onsdag 18 februari 2009

Stockholm? Göteborg?

Linkan ställer en inspirerad fråga i föregående inlägg. Vi bortser från dottersitens klejm om att Göteborg skulle vara Sveriges (och därmed världens) bästa klätterstad och ställer oss frågan vilken svensk stad om det gäller klättring. För att underlätta utesluter vi alla byar med färre än tvåhundratusen invånare - no- offence, men vem vill bo i Gävle, Umeå, Uddevalla, Kristianstad eller Västervik året runt liksom.

Spontant känns ju Göteborg som det givna alternativet om man ser på utomhusklättring, även om klättringen i Stan inte behöver skämmas för sig är den inte riktigt lika omfattande som i väst. Problemet med Göteborg är inomhusscenen. Visserligen har de fabben med ok bouldring och en finfin tortyrkammare och Klätterborgaren gör anspråk på att vara Sveriges största klättergym (när det i själva verket är ett förvuxet Stallet i Uppsala). För den som månar om vinterträningen är Stockholmsgymen rena drömmen. Nya problem som byts varje månad, enbart på Karbin sätts det nästan upp hundra problem per månad, och leder som byts med nästan samma frekvens på branta och fina väggar. Senast i Göteborg pyrde ett visst missnöje hos locals över led- och problemhygienen på båda gymen.Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är flygmöjligheter. Och så ska vi glömma Malmö eller ska vi?

Stockholm, Göteborg? Nej, det är ju i Paris vi vill bo. Tomten vilar upp sig i Bas alldeles efter julhetsen.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Göteborg är bra men Alingsås år bättre.

Anonym sa...

west side is the best

Anonym sa...

Mycket beror förstås på vilka preferenser man har men minst usla svenska stad ur klättersynpunkt måste väl ändå va Göteborg - trots överrepresentation av slabbar, spickor och uselt väder. Det finns ju sten och klippor överallt.

Anonym sa...

Ingen vill bo i Uddevalla!


/DO

Pär sa...

Barcelona före Paris. A shit load of bouldering också.

Anonym sa...

Fabben var sunkigt o smutsigt som fan. Borgaren var mycket bättre. Men när jag var där, var det alldeles för lite bouldering..

Anonym sa...

Måste säga Götet, trots att jag klättrat för lite där. Men jag blir smått sjuk varje gång jag åker dit och ser alla klippor överallt. Och frun blir glad att jag så gärna åker med dit och besöker hennes mamma och syster (som råkar bo i Utby).

Anonym sa...

Nästan 50% lever i någon form av förnekelse!

/Bruno

Anonym sa...

Det spelar ingen roll vart jag bor, jag behövs överallt!

Anonym sa...

Ja du herr Bruno, du vet ju hur du ska bemöta dina vänner norr om Dalälven. För min del erbjuder Gävle bra med klättring (om man inte vill repa), och hur många fler städer kan stoltsera med ett inomhusgym, där man har egen nyckel och kan träna vilken tid på dygnet som helst för 900kr/år?

Hasse sa...

Umeå = iksu + i20-stenen ... hä bli int' bättre!

Anonym sa...

Felet med Stockholm är att man rent av drar sig för att dra ut och klättra då inomhus scenen är så pass mycket bättre.
Därför gör ett sunkigt gym susen ibland förutsatt att fina utemöjligheter finnes. Därför vinner Götet trots att jag aldrig varit där och klättrat..