fredag 5 februari 2010

9 av 10

Heter du Adam Ondra?

Förmodligen inte. Då tillhör du med all sannolikhet 9 av 10 klättare som gör samma misstag när det gäller din klättring. Enligt Dave MacLeod som nyligen kommit ut med sin nya bok 9 out of 10 climbers make the same mistakes. Det är inte bara lifestyle för Adam heller.

Nu säger ju inte Dave att Adam är felfri heller, som delar med oss av sina träningstips och studier som han samlat på sig med åren. Dave har koll på läget, det har han verkligen. Något gör han ändå rätt iom att han presterar som han gör.

Inledningsvis så presenteras vi med ett klassiskt Zen buddistisk budskap om att vi skall släppa vår rädsla för att sedan ta oss vidare i vår personliga utveckling. Då vi alla har olika rädslor så börjar boken redan nu känns lite filosofisk. Men det går snabbt över, och vi presenteras med mer sakliga ämnen.

Boken påminner väldigt mycket om Arno Inglers The Rock Warriors Way. Skillnaden mellan Dave och Arnos böcker är huvudsakligen Daves praktiska infallsvinklar. Han är väldigt rakt på sak. Med betoning på väldigt.

Boken är inte någon träningsbok med glada människor på en massa bilder som visar att de är starka. Det finns faktiskt inga bilder alls i boken. Jag anser att han lyckas bra med boken. Han poängterar ett par tillfällen att prestationer inte kommer genom styrka som den oändliga uppsjö av tidigare tillgänglig litteratur nästintill tvångsmatat oss med.

Det finns många sätt att göra fel på. Sen finns det färre sätt att göra rätt på. Ett av de korrekta stegen är att få tag på boken och låta sig påminnas om hur pass fel man haft.

Vi rekommenderar köp.

4 kommentarer:

sydde sa...

Kan du inte bara berätta vad som är rätt så slipper vi köpa och läsa?

AK sa...

men hallå. det är som att ge bort beta. det funkar olika för oss alla. du är inget undantag.

Anonym sa...

Jag tycker att du ska fortsätta köra med gäjners ett tag till Sydde. Du har sett riktigt tunn ut på sistone./J

anderss sa...

Jag håller med Bruno, mycket läsvärd bok.