tisdag 25 november 2008

Gummi

Det diskuteras ofta vilket märke som har det bästa gummit. Här är ett test av några av de vanligaste typerna som sitter på våra kära puppor.

Det går säkert att invända mot metodiken men man måste ändå imponeras av hur konsumentjournalistiken inom klättervärlden håller på att utvecklas. Sen ska vi inte glömma att sticket inte är allt som räknas. Gummit måste ha rätt styvhet, beroende på stegtyp, och så vill man ju inte heller att det slits för snabbt. 1000-1500 för ett par som nöts ut på två månader är ingen fiesta.

Skönt dock att se att mina nya Optimus Prime har ett högpresterande gummi...

12 kommentarer:

David sa...

Man glömmer lätt bort att ett par evolv luktar skit efter två veckor också.

Anonym sa...

Okej vilka skor luktar inte skit efter två veckor då? Man måste ju komma ihåg att tvätta fötterna efter varje pass.
//Dan Hansen

Anonym sa...

Kan hålla med om att evolve luktar mer skit än andra enligt min personliga erfarenhet.. men med ett rejält bad (skorna inte jag) i månaden så undviker man den mest klättergymsdödande stanken. lite jobb me en gammal tandborste på insidan också så är saken biff!

Anonym sa...

Skall man inte tvätta fötterna innan passet?

Anonym sa...

Jag har klättrat med Predator i över ett år och de luktar inte skit. Inte för att de luktar gott heller men det gör ju inga klätterskor.

5.10 luktar skit. Det är fortfarande ett mysterium att de under så lång tid har producerat klass och åter klass utan att lyckas få rätsida på doften. När jag började stank Lace-upsen skit och idag kan man knappt sitta bredvid någon som just har tagit av sig sina Dragon.

Men vem köper skor efter doft?

/Bruno

Anonym sa...

If you keep your shoes in a plastic bag they're going to stay moist and smelly, just like a shit storm. Try using a cotton bag, they won't dry out completely either like they would in the open air. Also, if your shoes only last 2 months then consider going a technique course.

CRE

sydde sa...

Ok Crell, do you give courses? Surely I get som kind of friends-discount, right?

Anonym sa...

Du ska få en kurs Sydde:

Sluta använd fötterna och börja campusera!


Föresten så tror jag att du campuserar allt i smyg redan så vi andra inte skall bli ledsna.

//Mr Anger

Anonym sa...

"The shit apple doesn't fall far from the shit tree."

Mr.Lahey

Anonym sa...

Watch out!

The shithawks are watching you...

Jonas Wiklund sa...

Intressant och nödvändigt test, särskilt för de som intresserar sig för friktionsklättring på granit; men för att vara utfört av en fysiker så var experimentet lätt deprimerande dåligt utfört, och dessutom slarvigt beskrivet.

En riktig rapport borde ha försökt förklara varför variansen mellan gummisorterna var mycket mindre på plast än på granit.

Min huvudsakliga invändning är att styckproven borde ha testats vid fler temperaturer än den rätt orimliga värmen 68 grader. Farenheit antar jag, men idioten som skrivit rapporten upplyser inte om enhet. 68 grader F motsvarar 20 grader C. och vem klättrar i sådana tropiska förhållanden?

En annan invändning är att både statisk och dynamisk friktionskoefficent borde ha uppmäts. Jag gissar att dynamisk friktionskoefficient är viktigare än statisk.

Anonym sa...

Sydde, we all need technique courses, some more than others ;) KKH on Sunday?