tisdag 1 september 2009

Brev till Jens

Vi har fått ett öppet brev från Johan Larsson:

Du är som ett litet barn, Jens, som hoppar och skriker så fort ingen annan dansar efter din pipa. Lyssna på dig själv när du kommer med denna obetalbart dumma eskning av att arrangera ett läger i Granitgrottan.

Både i Umeå och Stockholm har det arrangerats väl fungerande bouldertävlingar utan vare sig pengar från förbund eller klubbar där deltagarantalet vart mellan 50-75 personer. Dessa har varit av hög kvalitet i nyutvecklade områden med klättring för alla på den nivå deltagaren själv finner intressant.

Då Riksidrottsförbundet vill främja det lokala utvecklandet av både idrott och dess intresse, har RF ett stöd som heter just lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd), vilket är ett bidrag som skulle kunna lämpa sig för den aktivitet du vill arrangera, just för att inte belasta Specialdistriktsförbundet ekonomi och möjlighet att genomföra de ordinarie förbundsbeslutade aktiviteter som de budgeterat för.

”Statligt Lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) är avsett att stödja ungdomsverksamheten mellan 7-20 år i föreningarna. Regeringen har enligt förordningen (1999:1177) om statsbidrag överlämnat uppgiften att pröva frågor om fördelning av statsbidrag till idrottsverksamhet till Sveriges Riksidrottsförbund (RF).”

Detta LOK-stöd instiftades just för att i klubbregi kunna, mer lokalt betonat, arrangera olika aktiviteter, tävlingar, läger etc. som inte beslutas på förbundsnivå. Och mig veterligen är du Jens inte involverad i någon förbundskonstellation utöver att du anser att 8a.nu är av betydande nationellt intresse, vilket inte finns något förbundsbeslut på. Då 8a.nu inte är en klubb under Svenska klätterförbundet, har du just nu ingen rätt att söka LOK-stöd, utan måste antingen bilda en klubb, vilket är fullt möjligt om du/ni väljer att följa RF´s stadgar. Ni kan annars bilda en intresseförening och söka stöd av ABF eller liknande om ni väljer att ha mer radikala åsikter, vilket du gång på annan visar att du har. Dock måste klubben ha fler än minst fem ledamöter varav en ordförande och det räcker inte med att du själv har åsikter för fem stycken ledamöter. Dessa stadgar är inte angivna av klätterförbundet, utan av RF. Detta medför att du inte kan ringa och hota med att ”om ni inte ändrar ert beslut, kommer jag lägga ut detta på 8a.nu”, som du ringde till mig en gång i tiden då jag var landslagstränare och du ville att Johan Gross skulle bli en medlem i landslaget istället för Simon Brismo, som jag och Stefan Pettersson tagit beslut om.

Vi och jag har förstått att du verkligen vill, efter ditt utomhusläger under försommaren, arrangera utomhusläger och tävlingar i din regi, men inte har ekonomiska medel för det. Men det är verkligen inte Svenska klätterförbundet eller tävlingskommittén fel. Om vi tittar på liknande idrotter eller företeelser och arrangemang, kan vi se Svenska Friidrottsförbundet där alla pengar från RF läggs på förbundsarrangerad verksamhet vilket är knutet till ren förbundsverksamhet. Om en klubb vill arrangera ett läger eller tävling, ansöker de om LOK-stöd eller pengar från fritidsförvaltningen i kommunen. Detta kan vi jämföra med att TK skulle hjälpa arrangemang ekonomiskt som har ett nationellt intresse ex landslag, distriktslag, nationella träningsläger tävlingar utifrån mästerskapsstatus (SM, NM etc.). Däremot, vad du kallar Nationellt utomhuslandslag eller nationella utomhussammankomster av mer breddverksamhet skulle kunna jämföras med Tjejmilen, Göteborgsvarvet , Lidingöloppet eller likande som absolut inte har någon finansiering av Svenska friidrottsförbundet. Tjejmilens huvudsponsorer är Alecta och Mitt Val, Göteborgsvarvet har GT som huvudsponsor och Lidingöloppet har Adidas. Lika så här står det i din och 8a.nu´s fulla makt att genomföra de tävlingar och läger du känner för att genomföra utomhus med hjälp av sponsorer som du själv skapar avtal med och dessutom med ett samarbetsavtal med klätterförbundet så som friidrottsförbundet har med dessa lopp, utan att subventionera tävlingarna ekonomiskt.

8a.nu började så bra med en hemsida där nyheter lyftes fram men har förändrats till ett forum där godtyckliga intressen och åsikter vinklas utifrån ditt egenintresse. Ett gott exempel som endast vittnar om okunskap i författande, statistik och journalism är din senaste undersökning där just den ekonomiska fördelningen ifrågasätts. Du har då författat :

”Vad ska Förbundet & Tävlingskommitten prioritera” (Utan frågetecken)

Svarsalternativ ett lyder:
”Satsa resurser även på utomhusklättring”

Svarsalternativ två lyder:
”Alla pengar på inomhustävlingar”

Mitt svar är definitivt:
”Skämtar du?”

Ofta när du får kritik över hur du tar ställning i olika frågeställningar eller påståenden, försvarar du det med att ”jag har två systrar som har gått journalistskolan och som jobbar som journalister. Jag har en mängd journalistkompisar.” Tyvärr så märks inte det och verkligen inte i din totala okunskap när du om ovan nämnda undersökning utrycker dig:

”Varför är denna fråga vilseledande? Hur skulle du ha ställt den och då fått annorlunda svar?”

Du har förlorat ditt syfte. Bilda ett eget 8a.nu-lag som kan åka land och rike runt. Jag önskar dig lycka till i det och tror att du skulle kunna få ihop något sådant, men du måste börja respektera att andra, ofta i majoritet, har andra åsikter än dig.


Johan Larsson

20 kommentarer:

Anonym sa...

8a.nu skulle kunna vara en bra/rolig ide. men det är svårt att respektera skiten tyvärr pga jens

Jonas Wiklund sa...

Luleå klätterklubb har också arrangerat populära och välbesökta utomhustävlingar. Det krävs mycket ideellt arbete för att det skall bli fina tävlingar (=utveckla nya områden eller sektorer), men inte mycket pengar (stålborstar är inte så dyra). Det är rätt lätt att hitta sponsorer för priser.

Handlar det inte om att JL vill få tag i mycket medel att delvis ha till lön för honom själv?

Olle sa...

Bra sagt!

Per sa...

Jag är full av beundran för Johan som orkar engagera sig i att argumentera med Jens. Det är som att plocka upp ett utspillt ägg med händerna. Jag har aldrig någonsin sett att han tagit till sig ett argument och justerat sin ståndpunkt. Ställer man honom inför tydliga fakta som visar att han har fel svarar han helt enkelt på något annat istället.

Mats sa...

Och då skulle ni bara veta - fast jag antar att ni är glada att slippa det - veta hur debatten går "bakom" de så kallade kulisserna.
Jämfört med det präglas 8a:s formum av respekt för individernas olikheter, allas rätt att ha en åsikt, saklighet och demokrati...

Anonym sa...

Ha! Mats: släpp ett mail från jens! Det hade varit kul att läsa.

AK sa...

Upprepande av ord uppfattas som SPAM och kommer automatiskt att tas bort.

Carlos sa...

Oj! Tillsammans med ett tidigare post av Ali det bästa som har skrivits i en Svensk klätterhemsida/blogg.

Jag bugar!

Fling sa...

Ett otroligt bra inlägg av Johan.

Jag ska dock erkänna att jag har missat debatten helt eftersom jag sedan ca 2 år tillbaka bojkottat 8a.nu.

För övrigt så var liknelsen om att debattera med Jens och att plocka upp ett ägg med händerna också väldigt bra.

Anonym sa...

Du får stående ovationer av mig framför datorskärmen Johan

Robert R

Magnus Eriksson Brändström sa...

Fantastiskt bra Johan!!!

/ Magnus Eriksson

Anonym sa...

Bra Johan!
/Paladino

Anonym sa...

Åh, vad det är besvärligt det här! Undrar hur många timmar vi sammanlagt spenderar med att diskutera på nätet/i verkligheten med Jens...! bra att nån skriver ett utförligt kritiskt brev! Tyvärr tror jag som många andra att det inte kommer att läsas och tas in med självkritiskt öga av de berörda...

Anonym sa...

Han har svarat på sin egen hemsida och förstår ingenting av kritiken. Oväntat?

Anonym sa...

Word!

Niklas sa...

"Hela upplägget är så absurbt så jag väljer att inte kommentera vidare och nu ska jag ute med said och bulta i dagarna två så därför blir det inga mer svar."

Anonym sa...

Johan, du har i princip rätt angåend hur man kan få fram medel till dessa aktiviteter. MEN du kunde ställt dej själv utanför sandlådan genom att inte sänka dej själv till pajkastningsnivån. Ett rakt och konkret argumenterande stärker saken - pajkastning gör er till jämlikar.

Anonym sa...

Någon behövde sätta ner foten. Jag tycker Johan har gjort det på ett utmärkt, välskrivet sätt!

/ M

Anonym sa...

Men även om det fanns kvalitéter i texten, måste man väl säga att det var över förväntan att 8a skulle bräcka detta brev och på sin site sätta rubriken "Jens Larsen idiotförklarad"!

Sedan kunde man ju förstås inte undgå att främsta argumentet mot rubriken i kommentarstråden var att den saknade nyhetsvärde...

Anonym sa...

Haha, den var klockren Anonym.