onsdag 26 augusti 2009

Taco

Kommer ni ihåg löpsedlarna från 2004? Det var i september under bokmässan som vi möttes av löpsedlar om Kicki Danielssons falukorvsberoende. Bakom löpsedlarna dolde sig rubriken ”Kicki om sin fetma: Jag tröståt falukorv”. Tillbaka i tvåtusennio (2009) inser vi att det fortfarande finns människor som äter tacos. Vi skulle kunna anpassa föregående rubrik efter avslöjanden om att en mycket närstående anonym person öppet gått ut med: ”Jag älskar tacos […] hemmagjorda är mums”. Resultatet, om man jobbar med kvalificerade journalistiska metoder, blir då ”Rikfred om sin fetma: Jag tröstäter tacos i smyg”

Detta får oss helt och hållet osökt att komma in på ämnet taco-buffé. Jens på 8a.nu ondgör sig över alla smårunkare där ute som inte gör något annat än att leta fel och kritisera (who?).

”Jag tror faktiskt inte att dessa personer har ett "ärligt uppsåt". Det är bara personer i vårt samhälle med största hobby att hitta fel och kritisera andra.

Det har ju tex även riktats kritik mot att det ska vara Taco-buffe på NM”


Men man kan ju helt förstå kritiken mot en Taco-buffé. Taco har inte varit halal sedan 70-talet. Frågan är ens om det varit det någon gång. Kanske fick det en liten upprättelse på den tiden Fredsgatan 12 inte hette F12. Melker Andersson har ju en väldokumenterad svaghet för texmex-avantgardism och ryktades länge vara den ende person i Sverige med ett eget tacojärn. Så sent som 2006 åt vi laxtacos i microformat på Restaurangen. Något av en postironisk upplevelse – så länge ironi är med i leken går det mesta an. Tacojärnet putsväck sedan namnbytet och till hemmabords är det numer också no no. Det var ok ett tag i smyg men sen Taco-Anders syntes våffla i sig en taco-pizza på pizzeria Veneria i Borås är det slut också med det smusslandet. Om man till nöds måste tillfredställa sitt behov av spiskummin, glutamat och sekunda chilipulver finns det alltid Burritos och Fajitas att trösta sig med.

16 kommentarer:

Zapata sa...

Skandal!

Mats sa...

Jag, som lade ut nyheten på förbundets hemsida - och gjorde den fina extrasidan i inbjudan - gillar Taco. Jag kan tyvärr inte äta den utan att grisa ner mig så det får väl bli en kebabtallrik i stället - med haklapp...

Bruno sa...

Ja du Mats, vi förstår faktiskt inte varför det har riktats kritik mot tacobuffén. Lite lustigt är det i alla.


En dagstidning i helformat är det ända sättet att komma fläckfri ur en tacofrossa.

Zapata Espinoza sa...

En taco är inye en taco är inte en taco..

Så länge inget är prefab är taco bäst!
Santa Maria har en hel del att svara för efter att ha bastardiserat underbara maträtter för är nära pöbeln.

Bruno sa...

Grattis Zapata!

Du måste ha kommit över Melkers avlagda tacojärn.

Utan Santa Maria hade väl vi knappast känt till tacos här i Sverige. Vår mexikanska invandring är sorgligt eftersatt. Någon enstaka utbytesstudent, roadtripper och random usa-resenär kanske hade gjort något futtigt försök att introducera fenomenet men det hade knappast motsvarat SMs massiva tacointifada.

rikfred sa...

Mmm tacos, Mmm - Santa Maria!!!

Fan också Bruno - nu har du gjort mig riktigt sugen. Blir att gå på Ica Maxi och köpa ett berg mjuka taco-skal (hatar de hårda de går ju bara sönder) 500g köttfärs (jajjemen vi kör på icas grovmalda...) - kryddar förstås med Santa Maria spice mix, mumsig medium tacosause (Santa Maria igen!) och de sedvanliga grönsakerna. kanske lyxa till lite extra med guaca också. Smaskens!

Anonym sa...

det må vara tacky, men det är GOTT

peblin sa...

I sammanhanget känns nyöppnade La Neta högst relevant.

http://www.fastfoodlovers.com/2009/08/ay-dios-mio.html
http://www.laneta.se/contacto

Anonym sa...

Om man har en mjuk utanpå den hårda så håller det ihop..

Phatkat sa...

I Orminge lever och frodas tacoskulturen. Här har det tom gått så långt att folk inte ens försöker låtsas vara ironiska längre.

El Carlos sa...

Ha! Jag gissar att Bruno sitter just nu med en alldelles överfylld taco mellan händerna, röd sörja rinnandes mellan fingrarna och ända till kavajärmen och skopar chunkysalsa.

Taco amigo!

Bruno sa...

Jo, ju längre den här kommentarstråden blir desto mer sugen blir jag.

Jag erkände för Sydde att det blev en Nacho Supreme på Café Annorlunda i Iggesund så sent som i juli.

Egentligen, vilket var syftet med hela inlägget, ville vi bara försöka förstå den påstådda kritiken.

Varför kritisera det öht och vem gör det? Bättre en buffé än de där äckliga bilmacks-pastasalladerna som det annars bjuds på.

Mats sa...

Det var ju "vissa personer":-)

Ta en sväng till Sveriges Största Klätterhall och hjälp till att säkra vid Sveriges brantaste klättervägg så kan ni också få njuta av köttfärs och majspannkakor...

Anonym sa...

taco är mexicos hämnd på usa... fetma och gegga

Fling sa...

Jag håller med Rikfred, det blev Tacos! Fast utan guacamolen, typiskt, glömde den! Det får bli i morgon. Nej, just det. Man måste ju planera så förbannat i det här landet om man vill ha mogna avokados.

Bruno sa...

Skulle man våga sig på en gissning varifrån kritiken kommer? Hockeyfarsa i Stockholm som vi tidigare har avhandlat på bloggen?