fredag 31 augusti 2007

Franken fortsätter...

Nu börjar vi närma oss de klippor som ligger allra närmast Eichlers camping. De kanske inte är riktigt lika fina som de uppe i Puttlachtal men det saknas inte klassiker för det.

Staffan Karlsson fotar Jon på Massacre.

Vi inleder med att ta oss an Sorangerwand. Soranger är ett ganska nytt område som egentligen inte är särskilt märkvärdigt men det har vunnit stor popularitet. Klättringen är som vanligt ganska brant eller riktigt brant och det går att hitta en och annan pocket av det lite aggressivare slaget. En riktig kanonled i Massacre 9+ och några som är rätt ok. Av de hårdare lederna till höger är det egentligen bara Doppelpack 10-som är riktigt fin. Lechte Beute 10- är ett one-movewonder som ofta är blöt och Di zwei musceltiere 10- är väl egentligen bara populär för att den ger mycket grad för låg ansträngning. Hungry Eyes 8+/9- är också fin och kräver en del powerendurance för att släppa upp dig. Även för den moderata klättraren finns det en del hyfsat i graderna 7-8-.


En ung Lars Pettersson klättrar Pickelsau 9- i Soranger. Olof Eriksson vid kameran.


Strunta i Klagemauer om du verkligen inte är sugen på att studera ordentligt polerad kalksten. Här har generationer av tyska och internationella klättrare slitit ner greppen till marmor. Rulla hellre ner några hundra meter till Grüne Hölle. Också det ganska polerat men fortfarande klätterbart. Här är det framförallt Vögeln Verboten 9+, Bastard 10 och någon annan av de hårdare turerna som lockar men en och annan av de lite lättare lederna är också klätterbara typ Sultan of Swing 9- och Isolation 8-.

Fortsätter du nerför backen från Grüne hölle och korsar en liten väg hittar du den lilla men fina Endorama. Återigen behöver du inte bry dig om du inte klättrar 9 eller uppåt. Här får man lite Rêve de papillion-feeling på på Ratz und Rübe 9/9+ och Glaspatronenmatch 9+/10-. Båda mycket fina. Är du på sändarhumör kan du ge dig på New Orleans Heavy Weight Division 11-.

Sydde klättrar Fight Gravity.

Både Wolfsbergergrotte och Zehnerstein ligger på gångavstånd på campingen. Zehnerstein är ett relativt stort och högt område med många leder för medelklättraren. Wolfsbergergrotte är en liten grotta vars popularitet mest bygger på närheten till campingen. Inget fel på lederna men klippan är liten och det är väl egentligen bara en eller två leder värda att göra. Orang Utan 9- och Grüne Banane 9+ är publikmagneterna. Fortsätt vidare när ni har gjort den. Kanske till Richard Wagner Fels och känn på de närmast obligatoriska klassikerna Fight Gravity 8+, Magnet 9 eller Amadeus Schwartzenegger. Jag skäms att behöva säga detta men jag har ännu inte haft nöjet att göra detta. Nästa gång så... Men jag fick en bild på Sydde när han gick Fight Gravity förra året.

Lika klassiskt är grannen Dachlwand. Och här liksom på Richard Wagner fels är det polerat. Här finner ni ytterligare kreationer av Kurt Albert som Power of Love 9- och Goldenes Dach 8+. Jävla tyskar - efter Soranger har du Hungry eyes sjungande i huvudet i flera dagar och så denna: Power of Love. Vill man inte klättra fullt så hårt finns det några fina leder på Ziegelmühler wände en liten bit därifrån. Men det är väl inte det vi vill? Så vi fortsätter istället till Eldorado.

Bruno känner Stone Love. Katrin vid kameran.

Eldorado gillar vi. Kort, brant och pockets. De flesta som ser Eldorado för första gången brukar fnysa åt klippan men när du väl kliver upp skönjer du rent guld på väggarna. Här hittar du både Güllich- och Moffatklassiker och det är något alla är på jakt efter. Ekel 9+ och Stone Love 10+/11- är mest kända men egentligen är alla värda att klättra om du har nivån.

Anders känner Ekel. Katrin fotar.

Innan vi helt och hållet knyter igen tipin för den här gången tar vi en liten tur till Schüttermühler wände och tar oss en titt på Thriller 10- och Killer 10. Naturligtvis är det Güllich som står bakom dessa två.
En nyblonderad Bene på Killer. Foto från Jörg Zeidelhacks sida www.vision-z.com.

I nästa avsnitt kommer vi tack och lov avsluta detta tröttsamma flöde av klippor och leder.


Trist video på Ruptur i Marientaler men hur gammal kan han vara? 10 år?

Inga kommentarer: