torsdag 3 mars 2011

Die zwergnase

Under ett kort pass på KV häromdagen aktualiserades två gamla favoritämnen: snoppar och grader. I omklädningsrummet stod det en yngling och i bara kallingar och kliade på sin lilla zwergnase samtidigt som han förde en konversation om de olika gymmens för- och nackdelar. I gott och väl tio sekunder stod han där och reallokerade sina genitaler innan han tog på sig shorts och åter förde ner handen till den varma kalsongtryggheten. Och såg oerhört bekväm ut i situationen. Hans kompis verkade inte heller så värst oavslapnad. Imponerande av båda. Det förföll som om ingen av vederbörande såg något onaturligt i situationen. Jag pinnade ut och funderade en kort men obehaglig stund på det hela.

Lite senare hörde jag en kille som inte kom upp för en röd säga att ”den här är ju nästan Karbin-hård”. Om vi ska gå in på den populära metoden att genom diktat definiera rätt och fel i klättringen, konstaterar vi att grader eller points* är det centrala. Formulera om “if you want a friend, get a dog” med valfri klyscha som social gemenskap, ”läget”, naturupplevelse, frihet, inre frid, zen etc. Huuuuh. Det är troféerna vi vill åt, ingen slump att det finns både Big four och Big five i Rempart. Men så har vi den där förhatliga deflationen som tagit sitt grepp om stadens gym. Efter en kort diskussion med KPI-folket fastslogs det att insatsen är real medan graden är nominell. I den verkliga världen vill man ju varken ha särskilt mycket av inflation och i synnerhet inte deflation, även om du som privatperson skulle kunna argumentera för att det för ögonblicket är ganska schysst om allt blir lite billigare. Men det som händer i klättervälden nära dig är att all din reala kraft går åt helvete på en sketen liten lök. Är det någon som ens orkar lägga energi på att hetsa upp sig över att världseliten blåser upp graderna lite väl mycket när du har en ledbyggare på hemmaplan som dagligen dunkar upp en fet rulle färgglad tejp i ditt ansikte? Som regelbundet återkommande gästspelare på Karbins banor kan jag tänka mig att några av er har ett och annat att säga mig.

Någon har sagt att en svart ska vara max 6c+. På K2 händer det inte sällan att jag i godan ro värmer upp procedurenligt på blått blått blått och så några röda. För att lägga lite skön finish på uppvärmningen hoppar jag på någon svart. Intet ont anande sharmaliseras uppvärmningen plötsligt med ett desperat kroppsspänningsluggande mellan obefintliga sloopers. Kampen mot det förnedrande av att inte klara sitt ”uppvärmningsproblem” styrs helt och hållet av förmågan att behålla mynningarnas intakthet när hela bålstyrkan belastas till sitt yttersta. Förvisso ett bra problem men associationerna går mer mot The Vice än till la Joker.

Än sen, kanske ni invänder, det är ju bara en färg! Nej, det är mer än så. Även om du är medveten om att det är tufft graderat, så är det ändå demoraliserande att behöva harva under sin upplevda nivå. Och vice versa: det är alltid uppfriskande att klara av att boxa lite ovanför sin viktklass. Vi kanske inte behöver dra det till ytterligheterna men på den gamla goda tiden brukade man säga att färgerna var hämtade från cirklarna i Font. Översättningen mellan Bas Cuvier och inomhusgym kanske inte är den lättaste att göra, därför brukar det generellt sägas att blå=4, röd=5, svart=6 och att vit fyller på upp till och med 7b+ där grå/grön tar över.
Är vi där just nu? Inte riktigt men vi blir i alla fall starka av det.

Många ord för att säga ganska lite.

7 kommentarer:

Mezzner sa...

Självklart är detta ett verkligt problem.
Skulle man kunna tänka sig att det bildas en Gradkommitté (vi har ju en Bultkommitté)? Gradkommittén ska antingen bestå av eller förfoga över två (olika långa) blå bouldrare, två röda, två svarta osv.

Kvartalsvis skickas detta team av referensbouldrare runt på alla (så småningom Gradackrediterade) gym, och gör sitt värsta, varvid ett scorecard sammanställs. En kompetent statistiker, som brinner i frågan (apropå klyschor) sammanställer därefter ett formulär där man genast kan bedöma precisionen och relationen hos och mellan de prövade gymen.

Antingen så leder detta till en korrektionsfaktor (mer troligt en korrektionsformel) som resp gym får ha för att man ska kunna transponera graderna så att de blir KORREKTA, eller så får resp gym omgradera för att hamna mitt på normerade nivåer för resp färg och problem.

Med jämna mellanrum skickas också teamet av referensbouldrare till Fontan för att kalibreras (eller kanske snarare kvalificeras).

Varför är detta inte redan gjort?

sydde sa...

Det är lite som att färggraderna ökar i hårdhet efter samma kurva som byggarna blir starkare. Graderna är alltsdå detsamma - förutsatt att du utvecklas i normal takt. En svart kommer alltså alltid att upplevads som svart oavsett om den är 6C eller 7C. Detta upplägg är givetvis mycket fostrande - man tror inte att man är nått och man fortsätter att kämpa som fan för att kunna komma upp till vit-nivå. Och det bästa av allt är förstås att när du sen åker till fontan så klättrar du plötsligt 8A, trots att du bara kommer upp för 50% av de vita probölemen på Stockholmsgymmen! Alla är vinnare! - utom muffinsklätrarna, och förstås gymmen själva som tappar muffinsklättrarna som ju genererar cashen.

Carlangas sa...

Sydde har rätt, som alltid. En nackdel, eller snarare följd, är att stockholmiterna och numera även göteborganerna, som nyligen infört samma färgsystem som i huvudstaden, kommer gradvis att ge sig till känna som notoriska sandbaggare i Font. Det finns iofs redan norrländare som har uttryckt besvikelse över söfta grader i det franska klättermeckat.

Anonym sa...

Kanske har Sydde rätt men det argumentet är för mig helt irrelevant. En färg är en färg. En grad är en grad. Obeskrivligt viktigt. Harmonisering en dygd. Att fallera på ett svart, som man ska göra lätt, bara för att man besöker ett annat gym. Inte OK. Alla andra ser ju. Förnedringen är total.

Carlos sa...

Förnedring? Livet innehåller mycket av den varan, speciellt efter 40-strecket.

E9 Climbing sa...

Inte for att vara petig men citatet ska val vara "If you want a friend buy a dog" Wall Street the movie

Bruno sa...

http://www.google.se/#hl=sv&source=hp&biw=1012&bih=554&q=if+you+want+a+friend+get+a+dog&aq=0&aqi=g10&aql=&oq=if+you+want+a+&fp=5b45e87bf4787575