onsdag 8 april 2009

Ett par tråkiga rader om tråkiga ämnen...

Förra deltävlingen av Sverigecupen lockade inte många och den sedvanliga diskussionen på 8a.nu sköt fart mellan de sedvanliga personerna. Ganska ointressant egentligen om det inte vore för att alla helt och hållet missar målet. För det första är det Västervik som historiskt har de sämsta deltagarantalen och för det andra så har utomhussäsongen kickat i gång på allvar.

Carl-Ola var i närheten av Västervik förra helgen. Vad gjorde han? Jo, ett helt gäng schyssta problem i Järnforsen. Ska vi inte ha utomhustävlingar istället med à la SBO, BBB och liknande i något av våra större boulderområden. Det beror ju lite på vad syftet är med tävlandet. Om inriktningen är att man ska träffas och ha trevligt som på SBO så går ju det bra naturligtvis. Men det är ju naturligtvis helt galet ur ett regelrätt tävlingsperspektiv. Hur ska man kunna konkurrera med någon som regelbundet besöker ett område och har varenda problem grundligt inpräntat i synapserna?

En metod att öka tävlingsdeltagande är att pusha på storstadsklubbarna att arrangera fler tävlingar och se till att de flesta tävlingar hålls när utomhusförhållandena är som sämst. Både i Stockholm och Göteborg finns det ordentligt underlag att fylla ut och även upp i resultatlistorna. Tävlingar på mindre orter drar generellt färre deltagare.

Kul att man bryr sig om saker som man egentligen inte bryr sig om.

---

När vi ändå är inne på tävlingar kan vi studera ett stycke genitalisk genialisk planering:

"Inbjudna till nästa Bosön läger 17/4: Matilda Söderlund, Geir Söderin, Anja Hodan, Daniel Andersson, Joakim Berglund.
18-19/4 Träningsläger i Göteborg för Senioe, Junioe, Lead och Boulder.”

Läger på Bosön(som för övrigt har fler deltagare än de listade) den 17/4
Träningsläger i Göteborg de följande två dagarna. Det finns säkert någon bra förklaring men spontant undrar man ju lite hur man har tänkt egentligen? Är det inte bättre att ha ett träningsläger i Stockholm än att låta folk göra dagsturer från Götet till Stockholm och sen skicka ner stockholmare till Götet.

---

Bosma har piskat upp en shitstorm genom att ofint nog säga rakt ut det som det sedan ett bra tag tillbaka har viskats om i Fockstakretsen. Ryktet om att det skulle vara stifft i Göteborg är betydligt överdrivet. Eftersom det hela naturligtvis är en enormt tråkig diskussion att föra offentligt har vi låtit det vara fram tills nu. Den är tråkig för att den kommer att leda till en helt meningslös Stockholm kontra Göteborg-diskussion. Den är tråkig för att den ofrånkomligt kommer att leda till att väcka 8a.nus lillebrorskomplex gentemot Stockholm, vilket det har gjort. Och det är extremt tråkigt, oavsett om man försöker lätta upp det hela med smileys.

Egentligen gör Bosma inget fel när han uttrycker sin åsikt men i den rådande kontexten känns det lite onödigt hårt.

13 kommentarer:

Jonas Wiklund sa...

Man måste ju få säga som det är även om några blir lite stötta. Det brukar ju gå över rätt snabbt.

Fast humoreffekten brukar ju vara högre när man låter lokalister leva kvar i tron att just deras område är sååå stifft. Göteborgarna hade ju tagit över tronen från Kjugefolket på den punkten, nu väntar jag bara på att Stockholmslocals skall börja skrävla om att där graderas det minsann jättefel medan jag sitter här uppe i min kammare och flinar. Överlägset.

El Perro Viejo sa...

Igen storm på 8a.nu vad jag kan se Bruno. Är du ute å cyklar?

AK sa...

Varför vill man klassa sitt lokala område som stift? Oavsett vart det ligger. Som det verkar just nu så har det en mer avskräckande effekt än bidragande.

Man kan ju tycka att vi borde ha lärt oss vid detta lag att man inte bör peka finger på någon som har en avvikande åsikt gällande en ny linje. Men icke. Fram tills dess att en linje har repeterats, låt säga minst 5 ggr, så bör man helt enkelt undvika att använda ordet ”nedgradering”. Dels för att det har en negativ klang som oftast orsakar mer friktion än nytta. Samt det faktum att en första repetition egentligen inte betyder mer än vad det är, vilket är ytterligare en upplevelse.

Dessa upplevelser skiljer så sig så klart från person till person. Därmed så bör enbart en åsikt anses som ett förslag, som inte skall huggas i sten och tas på alltför mycket allvar förrän fler likvärdiga åsikter kan leda till någon form av summering.

Jonas Wiklund sa...

AK> Jag vet. Det är ett jättekonstigt sätt att skryta.

Perro> Jens, jag måste medge hysteriskt underhållande, svar var att hävda att alla boulderproblem i världen är övergraderade.

Anonym sa...

I Gbg kan det ibland vara stiff runt 7A.
Men i övrigt så har väl graderna dom sista åren(läs 5år) skjutit i höjd något väl mkt utan folk blivit ngt starkare.
Snarare så att många duktiga har slutat...... Senaste besöket till Gbg/Fabriken så såg jag några hotshots köra i trärummet och vad jag såg så var dom inte i den klass som campus/system klättrarna var där för 10årsedan!!
Tycker Bosma gör helt rätt, grader kommer alltid svänga lite här och där.
Ang 8a.nu så fårstår jag att det inte är så många lokala klättrare i Gbg som samtycker till dess filosofi, titta bara på boulderrankingen och antalet aktiva Göteborgare?
/PA

El Perro Viejo / Alvaro sa...

Jonas, El Perro Viejo är inte Jens. Bruno vet det gott och väl, han var med och döpte mig till det tillsammans med Jakob och Niki.
Jag tycker inte Peter har gjort någon nedvärderande nedgradering och inte heller att folk på 8a.nu har gett sig på honom, 9 kommentarer är väl ingen storm. Jag tror att de flesta förstår precis vad Peter menar, att han upplevde graderna på det viset. Utby är ökänd för att ha många klassiska problem som är hårt graderade och det är ingen tvekan om att det är så. Även en del klassiska leder är väl hårt graderade. Det är väl inget konstigt med det. Men det är bra att som Peter gör uttrycka sig om graderna, så då vet andra vad man kan förvänta sig, det är ju därför grader finns, så vi har en aning om vad vi ger oss på.

Magnus sa...

Jonas vet vem du är Alvaro. Han menar att Jens inlägg är hysteriskt underhållande.

mvh / Magnus Eriksson

Jonas Wiklund sa...

Det jag skrev var syntaktiskt och grammatiskt korrekt, för en gångs skull, men trots att meningen dessutom icke heller är tvetydig är den, och det kan jag själv utan blygsel erkänna, en smula snårig och svårtolkad, vilket i första hand beror på en klumpigt infogad parantesisk bisats för vilket jag helhjärtat ber om ursäkt. Magnus skriver klarare än jag. Utby är fint.

Anonym sa...

TBS får nog ta och kolla historien en gång till. Västervik som tävlingsarrangör har nog historisk varit mest aktiva på att arrangera tävlingar så det finns ju lite historia att kolla upp.Kanske stockholm med omnejd skulle ta och ta initiativet och arrangera ngt som lockar. Komma med lite nya idér. lite storebror så att säga. lite klappa sig på bröstet. Ni e ju bara i runda slängar en 6000 aktiva. S.Rasmussen

AK sa...

@ Raz: det kommer något nytt som jag verkligen hoppas att du kommer deltag i. Vänta bara...

El Perro Viejo sa...

Jag instämmer både på fint och hysteriskt =)
Nu blir det att hålla isär taxarna och pudlarna under påskhelgen... Ett jobb för den gamla hunden!

Mats sa...

Skulle vara underbart om stockholmsklubbarna var lite mer aktiva som tävlingsarrangörer. Den största arrangerar JSM Boulder i maj men har inte direkt något "stall" med gamla tävlingsklätrare som vet hur man gör. I Solna dominerar föräldrarna och då blir det ju mest juniortävlingar. Kostnadsläget gör det lite komplicerat och hallarna föredrar tävlingar under deras lågsäsong. Nåväl, svårigheter är till för att övervinnas, bara att jobba vidare.

Själv är jag lite förvånad över allt gnäll. Om de som klagade mest över att vi i TK gör allt fel, i stället hjälpte oss göra rätt skulle det kanske se annorlunda ut... Och tänk om någon aktiv, eller före detta, tävlingsklättrare skulle ta plats i TK. Jag, Peter, Tomas, Conny och Charlotte har ganska kul men det kan ju finnas kunskapsluckor jag aldrig skulle erkänna...

Problemet, om något sådant finns, är inte "det internationella formatet" eller att tävlingarna genomförs undet utesäsongen. Jag tror inte ens att det är att man inte "får" tävla i bar överkropp. De eventuella problemen finns på helt andra ställen...

JonS sa...

Raz, det var inte erat arrangörskap som jag ifrågasatte. Ni är hel klart bland de mest aktiva på det området. Problemet är att ni lockar färre deltagare än en tävling i Stockholm. Vill man få igång tävlingsdeltagande kan det vara bra att lägga lite krut på att få igång tävlingar i de områden där det finns gott om potentiella deltagare.

Är du inte extremt motiverad att tävla är det mindre sannolikt att man sätter sig tre timmar i bil för att delta än att man tar bussen till Karbin.