torsdag 12 februari 2009

Fråga Lund

Steklund* är något av en modern renässansmänniska. Vi passar på att utnyttja hans djupa inskikter i kemi och geologi för att bringa lite klarhet i den underhållande diskussion som pågår på dottersiten.


1. Vilken effekt har värme på krita?< Krita innehåller ju en del så kallat kristallvatten som kanske kan frigöras vid excessiv eldning, och isf kan man ju få någon slags calcit/dolomit-variant. Har dock aldrig sett något sådant så det är svårt att riktigt föreställa sig men det är inte omöjligt. Kanske rör det sig snarare helt enkelt om att någon smällt på jäävligt mycket krita.

2. Formationer som kan vara känsliga för värmen är inte det saker som skulle ryka under normalt klätterslitage oavsett?

Om man eldar länge på små flakiga grepp så kommer saker att hända. Stenen innehåller ju en del vatten och kan givetvis expandera och krympa i volym vid snabba temperaturförändingar. Jag ger mig dock inte på någon gissning på hur mycket det rör sig om. Samma sak gäller dock här - jag har aldrig hört om någon som sabbat grepp genom eldning. Rör det sig om choss som i ******** så skulle iaf jag dra mig för att elda länge på iskalla grepp för att sedan börja slita i dem. När det rör sig om större grepp och formationer så har jag svårt att se att eldning skulle ha någon effekt - man får ha i åtanke att granit har hög värmekapacitet (det krävs mycket energi/värme för att värma upp en volymsenhet) och eldningen påverkar i princip bara ytan samt kanske ett par millimeter in i berget

*Må hans knä läka snabbt.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Krita som används inom klättring består väl främst av magnesiumkarbonat, hur skulle det kunna omvandlas till kalcit/dolomit bara för att det förlorar sitt kristallvatten?

Anonym sa...

Du kan va kalcit/dolomit!

Anonym sa...

Lägger man en kolbit under Steklunds crimp så blir det en diamant, skulle inte förvåna mig om krita blev till dolomit ;)

Anonym sa...

Magnesiumkarbonatet innehåller i den krita jag använt kristallvatten. Huruvida alla kritproducenter använder samma magnesiumkarbonat kan jag inte svara på. Du kan ju ha rent MgCO3 men det finns ett flertal hydrerade varianter (MgCO3 * nH2O) på magnesiumkarbonat som är vanligare förekommande än ren Magnesit (MgCO3) i naturen. Att jag nämner kalcit beror på att du aldrig hittar rena mineral - rent magnesiumkarbonat hittar man i praktiken aldrig utan det innehåller normal en hög andel Ca. En 50/50 blanding av CaCO3 och MgCO3 benämns dolomit. Vidare kan man etc. osv. Snark...
/Stefan

Anonym sa...

"Vidare kan man etc. osv. Snark..."

Den var fin. :)
(sagt av mig som annan kemist, åtminstone med avgångsbetyg från CTH Kemi)

Hasse sa...

Fantastiskt skönt att på svar på tal av kompetent folk!

Hasse - tyvärr(?) inte geolog!