaljerade beskrivningar, ni som vet vet.Själva klättringen var däremot ett riktigt lyckopiller. Anja klämde som bekant till med Dodo. 8a eller inte, så är det fortfarande en grym prestation. Anja verkade inte heller tycka att det var det hårdaste hon hade klättrat. Prophecy i Västervik rankades hårdare. Vi säger skitsamma, först gör man de som är lätta för sin grad och sen gör man de som är hårda. Ibland tar man och ibland ger man. Tillsvidare ser vi detta som det första kvinnliga 8a blocket. Anja tickade dessutom Tomis roof problem 7b+ på mindre än en pisskvart. Dodo gjordes också av Peter Magnusson och Jon. Det var fler som klättrade 8a. Dylan, Le Stef och Jon tickade av Mongooli också den i Kasviken. Även Hammaspeikko fick några bestigningar Crell, Dylan och Jon (flash). En grov uppskattning är att den landar in på 7b-b+. Film på Dylan finnes. Norrland-Peter var också med men verkar ha fortsatta ha skadebekymmer med sina fötter. Efter en plågsam operation och lång rehabilitering av den ena foten börjar den andra nu också krångla. Vi hoppas att det inte är samma problem som han hade med den andra.

Flamman lyckades under helgen göra en sällsynt repetition av Vilddjuret. Vilddjuret är en riktigt häftig led som är lätt, lätt, lätt och så knallhård från sista bulten upp till ankaret. Fem-sex hårda flytt där sista movet inbegriper en catch med risk för långa fall. Vi har räknat ut att Flamman har drygt 9700 points, vilket naturligtvis placerar honom före både Olof E och Mora-Daniel.

Det klättras ovanligt hårt den här våran. 8a tickarna rasar in i en strid ström. Kul för alla inblandade. Simon Andersson gjorde sin första 8a med I have a dream. Nu väntar vi in Sydde. Faktum är att Sydde aldrig klättrat hårdare än 7c. Det lär inte vara någon större skräll om han passerar den magiska gränsen innan sommaren är här. Vi gissar på stadiga 9700 poäng för Sydde före årsskiftet.


Och så till sist:





Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.


4 kommentarer:

jwi sa...

Kul att det levereras hårda saker till höger och vänster. Åland skulle vara kul att åka till någon gång i en avlägsen framtid.

Mycket riktigt är He-Man inte direkt en av Norrbottens pärlor. Den känns direkt knallhård också, vill man ha ett lätt tick så är nästan vad som helst i Niemisel bättre. Gjord på den tiden då 8a ansågs vara hårt. Lätt och brant klättring upp till ett gäng vassa & osköna krimpers som leder till sista klippbara QDn, ungefär 7b+ dit. Sista klippet är jätteavigt, så man får väl 7c om man lyckas klippa sista klippbara slingan (vad vet jag förresten: jag nypte slingan). Sedan bär det av med en rejäl tempoväxling, nästa move är Fb 7a/a+ och följs av några olätta och läskiga move upp till en hylla. Leden är alltså rätt annorlunda och dessutom ofin, så inte särskilt många har vart sugna på att belägra den. Byborna håller He-Man för att vara max 8a, men jag är skeptisk.

Anonym sa...

Angående problemet Stockholm-Norrland 8-2 så tror jag "det softa folket" tyckte att det var lite väl dålig uppslutning morgonen efter SBO-festen ;-)
Att åtta av våra nufunna vänner från söder vandrade omkring i vargakläder för att sedan (helt nyktra) sätta upp tvivelaktiga restriktionsboulders på morgonkvisten gör att en viss bismak faller över hela SBO-tillställningen. Om jag inte är helt missinformerad så vinglade man hemåt vid den tidpunkten?!

Mitt tips var att He-man skulle få fem repetitioner i fjol men denna spådom skjuts över på nuvarande år. Anledningen till att man tycker att den är så knepig är att man måste växla om till bouldring efter tio meter 6c-klättring. Att gå från djupa positioner till full anspänning är den enda hemlighet man behöver känna till för att sätta leden.
Själv så projekterar Molgan på den naturliga linjen där He-man svänger vänster efter kruxet och fortsätter in på Rallyplaneten. Dvs att den ihållande klättringen(bouldringen) fortsätter med en rad extremt roliga och spektakulära förflyttningar och den förslagna projektgraden är norrlänsk 8b. Leden blir dessutom tre-fyra meter längre och blir inte det en klassiker ja då hamnar skorna på hyllan ;-)

Anonym sa...

Hasse, du måste lära dig terminologin ordentligt. För varje variant, heter det att "det är egentligen den naturliga linjen" eller "it is ze obvious line". På så vis motiverar man den för plats på scorecardet. Samtidigt så ger man också en liten känga till förstebestigaren av orginalvarianten som då, givetvis, är en escapande vekling.

Oavsett så verkar det som en kul linje att klättra. Det kanske får bli ett besök i början av hösten när repformen åter är god.

Vad jag minns så var jag inte ute och slarvade på någon klippa morgonen efter SBO. Det närmaste var väl en sneakersbestigning av en 3a i Husum. Kroppen förmådde inget mer.

Åland är fint och brant. Däremot är det faktiskt ganska begränsat. Första gången jag var där upplevde jag det som att jag betade av alla de intressanta problemen. Då hade jag iofs inte varit i Kasviken. Jag får säga detsamma nu. Dock med tillägget att jag gärna återvänder. Nalles nya 8b ser riktigt lockande ut.

Anonym sa...

Ang Hammaspeikko, så uppgavs fel startpunkt av mig.

Har dubbelkollat med Erik, den börjar längst in under hela skiten.

Men skitsamma.