tisdag 15 december 2009

Årets klättrare 2009

Vi är ganska usla på att göra egna därför plockar vi helt sonika över bannersitens lista över årets svenska klättrare:

1. Malin Holmberg
2. Matilda Söderlund
3. Angelica Lind
4. Magnus Högström
5. Peter Bosma
6. Anja Hodann
7. Daniel Andersson
8. Geir Söderin
9. Erik Grandelius
10. Joakim Berglund, 11. Stefan Wulf, 13. Johan Luhr, 14. Said Belhaj, 15. Erik Carlsson, 16. Stefan Rasmussen, 17. Katrin Svensson, 18. Björn Strömberg, 19. Karin Sterky, 20. Carl-Ola Boström

Den är ju fullständigt absurd. Hur kan Saids 2009 rankas lägre än Malin Holmbergs år eller Anjas för den delen. Men framförallt saknas det viktigaste namnet av alla: Jens Larssen. Här har vi 2009 års absolut störste klättersvensk.

Juryns motivering är följande:

Jens Larssen har i nyheter och forumkommentarer burna av visionär kraft, medkänsla och bitande ironi ständigt vitaliserat vårat förhållningssätt till klätteretik och gjort ett undflyende ämne gripbart för även den mest klenbegåvade klättraren. Med enastående språklig lidelse har den moderna etikens absurditet blottlagts. Denna skepsis och hetta mot det etablerade har tagit en splittrad community till självrannsakan och lett den framåt mot ett nytt gemensamt konsensus om rätt och fel. En gärning som med eftertryck placerat Sverige och svensk klättring på världskartan på ett sätt som ingen av ovanstående småspigg har mäktat med.

12 kommentarer:

Gert sa...

Äntligen!

Simon sa...

Världsklass Anja!

Jonas Wiklund sa...

skit i årets klättrare, jag vill veta vem som är 00-talets klättrare!

Fram med listan!

Jonas Wiklund sa...

Man skall tydligen vara försiktig med vad man önskar sig....

sydde sa...

Hahaha - den får du cred för Jonas.

Olle sa...

Jag får hjärnblödning på alla listor.

Jonas Wiklund sa...

Jag är också listnörd. Har man en gång sorterat sina LP-skivor efter skivbolag så är man för evigt förvisat så långt ner i listhelvetet att man aldrig kan ta sig upp.

I en relaterad listnyhet så spägar vår gode vän Jens att 20 svenskar gjort 8a+ i år. Borde det inte vara fler än 50/60 st? Jag kan på några minuter ur huvudet komma på minst 16 st som gjort 8b i år. En listnörd som bor mer centralt borde kunna förbättra den listan på en halvminut.

Jonas Wiklund sa...

17. Jag glömde Roshed

Jonas Wiklund sa...

18. Jag glömde Pudde.

Anonym sa...

ja men det är bara jens kompisar som räknas.

han har visst bara 20.

/hal

Anonym sa...

Sen finns det ju folk som gillar att hålla käft oxå.

Jonas Wiklund sa...

Visst gör det det. Jag kunde med några minuters tänkande komma på 19 st som jag med säkerhet vet har gjort 8b i år, och ytterligare 7-8 som borde ha gjort det, men där det krävs ett telefonsamtal för att reda ut saken. Jag tror mig känna nästan alla dark-horses i norra och mellersta norrland men känner till få tysta starka typer söderut: de borde rimligtvis vara 4 gånger fler än de jag känner (baserat på sveriges befolkningsfördelning). Min gissning är att det är 40-50 svenskar som gjort 8b eller hårdare under 2009.