torsdag 4 februari 2010

TBI

Vi tar en paus i all självömkan och blickar framåt någon månad. Som alla andra ska vi också till Bleau. I sällskap har vi en riktig klaver-lertrampande rookie som knappt har torkat bakom öronen. Rookien har fått två sidor fullmatade A4 med diverse förhållningsregler som gäller när man är på klätterresa. Förhoppningsvis kan vi återkomma till dem senare. De är fantastiska och allmängiltiga.

Vi vet ännu inte riktigt vad vi kommer att fokusera på men troligtvis kommer det mer att handla om volym än om enskilda problem.

Ett problem som inte riktigt är inom räckhåll är The Big Island. Ett problem som serveras på film från nätets snyggaste sida . Problemet skapade en hel del kontrovers när det sattes upp för ett par veckor sedan. För er som kan tugget har ni här en lång diskussion att skrolla igenom. Sammanfattat ifrågasätts The Islands existens av vissa eftersom den startar från en sten. Några menar att den borde strykas och att den inte hade accepterats om någon annan än Dave G hade satt upp den. Hade någon random frasse satt upp en 5b som startat på samma sätt hade det bara viftats bort menar de.

Andra menar att de förra bara är franska chauvinister och associerar till Pétain-regimen. Sen är det ju inte långt till Hitler eller, Pétain är ju liksom lill-Hitler. So here we go again... det är precis som här hemma med andra ord.

Men det nya problemet ser ju fint ut. Ser kanske lite soft ut. Max 8a+.

The Big Island 8C from Grimpeabloc on Vimeo.

-

6 kommentarer:

BjörnPohl sa...

Det stämmer inte riktigt att The Island startar från en sten. Man sitter iofs på stenen ifråga men det sista som lämnar marken är faktiskt vänster fot och den är på marken. Om man nu ska vara petig och varför skulle man inte vara det?

Bruno sa...

Nu är du petig. Personligen har jag inga synpunkter och lever efter devisen the more the merrier när det gäller boulderproblem på block. Man tager vad man haver när man bor i Sverige.

När man ser på de båda filmerna så känns ju den TBI som en mer självklar start än TI. Men det förhindrar inte att båda varianterna får existera. Troligtvis kommer en av dem att bli mer populär i framtiden. Vilken vet jag inte.

För oss som är lite längre än snittet kan man ju fråga sig om den "naturliga" ståstarten skulle vara på samma ställe.

BjörnPohl sa...

Klart att jag är petig.
Frågan om "naturlig start" är av uppenbara skäl en smula subjektiv. De flesta skulle nog hävda att det naturliga är att gå runt.

sydde sa...

Fan va bra - du borde rapportera mer om kontroverser på obegripliga språk (läs franska) som aldrig når hit.

Kan man inte kan applicera detta koncept här: "The climb isn’t over until the internet says it’s over! INVALID!"

Jag tror att Pochons variant kommer att vara den legitima varianten i framtiden.

Linus sa...

"Man sitter iofs på stenen ifråga" - Nja, DG sitter väl inte på stenen utan står upp om man ska vara petig :) Fel ordval!

Anonym sa...

Google translate hjälper dem som inte stinker ost:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&ie=UTF-8&sl=fr&tl=en&u=http://bleau.info/forum/20328.html&prev=_t&rurl=translate.google.se&twu=1&usg=ALkJrhiHZGisImtc_2bPaMoMl8y1EfQpfA

/N