tisdag 10 november 2009

Stockholm stinker

Det bjuds stor show borta på bannersiten, såväl svensk- som globalsida bereder nöje. Eftersom vi inte kan lägga band på oss hela tiden - ibland måste vi få lätta lite på trycket - kommer vi illustrera senaste juniortävlingsdiskussionen med ett stycke pivottabell.

Jag började träna juniorer 1994 och jag var förbundskapten för juniorlandslaget i fyra år. Då fanns det knappt några väggar och på vissa rådde 16-års gräns. Nivån då var ändå betydligt högre än vad den är idag men kanske 50 gånger fler juniorer som tänar klättring.

Detta är för mig fullständigt ofattbart. Skulle de juniorer jag tränade då tävla idag så skulle du förstå hur extremt underligt det är. Notera vidare att den internationella nivån har gått upp flera grader sedan dess medan den sjunkit i Sverige.

Dessa jag tränade var på inget sätt stora talanger...det kan vi ju se på vilka internationella resultat det har fått ihop.

När jag var förbundskapten sattes störst fokus på att åka på träningsläger till Holland. Idag sätter man fokus på Europacupen där de bara blir totalt tillintetgjorda.

Skulle jag börja träna en grupp nybörjare så skulle de efter ett år slå de flesta, enligt den nivån som rådde i GBG. Vi pratar ju om att nästan ingen kan onsighta 7a. Det kan jag få min morsa att göra efter ett par pröva på klättringar. De flesta jag tränade onsigtade 7a efter två år och en gjorde det efter två månader.

Med tanke på detta så måste det vara några som totalt bromsar utvecklingen i Stockholm...eller föreslå du en bättre hypotes. Varför får man inte fram Eskilstuna exempel i stockholm?

De jag tränade körde 4-6 gånger i veckan för att de var så kul. Hur ofta tränar juniorerna idag? Tycker de inte de är lika kul...och varför då i såfall?



Vi vill inte gå in allt för mycket på detaljer men vi diggar helt klart sådana här kraftfulla debattinlägg. Vi fick ett sug att kolla på hur det låg till med saken. Med ett stycke slutställning juniorcupen och ett stycke Excel snodde vi snabbt ihop en pivottabell där vi fick en översikt över hur många poäng respektive klubb fått i snitt och hur många deltagare från varje klubb har haft.




Om vi bara tittar på klubbar som haft fler än fem deltagare ser vi samma sak som Jens. Stockholm underpresterar kraftigt i jämförelse Solna och Eskilstuna. Stockholm! You stink!

Ps. Vi tycker fortfarande att 300 kronor för 2 timmar träning är som hittat. Att debitera 150 kronor i timmen är inget annat än ren välgörenhet. Skynda fynda!

11 kommentarer:

Bruno sa...

De här siffrorna är naturligtvis svårtolkade. Begränsar man urvalet och tittar på de främsta i varje klass, spridning inom klustren och så borde man kanske kolla på snittpoäng per deltagare.

Exempel: Matilda har bara varit med en gång(?) och drar på det sättet ner snittet för Stockholm.

Ta det med en nypa salt. Liksom det som skrivs på världens mest betydelsfulla site någonsin.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
AK sa...

Anonyma kommentarer/förolämpningar hör inte hemma här.

Bruno sa...

Anonyma kommentarer är ok så länge de inte är allt för lumpna. Den gränsen avgör vi.

Anonym sa...

300 spänn.
Efter moms och inkomstskatt/soc. avg. blir det 60 kr i timmen i vinst: Det var snällt av Jens.
För han skattar väl...
Chrille

sydde sa...

...jag har anmält min morsa till en kurs. Nu ska det fan bli ordning på onsightandet morsan!

Anonym sa...

Och nu så hotar tidernas sämsta tränare att göra comeback, nu med gradgaranti.

AK sa...

Många personliga erfarenheter av honom som tränare?

Bruno sa...

Inga personliga erfarenheter av honom som tränare så där säger vi pass. Tror dock att det är välinvesterade pengar för den som är relativt ny i gemet.

2 timmar coachning är billigt.

Finns definitivt sämre tränare...

Anonym sa...

Ali, svar ja.

annanonym sa...

Är inte "tidernas sämsta tränare" allt för lumpet?