torsdag 13 november 2008

Om stussar och frassar med mera

Sedan en tid tillbaka har jag stigit upp tidigt om morgnarna och spelat en timme squash innan jag rasslar vidare till jobbet. Klart vuxet, kanske till och med gubbigt. Men med ålderns rätt kan jag faktiskt försvara det, istället för att patetiskt hålla mig fast vid en icke-existerande ungdom. Ingen poncho, verve eller prana på jobbet alltså.

Tricket med squash är att det är en riktig alibisport. Du kan säga att du idrottar men i själva verket rör du knappt en muskel. Inte riktigt i paritet med badminton och pingpong men nästan. Vill ni se en fet herre i medelåldern? Leta er då ner på badmintonhallen vid Eriksdalsbadet så får ni se rader av knubbisar, frenetiskt vevandes med armarna och fötterna fastgjutna i parketten. Kommer bollen utom räckhåll? Tant-pis - vi spelar om en ny istället...

Som bekräftelse på detta noterade jag i morse att även toaletterna är dimensionerade efter stussar med något större omfång. I källaren på huvudkontoret till en av våra största banker ligger banan jag brukar spela på. Toaletterna är helt enorma och ser. Minst en dm extra i diameter jämfört med våra här på DDR och ser ut att svälja hur mycket skit som helst.

Liten stuss försöker sig på ett stort stycke klättring. Sunset arete/Nutsa 7b/c/8a, en av Rocklands absoluta klassiker.

Restips från Marco Troussier. St Victoire. Fint område om man inte har ambitioner att klättra brant och hårt. Hårt kanske men i sådana fall får man ta fram svaskillsen. Redan på 1984 satte Edlinger upp La Boule 8a+. Kruxet på La Boule består av en så kallad svadyno ca två meter sidledes. Vill man klättra ännu hårdare lär gubben Duboc ha satt upp direktversionen av Aubade 9a. Klart skum men intressant intervju. Typiskt franskt tänk angående gullichmoven.

8 kommentarer:

Carlos sa...

Jag trodde att squash var en grönsak.

Anonym sa...

squash är najs... speciellt det klyschiga i att alla pratar årsrapporter och styrelseagendor i omklädningsrummet.

Den oseriöse klättraren sa...

Åh, gratulerar! Herren kan alltså franska språket. Jag var lite intresserad av vad de ansåg om Gullichmoven?

Anonym sa...

Försöker du insinuera att Sunset är airbaggad? I beg to differ. Sjysst bild, för en gångs skull ser ett problem nästan brantare ut än vad det är trots att det är fotat bakifrån.

Har försökt mig på squash nån gång - tyckte det var sjuuukt jobbigt (för att inte tala om frustrerande) - fattar inte alls hur tjockgubbarna orkar med. Det är alltså taktiken som gör det?

Byter du till badminton kan jag tänka mig att ställa upp som självförtroendeboostare nån gång.

//Sydde

Bruno sa...

Jag tror att ditt minne luras med dig, i den position jag hänger i är det nästan tak. Angående graden så är jag tveksam om den skulle hålla 7c i så många andra områden.

Som jag har förstått så blir squashmatcherna en fråga om uthållighet på den högsta nivån. Det gäller att se till att den andre aldrig kan slå direkt dödande slag. Så då verkar de bara stå och pumpa höjdbollar mot de bortre hörnen. Bättre då att vara lite sämre...

Franska har jag med mig på mödernet. Vid tillfälle ska jag översätta Dubocs teorier. För övrigt är Duboc ett riktigt rövhål som jag har haft det tvivelaktiga nöjet att möta på diverse olika klippor runt Six.

Anonym sa...

Enligt TCG borde den vara 7b eftersom du flashade den.

Anonym sa...

Men eftersom andra movet är the single hardest move I've ever done så borde den va 7C/+, alternativt är Bordeline assis 7A+/B (fan jag gillar slashgrader mer och mer...)

/FS

Anonym sa...

Ditt minne fortsätter att lura dig. Det kommer ju inte upphöra att göra så. Därför förklarar jag vår diskussion avslutad och att jag har rätt.

Skämt åsido, så är det kanske inte rätt att diskutera ett problem som jag gjorde för ett halvår sedan och du gjorde ytterligare ett år innan dess. Hasse hade någon poäng om detta på sin blog för någon tid sedan.

Absolut tiptop som problem i alla fall.

Jon