onsdag 9 februari 2011

Listan

De senaste veckorna har jag bollat en lista fram och tillbaka med spökskrivaren om vilka problem som gäller för huvudstans klätteramatörer 2011. Amateur, är inte vi alla det? Nåväl, är man connoisseur så är man och då duger inte radhusbiffar som Houdini, Moonlander och Wong-Sai. Utan inbördes rangordning:


• Wasabi, Filan
En litet intrikat problem signerat Crell. Lite i skuggan av den berömda grannen Brudberget men problemet i sig är värt en omväg på vägen ut. Passa på att kolla in Dogges deal, Cykel på köpet och några av de andra problemen på samma vägg.• A-team, Rörbo
Sensationen i Nysätra härad i Lagunda socken. Trakten har sedan ett par år tillbaka varit berömt för sin svinuppfödning. Säg ’Domta’ och gourmanden får något blankt i blicken. Långbakad fläsksida, gristrynsaladåb och knorrpaté – säg, vattnas det inte lite i munnen? Säger du istället ’Smörhålet’ ställer sig blockscouten i givakt.


• Rock Molester, Berghuset
Brant och tung klättring med stora moves på blockets utsida. Berghuset är en riktig pärla och det enda man kan klaga på är att det inte ligger närmare. Le Stef har satt upp flertalet problem på undersidan. Tag med marschaller för dessa. Kids, åk dit!

• Golden Receiver, Berghuset
Något för Cosmo. Kräver sina armar men har du längden bjuds då på en avspottardyno samt ett skönt kylskåp à la en Supermartikainen på steroider om du sitter ner.

• Verve, Skevik
Fortfarande! Inte många repetitioner och få lär väl ta graden 7c+ seriöst. Definitivt solid i graden ovanför. Och nu när vi avhandlat ett problems viktigaste attribut kan vi bara framhäva det som ett av de allra finaste i Stockholm.
Foto från Stefan R:s Bloc V-VIK

• Zeelander, HK
Ännu ett problem som går på en berömd klippa och ännu en riktig pärla. Det är Johan Luhr som har varit i farten och satt upp detta. Klippkvalitet av yppersta kvalitet, dynamiska och intensiva flytt och ett litet sting på slutet gör detta till ett måste för den sanna amateuren.

Master beta, Ågesta
Se där! Ytterligare ett pregnant problem signerat Crell. Koblocket, som efter de senaste helgernas anstormning måste anses vara det mest besökta gymmet i Sverige sett till antalet kvadratmeter klättring, erbjuder bjuder på ett gäng problem av yppersta klass.

• El Toro, Brommaplan
Robbans långtidsprojekt. Är det inte märkligt att detta problem var oklättrat under så lång tid? Problemet har allt man kan tänkas vilja ha: Direkt närhet till t-banan, en tilldragande linje, sköna (nåja) grepp och bouldermässig klättring. Så varför fick det bli oklättrat så länge?

Robban på el Matador. Foto: Ry.

Franz-Jaeger, WallEnberg mansion
Blir det inte lite väl många klippboulderproblem, kanske du undrar. Välkommen till Stockholm! Men det vad spelar placeringen för roll när vi pratar om problem av den här kalibern? Vattenpolerad klippa och den enda egentliga svagheten på hela klippartiet kryddat med ordentligt spektakulära move och en soloavslutning à 7c+ om man är på humör.

• Wild thing, Åkers
Vi ska inte glömma Åkers. Steklunds och Nisses upptäckt för några år sedan har ju skapat en populär destination för klättrare i hela mälardalen. Och just populariteten gör att det inte listas fler problem. Det finns många problem att välja mellan och det enda problemet är egentligen att de flesta är riktigt bra. Men vill man verkligen ha boulderaction, då är det Wild thing som gäller.
Ry på Wild thing Foto: Michael O'Dwyer

7 kommentarer:

Anonym sa...

Är berghuset färdigutvecklat eller finns det projekt att göra?
Välbesökt?

Jon sa...

Färdigutvecklat? Nej.
Välbesökt? Ingen aning.
Sugen på FA?

Slothrop sa...

Fin lista. Det verkar finnas anledning att resa söderut.
Men först A-team om den kan komma fram ur snön.

Anonym sa...

Filan:

http://www.sverigeforaren.se/index.php/Filan

Anonym sa...

Jag jobbade på "el torro" -94/-95 och gjorde rörelserna på topprep men lyckades aldrig att länka hela problemet. Detta var ju innan "havet av paddor", så det har klättrats innan på problemet men F.A gick mycket välförtjänt till rörelsemästaren Rob./ Paladino

Anonym sa...

Jag jobbade på "el torro" -94/-95 och gjorde rörelserna på topprep men lyckades aldrig att länka hela problemet. Detta var ju innan "havet av paddor", så det har klättrats innan på problemet men F.A gick mycket välförtjänt till rörelsemästaren Rob./ Paladino

Anonym sa...

Tack!
/Rob