tisdag 4 augusti 2009

Om bilar

Reseberättelser ville Fredrik ha mer av. Tyvärr är de tråkiga att skriva och de är ärligt talat sällan så värst spännande. Oavsett hur galen stunden upplevdes när du kröp över en fors på ett ruttet betongrör förminskas det hela till ett pikant minne i ett retrospektiv. Lyssnaren gör sitt bästa för att göra sin terapeutgäspning så diskret som möjligt men avslöjas av vidgande näsvingar.

- Nämen, vad spännande!

Till och med om du trillar ner och hamnar under en glaciär och tvingas autoamputera bålen och övre pannloben, samt lyckas kräla dig tillbaka till civilisationen i en blandning av blod, mucus och fekalier, skulle vi vara ointresserade.* Naturligtvis gör vi undantag från denna inställning då och då. Vi kommer fortsätta pytsa ut Sydafrika ett tag till. Om reseberättelser på ytan förefaller tråkiga fyller de ju ändå ett par viktiga funktioner. De innehåller förhoppningsvis någon form av information som man eventuellt kan ha nytta av. Framförallt innehåller det ju klättring och något som är tråkigt men innehåller klättring** är ungefär en miljon gånger så intressant som något tråkigt som inte innehåller klättring***. Vi jobbar som bekant med de lite mer plumpa inslagen – tvättar scouten ur klättringen.

När vi ändå är inne på det kan vi passa på att njuta åt jänkarnas kunskaper om bilar och vattendrag. Tommy Caldwell som var på plats i Rocklands pratades det friskt om. Ett av hans mindre stolta ögonblick var när han fick kliva ur hyrbilen i meterhögt vatten. Negligence kallas tydligen sådant på försäkringsspråk och de var tvugna att köpa det värdelösa åbäket. Fler jänkare som gjorde samma misstag:På tal om lustigheter såg vi att Peter Würth äntligen fått ihop hela härligheten på Brunoblocket. Han var nära redan i höstas när vi var nere. Ganska styvt måste vi säga och av den lilla tyska vi kan så tolkar vi det som att han gissar att det är en 9a ledgrad. Bannersiten rapporterar den som 8Bb+. Var inte slashgraderna begravda av densamma? Vi förstår ingenting och ju mer vi tittar på graden desto mer obegripligt blir det. Och när det är som mest obegripligt blir man lite nyfiken. Hur ser själva gradskalan ut och skulle man inte kunna klämma in den i en jämförelsetabell så att man kan se vad det motsvarar i font-, V- och ledgrad ? Är + tillämpligt efter versalen eller är det bara efter gemener? Frågetecknen hopar sig. Men hey! Det finns svar! Efter lite grundlig webresearch hittade vi följande tabell

* Ok, kanske lite men vi skulle inte läsa boken.
** Exklusive TK/ungdsomssatsings/liknande-diskussioner på 8a.nus forum. De är tråkigare än något som bara är tråkigt.
*** Arbete.

18 kommentarer:

Anonym sa...

TK/ungdsomssatsings/liknande-diskussioner är varför jag överhuvudtaget går upp från sängen på morgonen! Jag tycker Jens skulle sluta begränsa sig till att endast diktera våra villkor för hur vi klättrar och skapa en ny kult, som Jehovas vittnen ungefär fast baserat på rött, gult och grönt kort i vardags livet. Det hade blivit så mycket lättare då.
/Johan

wille sa...

får man ifrågasätta tabellen eller är det den som gäller? ;)

sydde sa...

Klockren tabell. Förklarar väl det mesta...?

Väntar med spänning på mer kändisskvaller från Cederberg. Nu var ju inte DW där men ändå - hur många "Yeah Chuck/Nalle/Kevin/James/Alex, c'mon, you can do it, Raaadical fick ni egentligen höra?

AK sa...

"Hey bro, waz up?" hörde man minst 15 gånger om dagen.

Jon sa...

Johan, jag tror du är något på spåren. Kanske man skulle kunna skapa grunden till en hjälp till självhjälp bok utifrån kortprinciperna. Det finns ju ändå tydliga moraliska ställningstaganden i kortteorin. Fast jag misstänker att det gula kortet ändå är lite väl svårt med sin inbyggda ambvivalens.

Btw, är det inte dags att kicka igång hösten på KB?

Självklart kan ni ifrågasätta tabellen, sen ska den upp på SF.

Sydde, jag tänkte skriva några rader om jänkartugg så småningom. Det är lite mer komplicerat än vad jag trodde från början.

Per W sa...

Nu måste jag avslöja min totala okunskap och fråga vad en boulder är för något och varför det behövs en speciell gradering för detta, vad det nu är?

Jonas Wiklund sa...

Angående reseskildringar vill jag anföra motbevis. Bruce Chatwins "Vad gör jag här" och "Sånglinjer" är böcker jag kan ta med mig till en öde ö. Willy Kyrklunds "Till Tabbas" och "Aigagon" är några av de få spår från svenskt litterärt 1900-tal värt att bevara.

André Malraux måste eventuellt också beaktas.

Dan sa...

Är det bara jag som tycker att det ser lite roligt ut när man skriver

8a.nus...?

Trodde det var skämt från början.

Dän

Jon sa...

Jonas, på varje Kyrklund går det säkert tio miljoner pajsare.
Du är lite väl hård mot svensk nittonhundratalslitteratur:

" ... är några av de få spår från svenskt litterärt 1900-tal värt att bevara"

@Dan

Hur ska man skriva det tycker du?

prick sa...

Ok, off topic... men småkul:

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article5583653.ab

Inte så värst mycket att slå sig för bröstet över, om det inte hade varit för movet 00:50, cooooolt!!!

wille sa...

8anus känns roligt men är väl inte rätt?
man brukar väl skriva google's och därmed borde det väl bli 8a's?
annars har jag sett att "dottersiten" har använts flitigt här.

vad är KB för något? (#&%¤&)#/ fikonspråk.

Bruno sa...

Jag är ingen grammatikfantom som Jonas W men jag gissar på att såväl 8a.nus som 8a.nu:s kan fungera men att den senare kanske skulle rekommenderas.

Genitivformen brukar ju få tillägget s utan apostrof på svenska tex Jons, hundens osv. När det gäller ackronymer och förkortningar brukar man använda kolon tex KB:s.


KB= Klätterbilder, Kungliga Biblioteket, Konstnärsbaren, Kjøbenhavns Boldklub och några fler. Bara att välja vilken som passar in i kontexten.

sydde sa...

Hur gammal är du egentligen?
8a.nus är ju fan skitroligt ju.

Ja KB har lite väl långa semesteruppehåll tycker jag. Skulle ju aldrig tillåtas på någon annan institution.

Anonym sa...

http://reelrocktour.com/#/contest/
Spray Lords

Dan sa...

Ja,
så ska man skriva .)

Nu ska jag kolla in grabbarna på 8anus.com.

Dän

Anonym sa...

Där fick man sig ett gött skratt...Haha!
Tokiga DWS med klart dödlig risk är helt reko men soloklättring är bannlyst.....hmm

Skall nog sova nu och titta in till 8a morgon och se om jag drömmer ZZZZZzzzzz

/ Patric

KB-Johan sa...

Den andra Johan är inte jag men jag är jag.

Med tanke på flyttlådekaoset just nu (bredbandsinstallation givetvis prioriterad) och "think of a happy place"-mantrat det genererar så är det höst när hösten når skåne.

I väntan är Jons Konstnärsbaren ett bra tidsfördriv.

Johan sa...

Glömde ju säga att jag ser fram emot mer SA-godbitar!

SA är i det här fallet Sydafrika