måndag 17 november 2008

Vita bergen

Vita bergen: blött, kallt, jävligt, skitigt och fult men alldeles alldeles centralt.
Ett östtyskt spjutkast bort från Skanstull ligger Stockholms innerstads största granitgrotta, hädanefter kallad "Granitgrottan i Vita bergen" eller kort och gott "Granitgrottan". Helt naturlig sprängklippa fick ett nytt problem.

För blött för att göras, hårdare än grannen till vänster.Tradtomte bekänner - föredrar plast framför äkta vara 7c/+. Den nya Houdini så att säga.

Som ni förstår har vi här en guldgruva att ösa nya problem ur - minst tre-fyra linjer och 16 varianter.

---

Bäckis efterlyste mer hål i bröden. Inte för att jag vet om hål är något direkt eftersträvasvärt. I och för sig binder det mer smör på mackan, vilket alltid kan ses som en vinst, men det är lite opraktiskt. Hålen är nog mer ett symptom på att man har uppnått rätt seghet och textur på degen. Tittat man riktigt nära ser det ut som en uppsvälld snorlobba.

15 kommentarer:

La môme Annabel Lee sa...

Snyggt jobbat med brödet Stojan!

Anonym sa...

Tack tack! Det blev faktiskt gott men lite opraktiskt. Assistenten är guld värd.

//Sto-Jan

Carlos sa...

Oj, det var sannerligen ett vackert bröd. Grattis.

Nu är det avgjort, jag byter krita mot mjöl!

Carlos sa...

Eller, kan man baka på krita?

Anonym sa...

Konstigt nog är jag redan sugen på att dra tillbaka till Granitgrottan. Antingen hade jag roligare än vad jag ville ge sken av, eller så är minnet sämre än Iors... Det skulle dock inte göra ngt om det var lite torrare. Tror att fler minusgrader kan göra susen.

Är lika imponerad av din bestigning av en ny Sthlm-classic som av ditt bröd.

//F

Anonym sa...

Dra nu inga förhastade slutsatser om hålens storlek. Det var inget annat än en vild liknelse.

Jag tror att klättringen i Granitgrottan kommer att bli en succe eftersom den kombinerar sköna branta flytt, central placering och en inte helt genomvärdelös stenkvalitet. Hade Tradtomten bekänner legat på brudberget hade den varit flitigt repeterad.

Ett besök med hammare för att rensa lite löst och runda några kanter är nog också på sin plats. Steklund kanske är sugen?


Förresten så funderar jag på att dika ur ovanför så att det inte rinner igenom så förbaskat.

/Sto-Jan

La môme Annabel Lee sa...

Liknelser och lustigheter med hålens storlek har redan flitigt avhandlats hemma hos Sydströms.

Anonym sa...

Har kollat på detta kissluktande lodarskrymsle. Ligger ju ett tjejkast ifrån min parkbänk. Det har länge stått en container precis framför. Bra för den nödige, dåligt för den kritade.

Nu när ni kommit ut så vore en ledbeskrivning (läs überambisiös förare:P) på sin plats, och vips så kommer det tickas flitigt på dottersidan.

/Niklas

Anonym sa...

Faktiskt väldigt lik sin namne på västkusten! Borde rymma ett 30-tal klassiker även denna.

Anonym sa...

Naturligtvis kommer det upp en förare när det gjorts några problem. I nuläget finns det ett och det är fritt fram att prospektera och hitta på nya linjer och varianter.

Som tur är verkar det ju rinna igenom en del vilket kanske renar klippan. Kyla och regn har nog gjort sitt.

Jon

Johan O sa...

Såg faktiskt förvånansvärt spännande ut. Får ta och svänga förbi så fort det blivit lite torrare.

Fler bilder (efter tillgång) vore ytterst trevligt.

Anonym sa...

men vaaaaaar är den?

Anonym sa...

Det finns en till grotta med samma bredd någonstans i närheten av södersjukhuset "inte den nere vid vattnet som inte är en grotta" och som dessutom inte är sprängklippa!

find it if you can?

Briz

Anonym sa...

Om den är värd att klättra på antar jag att du har gjort det vid det här laget. Och eftersom man inte hört ett ljud om den förr kan man också anta att den är rätt ointressant på alla sätt.

Stojan

Per sa...

jag har bott ett tjejkast ifrån södersjukhusets grotta som tyvärr inte är mkt att klättra på om man inte har storleken av en playmo-gubbe. det positiva är att det alltid finns madrasser där. det negativa är att det alltid sover uteliggare på madrasserna.