onsdag 28 februari 2007

Practice & Ethics in sport climbing

Det är tomt på nyheter i dag. Tillförlitliga Dylan har, så vitt vi vet, gjort allt annat än att klättra. Från staterna hörs ingenting och Anja och Stef verkar ha gått upp i rök men rykten säger att de flytt regnet i Font och synts till i Tessin. I Göteborg klagar de på regnet och här i Stockholm slaskar det rejält. Norrlänningarna ägnar sig åt skoterorgier och i Skåne ligger det också snö. Carl-Ola lyckades dock göra någon av varianterna på Casperssens arete för ett par veckor sedan. Skånepågarna hade slarvat med borstningen på utsteget så Calle fick sig en riktigt marig resa på toppsvaet efter att ha klivit i en snöhög. Vi hade nog börjat gråta och ropat på helikopterassistans om vi varit i samma situation.

Men det finns en intressant rubrik under allmänt forum på kjuge.nu "Oskar har gjort Mandala 8a+". Imponerande!

Utbudet på på bra svenska klättersidor är förvånansvärt magert. 8a.nu som är den överlägset största siten har en hel del brister och ibland önskar man att den sköttes annorlunda. Det har säkert inte undgått någon att de flesta forum långsamt håller på att dö. Dagens största behållning är inte sällan dagens bild på crimp.se. All heder till crimp.se men det är lite magert för att stå sig en hel arbetsdag. Sweclimb.com är tyvärr riktigt boring.

Det har blivit en hel del gnäll på 8a.nu den senaste tiden och vi har i högsta grad varit delaktiga i kakafonin. Det finns mycket som vi gillar med 8a.nu men det är just när det kommer till det redaktionella som vi har invändningar. Vår målsättning är inte att prata om 8a.nu och vi hoppas att vi inte behöver göra det i fortsättningen. Men... idag ska vi tala om etik och moral.

På 8a.nu finns en artikel som heter Practice & Ethics in sport climbing http://www.8a.nu/eng/articles/practice%20and%20ethics.htm summerar 8a.nu allt man behöver veta om etik och moral i lifestylesporten klättring. Det viftas vilt med kort av alla kulörer åt alla håll. Reversering är ett mycket känsligt ämne och behandlas i minst tre av punkterna. Vi gillar reversering så länge det inte innebär att gå ner på backen igen men det är ens sak och man brukar veta när det är ok eller inte - innerst inne vet man som det brukar heta. Etik och moral är ett centralt ämne inom sportklättringen och har därför placerats på ett av de första uppslagen i lifestylesportårsboken. Vi tycker att det är en aningen inkonsekvent att både agera bestigningsinkvisitor och att proklamera lifestyleevangeliet.

Flashbegreppet får sig också en genomgång. Är inte definitionen av flash allt som finns mellan onsight och redpoint: att klättra en led, med någon form av förhandsinformation, som man inte har klättrat förr. Enligt Shawn Boye har man mer eller mindre bränt onsighten när väl har sett var bultarna sitter - då vet man ju var det är lätt att klippa. Hur många poäng skall man få för en inspektionsflash eller skall de förbjudas helt och hållet?

Uppskattat är att det bara blir en ostskiva om man tillverkar ett grepp för att skapa en "superbe route". Innebär två gula ett rött eller är det tre som gäller?

Inspirerade av detta kommer vi naturligtvis att börja lägga upp linjerna för en Practice & Ethics in bouldering. Det är dags någon styr upp.

En punkt bör handla om paddans tjocklek vilken har en avgörande betydelse. Skåningarna är förstås pionjärer på området att påpeka orättvisan i att sitta på en 12 cm padda jämfört med en 8 cm. Scrolla lite på kjuge.nu så hittar hittar man en del. Det är ju viktiga poäng på scorecardet som står på spel.

Apropå scorecard har tekniska problem på 8a.nu skapat en del lustiga nyheter. Vad sägs om "Carl-Ola har INTE gjort 8A" och "8a.nu's own R Kelly a.k.a. Matt Adams has managed to grab the ascent of Fatman, 8b bloc, at Cuvier Rempart, Fontainebleau". Vi gillar inte-nyheter och vi kan tänka oss en hel uppsjö med sådana när det är riktig nyhetstorka.

Inga kommentarer: