onsdag 4 februari 2009

Exklusivitet?

Ett par dagar sedan skrev DN en artikel om ett nyöppnat gym i utkanten av byn. Några rader i artikeln fick mig att börja tänka efter. Vi tar en titt på två av dem.

Flera gymkedjor ökade sin försäljning i fjol, trots lågkonjunktur.”
Att byns nuvarande 3 klättergym har ökat sin försäljning kan ingen frekvent besökare ha gått miste om. Att det totala medeltalet av utövarna har ökat är en underdrift, det har exploderat.

Kul för sporten, dock mindre kul för oss gamla rävar som trivdes så bra i de mindre befolkade lokalerna. Det är en påtaglig skillnad på vinterhalvåret. När väl säsongen är igång, med komfortabla förhållanden så är detta inte ett problem, såvida inte alla motionärer bestämmer sig samma dag för att börja klättra ute.

Ett av XXX försäljningsargument är just att kunden aldrig ska behöva vänta. Därför har gymmen en gräns på 3.000 medlemmar.”
Tänk hur fantastikt detta skulle vara. Aldrig vänta. Eller behöva uppmärksamma någon om att du tänker ge dig iväg på en boulder, så att denne närgångna, disorienterade person kommer att stå precis under dig och invänta en ambulans, in case shit happens.

Att personer som närvarar i klätterhallarna är ouppmärksamma, tycks lösa sig med lite erfarenhet. Man behöver bara få en spark i huvudet för att bli påmind om att det kan gå illa ibland.

Är det för exklusivt för en gammal bohem kultur att efterfråga ett maxantal på gymmen? Gud vet att det skulle vara ett lockmedel för de som gillar att närvara på Karbins Boulder Open. Max 80 pers! Först till kvarn.

Friskis och Fläskis, ursäkta, Svettis, har sedan tidigare ett internetbokningssystem för sina klasser. Är det alldeles för hightech för något så enkelt som endast behöver ett par skor och möjligen lite krita?

Det finns många förslag till just BO situationen, men de tänker jag inte gå in på här och nu. När jag tänker efter, så tänker jag låta bli helt.

The School Room har de flesta hört talas om. Lokala Sheffield klättare som inte har ett medlemsskap på gymmet anser att det är alldeles för elitistik med ett gym som kräver inträdelse prov eller rekommendationer av befintliga medlemmar.

Oavsett om Stockholm får sig ett fjärde gym med eller utan sk exklusiva förmåner såsom begränsat antal medlemmar eller personlig borstare, så behövs det inom den närmaste framtiden.

Det enda inträdesprovet som bör vara aktuellt utöver SKF’s behörighetsprov är en vett och etikett genomgång. Får man underkänt på den delen så delar jag mer än gärna ut några hoppsparkar.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Utan att ha tillgång till gymmens inträdesstatistik så känner inte jag att det är någon direkt skillnad på antalet besökare på gymmen i Stockholm under den tid jag har bott här. Första Verket kunde ju kännas ganska fullpackat när man kom från Uppsala på lördagarna i mitten av nittiotalet.

Antalet besökare på BO brukar ju vara självreglerande. Är det för mycket folk en gång brukar det vara färre nästa. En snabb genomgång av resultatlistorna ger en median kring 75 deltagare under högsäsong. Endast vid 4 tillfällen är antalet inlämnade scorecard över 80 sedan sommaren 07.

Jag stör mig nog inte lika mycket på folk som du. Konstigt, eftersom du som fisken i vattnet på ett överfyllt Debaser eller får du spel där också?

/Bruno

AK sa...

Med ett 6 pack öl i systemet så ser jag knappt 2 meter framåt. Får nog börjar köra en Chrille P och låtsas dricka vatten när det egentligen är något annat transparant.

sydolf sa...

Jag höll på att bli galen av trängseln på senaste Verket-träffen (tävlingen). Kanske är det bra med maxantal deltagare - om inte annat så för säkerheten? En vanlig dag blir det nog väldigt sällan så fullt även om man förstås kan tycka att det är drygt att få vänta för mkt, eller behöva se upp för fallande kompisar hela tiden. Karbin har ju blivit betydligt trängre, men tycker ändå inte att det är ett jättestort problem.

Anonym sa...

Och lika trångt var det på Centret på senaste 50-fresh. Det är en tunn linje mellan att få klättra problem och vara en skitstövel och tränga sig fram. Lyckligtvis är jag en skitstövel så jag slipper tänka på det.

Karbin har väl blivit trångt för att de byggt det trängre. Nu ska ju alla gå direkt under bouldrare när man ska byta sida av hallen.
/J

Anonym sa...

För mig är det två faktorer som framförallt kan hålla mig borta från inomhushallen:

1. Trängsel
2. Frånvaron av "utomhusproblem".

Chrille

Anonym sa...

Det här med ensamhet och klättring känns inte riktigt det lirar, även om jag personligen sticker ut själv då ocjh då.

Personligen har jag inget problem med antalet personer på gymmen. Kan ha att göra med att jag tycker att det sociala är en av tillgångarana i den här sporten.

Ang felplacerade bumlare så hoppas jag att andra bumlare säger till dem felplacerade bummlarna. Felplacerad kan man vara även om man fått x antal skor i munnen genom årens lopp. Sen gillar jag ju att DAB:a folk så.......

En typ av tävling där man får klättra fritt men under kontrolerade former, låter nästan som en lördag med polarna efter BO? Skämt å sido ett mellanting av en klasisk uppstyrd tävling och B/O skulle vara kul.

Drömmen är ju att kunna öppna ett renoldlat bouldergym mitt inne i stan med fulla rättigheter osv mm.

Anonym sa...

Chrille, med tanke på de tider du brukar föredra att utöva din sport lär ju inte trängsel vara något problem.

Kommer du till Karbin vid någon av dessa tidpunkter kommer du dessutom att ha all tid i världen till att skruva upp ett "utomhusproblem". Många som bygger problem försöker annars att bygga problem som har utomhusliknande drag men då inspireras de nog mer av Font, Hueco och Rocklands än av Nåsten, Kjuge eller Kolartorp. Eller vad menar du med "utomhusproblem"?

Jag kanske misstolkar ditt "utomhusproblem". Du kanske menar att inomhus inte är utomhus och att det aldrig är möjligt att skapa ett utomhusproblem inomhus. Åtminstone inte så nära att det duger åt dig?

Personligen gillar jag både och har inga problem att det inte motsvara varandra.
/Jon

David sa...

Är det inte ironiskt att när vi försöker hitta förslag på att öka gemenskapen inom klättringen (det var faktiskt bättre förr) så blir det tyst som i graven, men när man har chansen att klaga lite så blir det hur många kommentarer som helst.

Klart att smärtgränsen är nådd när folk tar ett rep och sedan behåller det för att det inte finns några andra lediga eller när man bouldrar på verket med risk för mer eller mindre hård landning.

Jag rekommenderar varmt fredagkvällar, lördagmorgonar och söndagmorgonar.

Någon måste ju dra in feta cachen också, någon som sett Jacob eller Pete nynna på "det går bra nu" på sista tiden?

PS. Jo, det blir nog bättre om man hade fulla rättigheter ;)

hassemannen sa...

I Umeå så hade "baröverkroppsklubben för inbördes beundran med kraftiga bröl" en helt briljant taktik för att kissa in sitt revir.

De såg till att precis allt på vissa sektorer var precis så hårt så att de själva precis kunde ta sig upp mha alla grepp. Typ nästan alla leder som de skruvade upp var sk projekt och ingen annan fick skruva leder.

Man måste ändå ge dem lite cred för att det alltid fanns områden där man kunde vara sig själv ;-)

Nu är detta bara en skarp gissning men jag skulle gissa att denna modell är väl beprövad i götet?! (jag har dock ingen riktigt bra motivering på varför jag tror det)

Magnus sa...

Bygg eget...

http://stromback.blogspot.com/

Magnus

Anonym sa...

Men det betyder ju Villa, Volvo och Vund. Funkar inte.

E9 sa...

Well om ni nu lider av trangsel sa kan ni ju alltid testa RIKTIG klattring dvs med rep och sa har ars ocksa med is yxor och stegjarn etc.

Det kan ju ocksa fungera som en del av regeringens nya stimulanspaket dvs okad konsumtion ar bra for den globala kapitalismen sa da ar det sakert bra for de breda massorna. Och Jens har ju rapporterat om hogkonjungtur pa ISPO sa Get out and shut up.

Anonym sa...

I götet är bar överkropp på gymmet en invit till andra att haka på och nypa.
Om bar överkropp i Umeå har motsatt effekt säger det väl mer om kroppsbehåringen än om själva revirhävdandet.

hassemannen sa...

Mig veterligen så finns det inga GBG-infödingar som bara ger "en invit till andra att haka på och nypa".

Visst finns det extremt trevliga GBG'are men dessa är sk första generationen.

Bar överkropp är för mig helt egalt men när fitness-klättrarna bara gör saker skitdåligt för att hamna i centrum så blir jag lite drabbad/irriterad.

Anonym sa...

Det var någon som nämnde gnäll? Själv hör jag konstruktiv kritik och bevis för ett klätterkollektiv som strävar framåt.

Om någon tycker att trängsel är kass, och har ett förslag på lösning. Blir jag bara glad att andra som inte håller med säger nått? Och gladast blir jag när någon säger nått i stil med att lösningen finns att hitta på höga berg där man måste använda isyxor.

Själv kan jag tippa om undersidan av trappan på mitt jobb. Ett ställe där du garanterat är ensam men samtidigt bjuder på fet publik som avgudar dig om du gör en enarmare i bar överkropp.


Pierre

Anonym sa...

Do it!

Anonym sa...

True that.