torsdag 4 februari 2010

Allmänna förhållningsregler

Vi har kommit över ett stycke förhållningsregler. Ursprungligen gällde de Font men när vi läser igenom dem inser vi, liksom ni också snart kommer göra, att de här är allmängiltiga:


1.
Absolut tystnad råder i huset fram till 10.30(därefter eftersträvar vi en låg ljudnivå tills husäldste vaknar och är uppe) självklart använder vi inte duschar, toaletten eller handfat under tiden husäldste sover eller vilar.

2.
Inköp av godsaker sker av den yngste i huset. D v s när andan eller suget faller på för husäldste, är det tillrådigt att ansvarig genast inhandlar eftersökta varor utan krusiduller eller krångel. Viss fördröjning i detta kan godkännas om vederbörande bokstavligen hänger på ett ”intressant” problem. Vad som räknas som ett ”intressant” problem avgör husäldste.

3.
Dress code
I huset tillämpar vi det (som kan tyckas väl traditionella) ”Badrutts -Palace-systemet”, men som vi under ett flertal resor kommit fram till erbjuder det mest angenäma systemet för trevligt samkväm i huset (efter regel 1.) Badrutts-palace systemet innebär citat ”Black tie is required in all public areas after 4 pm”. Detta har på senare år luckrats upp ngt och nuförtiden gäller, ”A jacket is required, a tie desired…”

Den gemensamma frukosten (som aldrig intas före 10.30) kräver dock, även om den intas i vårt gemensamhets utrymme, en inte fullt lika strikt klädsel, dock förutsätts en hel och ren klädsel, d v s inga t-shirts med tryck etc…

4.
Middagsdiskussioner
Middagen genomförs vanligtvis med att vi alla gemensamt sätter oss ner och äter. Husäldste tar mat först och i den mängd han finner lämpligt, detta gäller även de dagar vi gjort för mycket mat och det inte finns risk att ngn går och lägger sig hungrig. Tystnad råder fram till det att husäldste finner det lämpligt att påbörja en lämplig diskussion. Viss inläsning gällande diskussionsområden anbefalles. Särskilt då det gäller det vanligaste diskussionsområdena politik(1), orättvisor som drabbat husäldste(2) och dagens klättringsförhållanden(3). För att dessa diskussioner skall löpa på bör man vid nr 1 befinna sig i opposition och vid nr 2 och 3 bara instämma.

5.
Tillåten litteratur.
Vi tillämpar egentligen inga regler kring läsande i huset, dock bör litteraturen vara av en sådan art att den inte irriterar husäldste alltför mycket, därför bör man generellt undvika nyare alster, deckare och s k arbetarlitteratur, dock går det här att argumentera för vissa äldre författare i denna genre. Säkraste korten är europeiska författare av någorlunda kvalité.(Jag rekommenderar ngn ryss, Hölderlin eller varför inte en fransman?) Vissa amerikanska författare kan godkännas typ, Mailer, Faulkner, Bellow samt Bukowski!? men även Kerouac.
För husfridens skull undvik Somerset Maugham.

6.
Regler vid klättring.
Under inga omständigheter bestigs ett problem innan husäldste har gjort det, eller funnit det ointressant alternativt dömt ut problemet som ett sk ”skit-problem”. Borstning av grepp sker efter husäldstes önskningar och behov, också detta skall ske utan alltför mycket påtryckningar eller gnat. Sk spottning sker först efter önskemål från husäldste, men skall då utföras med största nit och entusiasm. När husäldste tar vilodag är det upp till var och en att klara sig själv vid blocken och även om det är tillåtet att träna på problemen, så räknas självklart inte bestigningar dessa dagar, och är därmed inget man pratar om under middagen. En självklarhet kan tyckas men då tidigare resesällskap visat stora brister kring dessa enkla ”klätter-regler” har det beslutats att dessa skall skrivas in i de allmänna förhållningsreglerna för en fontresa.

7 kommentarer:

Linus sa...

Läckert!!

Jonas Wiklund sa...

Vettiga och korrekta regler i alla stycken.

hassemannen sa...

Linus: Läs och memorera.

Dock så har vi några tillägg för vår resa.
1) För att tillgodose våra goda familjevärderingar så ska jag vid alla tillfällen tilltalas "far" samt att jag tilltalar medresenärer som "fru", "son" och "dotter".
2) För att lag och ordning ska bibehållas så gäller mina beslut vid alla tillfällen, oavsett vem det drabbar så ska det aldrig ifrågasättas.
3) Högläsning är en traditionen inom familjen och jag väljer vem som ska läsa och vad som ska läsas.

Carlos sa...

Bukovsky är inte lifestyle.

AK sa...

Beer and women Carlos! Det blir inte mer lifestyle än så.

Linus sa...

CSN lån och fyra glassiga månader i Font. Det blir inte mer liftstyle än det eller...

Erik sa...

Takk Bruno!
Dette gjør jo livet mitt enklere nå som jeg har gått fra å være ung og lovende til å, til min overraskelse, bli Husäldste.