fredag 20 februari 2009

Fredagsmys

Sen en vecka tillbaka har jag producerat tillräckligt med snor för att lösa delar av världens matförsörjningsproblem. Tyvärr är världen ännu inte riktigt mogen för denna revolutionerade näringsrika och läckra produkt så vi får kanske dras med hungerproblem ett tag till. Dessutom har jag själv inga avsikter att säkerställa produktionens kontinuitet. Möjligtvis kan man lösa det genom centralt belägna depåer dit allehanda filantroper kan bege sig och deponera sin last, lite som UFF-boxarna fast lite mer urk så att säga.

Innan vi avslutar den här väggen och jag beger mig med Chubby Hubbie och hans KC-pack till den magiska skogen har vi några ämnen som vi ska bena ur.

Först och främst är det enkäten och som ni har förstått är det ju inte vilken stad som är bäst att klättra i vi mäter utan, i vanlig ordning, något annat underliggande. Vi kunde tidigare konstatera att vi hade femton läsare som bouldrat 8a eller hårdare. Vi har alltså att göra med en bunt lögnare. Lögnare kanske var att ta i, låt oss kalla dem "Drömmare" istället. Samma 15 personer tror säkert att det är bättre att bo i Stockholm. Här talar vi inte om lögn och dröm utan om ett litet mörkt trångt hål fyllt av självförnekelse och destruktivitet samt små dvärgar som karvar hälsenorna med en rostig skalpell. Nästan 50 procent sitter i det hålet. Göteborg har bättre klättring än Stockholm. Inomhusscenen har dessutom spottat ur sig klätteress och boulderfantomer så som Sennelöv, Belhaj, Högström, Idegren och Susena - inte heller på den här punkten går det att invända. Vi har också några bokstavstrogna som förefaller lite stötta.

Här är den ultimata oinskränkbara listan över Sveriges bästa klätterstäder:

1. Umeå
Umeå = iksu + i20-stenen, som Hasse så träffande formulerar det. Om det finns en ekvation som fångar klättringens innersta väsen så är det denna. Till och med Wiklund hade varit stolt över detta uttryck

2. Gävle
"Hur många fler städer kan stoltsera med ett inomhusgym, där man har egen nyckel och kan träna vilken tid på dygnet som helst för 900kr/år". Hur invänder man mot detta? Just det, det går inte. Och som ni kanske noterat har vi genom hela TBSs existens love-bombat stenblocken i Gästrikland.

3. Göteborg
Se ovan.

inte ens nära: Stockholm.

Inga invändningar mottages. Vi är foten som trampar i ditt ansikte. I evighet. Grattis Umeå, fan vad bra ni har det just nu!

---
Antitävlingslobbyn är visst i farten på dottersiten . Antitävlingslobbyn? Ni kanske har hört om den förut men bara viftat bort det som en dåres vansinniga fantasier. Men visst finns de - på riktigt. Ett hemligt nätverk med blodiga intitationsceremonier och där träffarna allt som oftast går ut på att venetianskt maskerade knulla i grupp med syfte att motverka tävlingsklättringen i Sverige (och lite för att Stormogulen tycker att det är upphetsande). De är stora och de är mäktiga och därför kommer Mats Es jeremiad "Kom igen klättersverige - ta lite ansvar... " att falla lika platt och krossas mot marken som en övermogen apelsin i Salamanca.

Men det var ju faktiskt så att vi fick tillfälle till en miniintervju med ett regelbundet återkommande inslag på den svenska klätterscenen om varför han valde att inte delta. Kortfattat blev svaret att det inte var motiverande att åka så långt för en dags klättring. Samtidigt var SM i Halmstad inte så lockande eftersom det sträckte sig över två dagar. Somliga blir aldrig nöjda, eller hur?

Thats it. Nu drar jag till Font.

10 kommentarer:

sydde sa...

Minns att Anders och Måns i ett sina tv-program undersökte hur mycket snor en människa producerar under sin livstid. Det är jättejättemycket. Det allra mesta sväljer vi. Mums.

Bruno sa...

Ungefär en halv liter per dag får man i sig när man är förkyld.

Regelbundet inslag sa...

Att Halmstad blir svårt beror på att det är Metallica på söndag kväll och inget annat.

Bruno, varför tävlar du inte?

jon sa...

ja ja ok, konserter får anses vara laga förfall.
Exempel på laga förfall är

1. avbrott i allmänna kommunikationer,
2. plötslig sjukdom (läkarintyg krävs regelmässigt),
3. någon annan hindrande omständighet som man inte kunde förutse såsom musikevenemang, plötsligt superstick eller liknande

Arbete eller semester räknas inte som laga förfall. (http://www.gotahovratt.dom.se/fragor3.htm)

Även om jag själv inte skulle gå på Metallica har jag full förståelse.

Jag då? Det roar mig inte. Mer om detta vid annat tillfälle.

Anonym sa...

Mats borde prova på en klättertävling. Börjar bli ganska tröttsamt och höra hans eviga tjat om pengar till juniorverksamhet bara för han har en son eller dotter eller vafan det är som klättrar.

Mats sa...

Tröttsamt var ordet sa Bull...

/Mats

Mats sa...

För det var väl inte pengar det handlade om - eller? Jag trodde det handlade om att jag gärna skulle se att fler klubbar hade verksamhet för sina barn- och ungdomar och att fler av dem ochså skulle vara med och arrangera tävlingar. Jag tror faktiskt det blir så mycket bättre om ni gör det än om jag gör det.

Det är både en son och en dotter...

Högaktningsfullt
Mats

Anonym sa...

"Jag trodde det handlade om att jag gärna skulle se att fler klubbar hade verksamhet för sina barn- och ungdomar och att fler av dem ochså skulle vara med och arrangera tävlingar." Ok, de va gratis förlåt.

AK sa...

Ska ni (anonyma) ger er på eldsjälar som Mats så anser vi på redaktionen att ni åtminstone ska våga namnge er själva. Annars är det bara onödigt och orespektfullt gentemot oss som vill föra klättersverige framåt.

Mats sa...

Vem som helst är välkommen att debattera "Barn och Ungdomsklättring" med mig. TBS kanske inte är platsen för en sådan debatt. (Vet inte ens om det finns en plats... 8a har ju sina sidor...) Även "Anonym" må där göra sin stämma hörd - fast med ett namn, det är lättare att snacka då.

Vad beträffar det som tröttar "Anonym" kan jag bara lova att det kommer att bli värre (för jag kan vara en extremt tröttsam typ) men att det finns en lösning.

Mats