tisdag 18 september 2007

Frankenformaliteter

Den absolut sista delen för den här gången. Det har varit mycket och struligt med bilderna. Blogspot har valt att sålla bort några av bilderna som vi själva har ladda upp men sett mellan fingrarna när vi helt plumpt stjäl bandbredd från andra websidor. Det finns mer historier att berätta från Franken. Olofincidenten är ju given men jag har själv varit inblandad i en ännu mer skrattretande incident i Andeltodrom som Olof mer än gärna kryddat återger. Jag lovar, den kommer inom kort. Den behöver bara mogna lite till så att den blir lika härlig som en vällagrad Münster.

Resa dit
Egen bil till Franken funkar fint då det ligger hyfsat nära Sverige. Vill man dock vara lite mer bekväm och flyga har man dock några alternativ att välja mellan. Ryanair till Hahn är det billigaste. Vill inte gärna rekommendera Ryan. Det ligger dels långt bort, har du otur fastnar du i kö på autobahn, och dels är Ryan jävligt sunkiga i allmänhet; bara 15 kiloslimiten är tuff att klara med allt klätter- och campingkrimskrams som ska med. Rådet är alltså att inte flyga med Ryan och boka något annat snabbt innan någon preisknüller i erat sällskap hinner boka till Hahn. Bättre är då att flyga direkt till Nurnberg även om det innebär en mellanlandning. Då hinner man klättra samma dag om man väljer rätt flyg och är du ute i god tid blir det inte så värst mycket dyrare. Godtagbara alternativ är också Frankfurt (den riktiga) eller Munchen men det tar typ två timmar om man klarar sig från köbildningar på autobahn.

Hyra bil
Bil är billigt att hyra. Leta lite bland de etablerade bolagen så hittar ni alltid något. I somras hyrde vi en liten 206a i tre veckor för drygt 4000. Ingenting, om man är några som delar.

Bo
Det vanligaste är att man tar in på Oma Eichlers camping. Det är billigt och det finns gott om klättrare att umgås med. Känner du för att lyxa till det kan du hyra ett skjul för bara en euro extra per natt. Ett värdigt alternativ om man inte orkar släpa med sig tält och liggunderlag. Jag har kört med både kudde, lakan och duntäcke vid flera tillfällen. Ännu lyxigare blir det om du tar in i något av de rum som Martha har till förfogande. Då får dessutom ett schysst kök och fria varma duschar. 10 euro natten kostar det kalaset vilket är betydligt billigare än de pungslag som de svenska lågprisalternativen vandrarhem delar ut.
Nackdelen med campingen är att den inte ligger optimalt placerad. Jag hade hellre sett att den låg i närmare Waischenfeld, Gössweinstein eller Pottenstein så att man skulle ha lite närmare norrut. Tyvärr, är de dyrare och dessutom nersmetade av tyska Michael Bolton look-a-likes. Våran kunsper är dock som vanligt ganska begränsade men vässa tyskakunskaperna och ta en titt på den här sidan.

Förare
Det finns numera en uppsjö guideböcker över Frankenjura. De som gäller är de som är författade av Rökers eller Schwertner

Röker
Bra skit: De absolut bästa vägbeskrivningarna och klippskisserna. Detta gör att jag föredrar föredrar deras förare.
Dålig skit: Inget stjärnsystem. Även om det är en stjärnor är en subjektiv fråga är det ändå ett bra hjälpmedel. Att klättra de leder som har mest krita kan leda till att man hänger på leder som Leftfield istället för Ruptur eller Osho. På minussidan hamnar också fotona; Röker är verkligen mycket människa. Endast killen i 7+8 övertrumfar Röker.

Harald Röker

Schwertner kompletta
Bra skit: Snygg layout och fina bilder och stjärnsystem. Även om stjärnutdelandet i vissa fall känns som ett mysterium.
Dålig skit: Enbart på tyska men det går ganska bra ändå. Vägbeskrivningarna och klippskisserna kan vara lite väl enkla i bland. Framförallt kan vägbeskrivningarna skicka i väg dig på irriterande irrfärder i buschen.

Schwertner Frankenjura Extreme
Denna förare är den senaste utkomna och fångar upp det "bästa" för 8 och uppåt.
Bra skit: Du får det mesta av du behöver samlade i en bok. Den är på engelska.
Dålig skit: Samma problem med vägbeskrivningarna som i den kompletta föraren. Jag håller inte riktigt med Simpson, som inte verkar ha kollat in föraren så mycket. Fråga bara Kalle och Elias hur länge de letade efter Planetarium. Du missar också en del ställen som inte finns med som till exempel Illafells grotte som i mitt tycke är några snäpp bättre än Wolfsberger grotte.

Markus Bock

Vilken ska man då köpa? Har du råd och ska stanna lite längre i Franken skulle jag satsa på Rökers båda. Annars är det Frankenjura Extreme som gäller. Samtliga finns att få tag i på Eichlers camping. Där finns även blädderex så att du kan skaffa dig en egen uppfattning innan du slår till.


Okej, det var en jävla massa klippor. Vilka ska man egentligen sikta in sig på om man bara stannar 1-2 veckor?

I 7a-7c registret bjuder vi på följande bukett: Weisenstein, Marientaler wand, Diebelsloch, Schlossbergwand, Roter fels och Heldwand till att börja med. Klättrar du hårdare kan du börja med Schlossbergwand, Holzgauerwand, Rolandfels, Waldkopf, Krottenserturm och Eldorado så håller du dig sysselsatt ett bra tag.Güllichmåsten: Centre Court 10-, Killer 10, Ghettoblaster 10-10+, Wallstreet 11- och Action Directe 11. Någonstans i den här listan måste du stöta på patrull.

"Regnsäkra" En riktig livräddare under slaskiga sommarmånader. Denna kunskap kommer att behövas men bortsett det allmänt otrevliga med att traska omkring i regn på en camping går det ganska bra att klättra bara man vet var man ska.

Mannen, myten och trikån.

Bärenschlucht, Holzgauerwand, Puttlachtal wand, Eldorado och Rolandfels
Håller sig torra länge.

Breitenstein
Ligger högt och är öppet. Du kan bli blöt men de branta lederna klara sig bra.

Freudenhaus eller Aalkorber Wände
Det kan spöregna men förvånansvärt nog klarar den sig ganska bra. Bra leder är Ejakulation 8 som iofs är lite knivig att toppa när det spöregna som värst och de lite hårdare turerna till höger eller uppe vid Silberne Sterne.
Silberne Sterne


Roter fels
En stor del av väggen skyddas av ett överhäng på toppen. Det är inte alla leder som går hela vägen upp.


Heldwand
Heldbräu 8 och Gunter Priem 9-/9 liksom några av turerna till höger på klippan klarar sig hyfsat. Det kan dock bli lite fuktigt på nederdelen.

Schlossbergwand
Klarar sig bra från regn men blir väldigt fuktigt efter någon dags regnande. All krita suger åt sig fukten på ett utomordentligtsätt. Det rinner också igenom. De lite lättare lederna till höger om Hochspannung brukar dock gå att klättra. Det går hyfsat att klättra om det just har börjat klättra. Har det regnat några dagar: åk bara dit för de lite lättare lederna.


Bouldring i Franken.
Glöm det. Snoka reda på några filmer på nätet. Traverser. Vad mer kan man säga? Lämna paddan.

Inga kommentarer: